KUNST EN CULTUUR - De Mexicaanse film industrie

De première vond plaats op het filmfestival van Berlijn in Februari maar nu is de film ook in de meeste Nederlandse bioscopen te zien. Mammouth is een dramafilm van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson dat het verhaal verteld van een succesvolle zakenman Tom die tijdens een vakantie in Thailand besluit om zijn leven te veranderen. Hoofdrolspeler in deze film is de populaire Mexicaanse acteur Gael García Bernal.

Het Mexicaanse witte doek heeft een aantal belangrijke films geproduceerd die internationaal een rol van betekenis hebben gespeeld. In dit artikel zetten we de beste Mexicaanse films, acteurs en regisseurs op een rijtje.

De opkomst van de Mexicaanse filmindustrie wordt ook wel Nuevo Cine Mexicano genoemd met als hoogtepunten Amores Perros en Y tu madre tambien. Ook Mexicaanse acteurs en actrices zijn de afgelopen jaren zeer populair geworden. Daarnaast vielen een aantal regisseurs in goede smaak bij het internationale kijkerspubliek.

Selma Hayek (1966) begon haar carriere in een Mexicaanse telenova. Haar eerste film El callejón de los milagros (Miracle Alley, 1994) bracht haar in de schijnwerpers en een jaar later speelde ze naast Antonio Banderas in Desperado. Hayek heeft verschillende keren samengewerkt met Robert Rodriguez o.a. in From Dusk Till Dawn (1996) en Once Upon a Time in Mexico (2003). Ze speelde in meer dan 30 films de meeste bekende Fools rush in (1997) samen met Matthew Perry, 54 (1998), El Coronel No Tiene Quien le Escriba (No One Writes to the Colonel, 1999), Wild Wild West (1999), Traffic (2000) en Frida (2002) waarvoor zij een Academy Award nominatie kreeg. In 2003 regiseerde zij haar eerste film The Maldonado Miracle.

De afgelopen jaren zijn Mexicaanse films zoals Amores perros (2000) , Y tu mamá también (2001) , het controverse El crimen del Padre Amaro (The Crime of Father Amaro) (2002) en de Latijns Amerikaanse film Latin American The Motorcycle Diaries (2004) met Gael García Bernal zeer populair. Gael heeft meer in europe gewerkt dan in Holywood. Hij speelde o.a. in La Mala Educación (Bad Education) (2004), geregiseerd door Pedro Almodóvar, The King (2005), The Science of Sleep (2006) en Babel (2006).De filmregisseur Alfonso Cuarón is bekend vanwege zowel Mexicaanse als Amerikaanse films. Zijn werk omvat o.a. the Mexicaanse film Sólo con tu pareja (1991) tevens zijn debeut en met de Academy Award genomineerde film Y tu mamá también en tevens A little princess (1995), de verfilming van Charles Dickens Great expectations (1998), Harry Potter en de Prisoner of Azkaban (2004) en meest recent Children of Men (2006).

Een van de meest prestigieuze Mexicaanse inbreng in de filmwereld is toch wel Alejandro González Iñárritu . Hij maakte grote faam met de film Babel (2006) met o.a. Brad Pitt, Cate Blanchett en Gael García Bernal. Deze film kreeg zeven Academy Awards nominaties waaronder voor Best Pciture en Best Director. Ook regisseerde hij 21 grams (2003) o.a. met Sean Penn, Naomi Watts and Benicio del Toro.De grote doorbraak in het internationale circuit maakte Alejandro González Iñárritu samen met Guillermo Arriaga in 2000 met de film Amores perros (2000.

Tot slot voor de mensen die binnenkort een bezoek brengen aan de wereld van de Maya's in Yucatan is de film Apocalypto geregisseerd door Mel Gibson zeker de moeite waard om vooraf te bekijken.

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...