REIZEN - Mexico Stad

Mexico City behoort tot de top drie van grootste metropolen van de wereld. Ruim 20 miljoen mensen wonen in de vallei en zorgen voor een drukke maar aangename sfeer. Mexico Stad is hierdoor een belangrijke en aantrekkelijke toeristische attractie die miljoenen toeristen per jaar beleven.

Mexico Stad is gebouwd in het dal van Mexico waar vroeger het meer van Texcoco was gelegen. Aan de oevers van dit meer vestigden de eerste inheemse beschavingen zich. Later stichten de Azteken het centrum van hun beschaving op de vele eilanden die het meer rijk was. U kunt een aantal van deze archeologische plaatsen eenvoudig bezoeken. Na de Spaanse inval vestigde zij hier de nieuwe hoofdstad van Nueva Espana. Sinds die tijd is Mexico Stad uitgegroeid tot één van de grootste Metropolen ter wereld.

Dit artikel geeft u alle praktische informatie over de vele toeristische mogelijkheden die Mexico Stad u te bieden heeft. U vindt niet alleen de meest populaire bezienswaardigheden die u gezien moet hebben maar ook alles op het gebied van winkelen, hotels, vervoer en excursies.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over gezond op reis naar Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

Algemeen
De geschiedenis van Mexico Stad gaat terug tot de precolumbiaanse tijd. Het Dal van Mexico is al zeker sinds het tiende millennium voor Christus bewoond. De eerste culturen in het dal van Mexico waren die van Tlatilco en Cuicuilco, waarvan de laatste rond het begin van de jaartelling door een vulkaanuitbarsting is bedolven

De stad werd in 1325 als Tenochtitlan door de Azteken gesticht. Volgens de legende zou hun stamgod Huitzilopochtli de plaats aanwijzen waar de op dat moment nog nomadische Azteken zich moesten vestigen, door een adelaar op een cactus een slang te laten verslinden. Dit tafereel staat afgebeeld op het wapenschild van de vlag van Mexico. Deze gebeurtenis vond plaats op een eiland in het Texcocomeer, dus daar stichtten de Azteken hun hoofdstad. De stad breidde zich al snel uit over andere eilanden, zodat er een soort Venetië ontstond. Op haar hoogtepunt had Tenochtitlan 200.000 tot 300.000 inwoners, op Parijs en Constantinopel na de grootste stad ter wereld.

In 1519 bereikte de Spaanse conquistador Hernán Cortés de stad. Na eerst vriendelijk te zijn ontvangen werd hij later de stad uitgejaagd. Na een maandenlange belegering gaf de stad zich op 13 augustus 1521 over. Het werd de hoofdstad van het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje en na 1821 van het onafhankelijke Mexico, alhoewel vanwege burgeroorlogen meerdere malen andere steden tijdelijk de hoofdstad zijn geweest. In 1847 werd Mexico Stad bezet door de Amerikanen en in 1863 door de Fransen.

In de twintigste eeuw begon het inwonertal fors te groeien, en het was zelfs een tijdlang de grootste stad ter wereld. In 1968 werden de Olympische Spelen in Mexico Stad georganiseerd maar dat jaar wordt in Mexico vooral herinnerd wegens het bloedbad van Tlatelolco dat twee weken voor de opening van de spelen plaatsvond. Op 19 september 1985 werd de stad getroffen door een zware aardbeving (het epicentrum lag zuidelijk van de stad in Michoacán), waarbij 5.000 (volgens de regering) tot 20.000 doden vielen. Bovendien waren er tienduizenden daklozen (bron: wikipedia).Benito Juarez International Airport
Wanneer u na aankomst snel en veilig na een lange reis naar u hotel wilt neem dan een beveiligde Taxi's waarvan u de tickets afhankelijk van de aankomsthal E2 of E3 tegen een tarief afhankelijk van uw zone 100 en 300 peso’s kunt kopen. Gaat u liever voor de uitdaging dan kunt u ook de Metro en of openbaar vervoer naar uw hotel nemen.

Om uw vertrek zo aangenaam mogelijk te maken beschikt het vliegveld over voldoende faciliteiten die u het wachten aangenaam maken. Alle informatie inclusief een 3D animatie van het vliegveld met de vertrek/aankomsthallen, incheckbalies van alle luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM, restaurants en douane zijn te vinden op de website van Benito Juarez International Airport (AICM).


Vervoer
Afhankelijk van uw verblijfplaats en gewenste bestemming is het voor u als bezoeker het makkelijkst en snelste om u te voet in deze wereldstad te verplaatsen. Een complete online reisgids is te vinden via mexicocity-guide.

Ondanks de vele verhalen over de taxicriminaliteit in Mexico Stad is vervoer per taxi het meest voor de hand liggende manier van vervoer. De meest veilige manier is om via uw hotel een toerist taxi te regelen. Deze kosten vaak wat meer dan wanneer u een taxi even buiten uw hotel aanhoudt maar uw veiligheid is zover het mogelijk is gegarandeerd. Wanneer u besluit om op eigen gelegenheid een taxi aan te houden zorg er dan voor dat deze taxi een geautoriseerde taxi is (te herkennen aan de rood gouden kleur, autorisatie op de vooruit en de aanwezigheid van een meter. Vraag voor dat u vertrekt de verwachte prijs en/of spreek een tarief af waarvoor u met de taxi vervoerd wil worden.

Mexico Stad beschikt net zoals vele andere wereldsteden over een bus speciaal voor toeristen die u langs de meeste topattracties brengt die u vervolgens kunt bezoeken. Deze turibus van Mexico Stad kent drie routes. U kunt kiezen voor een eendaags of tweedagen pas. Hou er rekening mee dat deze manier van vervoer u veel tijd kost. Bekijk hier de website en stippel alvast u route uit.

Mexico Stad beschikt over een uitgebreid en moderne Metro dat het u mopgelijk maakt om snel en goedkoop een groot aantal topattracties te bezoeken. Klik hier voor een volledig interactief overzicht van de beschikbare lijnen met aanwezige haltes.

In het verlengde van lijn 2 is de Tren Ligre aanwezig die van Taquala tot aan Xochimilco dienst doet. Bekende stops zijn Xochimilco, Estadio Azteca, La Noria en Oxplanita.

Naast Metro heeft Mexico Stad ook een Metrobus. Deze snelbus is te vinden aan de Insurgentes Sur en brengt u van Noord Mexico Stad tot Zuid Mexico stad. De bus is snel en u betaald $5 voor een enkeltje. Deze bus is ideaal voor een bezoek aan de primadis van Cuicuilco, winkelcentrum Perisur en Ciudad Universidad

Lokaal vervoer per bus is alleen handig wanneer u bekend bent met de routes.


Hotels
Mexico Stad beschikt over een tal van hotels in alle prijsklasse. Verstandig is om het hotel aan de hand van uw gewenste locatie in de stad te kiezen. Uiteraard zijn het Centro Histórico, Zona Rosa en Reforma de drie voornaamste locaties van de beste hotels tegen een gunstig tarief.

Een overzicht van de meest populaire hotels zijn: Intercontential, Holiday Inn, Fiesta Inn, Meriot, Sheraton, Hilton en Melia. Klik hier voor een overzicht inclusief referenties.

Persoonlijke aanrader is het Sevilla Palace Reforma met een groot dakterras met zwembad en jacuzzi. De kamers zijn netjes, het restaurant beschikt over een goed restaurant en lounge tegen een tarief van 1000 peso’s per nacht.Bezienswaardigheden
Mexico stad heeft veel te bieden. Niet alleen op het gebied van kunst en cultuur maar ook op het gebied van winkelen, uitgaan en natuur heeft deze stad een top locatie. De stad is in te delen in vijf tal centra waar de meeste belangrijke en hotspots zich bevinden die u niet kunt missen.

Top attracties in het Centro Histórico zijn: El Zocalo, Palacio Nacional (Paspoort verplicht en vergeet vooral de tuin en de Azteken opgraving niet), Catedral Metropolitana, Templo Mayor ( ideale eerste kennismaking met de Azteken),Calle Moneda, Museo Nacional de Arte, Torre Latinoamericana (geweldig uitzicht over de stad), Alameda Central, Palacio de Bellas Artes (prachtige schilderijen van o.a. Diego Rivera), Museo Mural Diego Rivera, Monumento a la Revolucion en Plaza Garibaldi (de ontmoetingsplek voor de Mariachi's).Top attracties in Bosque de Chapultepec zijn: Monumento a los Niños Héroes, Castillo de Chapultepec (prachti uitzicht vanuit de tuin over de stad en Reforma), Museo de Arte Moderno (prachtige verzamleing met o.a. Riviera, Kahlo, Dr Atl en Zalce) , Parque Zoológico de Chapultepec (beroemd vanwege de aanwezigheid van de reuzepanda en gratis entree), Museo Nacional de Antropologia(alles over de Mexicaanse cultuur van Maya to Olmecs, vergeet niet de Voladores net buiten het museum), Auditorio en het Hard Rock Cafe.

Top attracties in Coyoacán en San Angel zijn: Viveros (geniet hier van de rust en natuur), Plaza Hidalgo Y Jardín del Centenario, Museo Frida Kahlo (maak kennis met het leven van Frida Kahlo), Museo Léon Trotsky en Ex-Convento de Churubusco.

Top attracties in Xochimilco zijn: Museo Dolores Olmedo Patiño (geweldige locatie met een prachtige verzameling van Diego en Frida en de originele Mexicaanse haarloze hondjes genaamd Xoloitzcuintle), Xochimilco en Parque Ecológico de Xochimilco.

Top attracties bij de Ciudad Universidad zijn: Universiteit, Olympisch Stadium, Olympischdorp, piramide van Cuicuilco (even oud als Teotihuacán misschien iets minder spectaculair maar vrij toegankelijk en een heel informatief museum en prachtig uitzicht bovenop de piramide) en Centre Commercial Perisur.

Top attracties in de Zone Rosa zijn: Wassenbeelden museum en de vele kleine drukke straatjes vol met restaurants en kroegen.


Excursies
In de grotere hotels is vaak een reisbureau aanwezig waar uw diverse excursies kunt boeken. Veel van de aangeboden excursies kunt u ook zelf maken zonder begeleiding. Echter een aantal excursies zijn aan te raden via een bureau te boeken waaronder:

Teotihuacán: in combinatie met Plaza de trés Culturas en Basilica de Guadalupe. Tijdens deze excursie maakt u kennis met de drie culturen die Mexico verenigd. U begint in Teotihuacán waar u de wereldberoemde piramides van de maan en zon kunt beklimmen daarna breng u een bezoek aan het plein van de drie culturen waar u naast een oude Aztekenopgraving een bezoek kunt brengen aan een kerk gebouwd door de Spanjaarden dit alle omringt door de moderne hoogbouw. Ook is de basilica van Guadalupe waar elk jaar een bedevaart wordt gehouden en de nabijgelegen aquaduct een bezoek waard.
Shoppen en winkelen
Mexico Stad is een grote winkelstraat. Met name in het centrum vindt u naast de vele winkels ook diverse markten en de iets grotere winkelcentra. Wanneer u toch iets modernen en luxer wilt winkelen raden wij u de volgende eenvoudig bereikbare winkelcentra aan:

Gelegen buiten de drukte van de stad ligt het Centro Commercial de Santé Fé dat tot het grootste winkelcentrum van Mexico behoort. Het winkelcentrum herbergt o.a. Liverpool, Sears, Sanborns, Friday's, Starbucks, Adidas, Boss, Zara, Flex! een bioscoop en vele fast food gelegenheden

Gelegen in het zuiden van de stad aan de periferie ligt het winkelcentrum Centro Commercial Perisur. Uitstekend bereikbaar met de metrobus, taxi en auto biedt dit winkelcentrum onderdak aan o.a. Sears, Liverpool, Walmart en bioscoop en vele fast food eetgelegenheden. Niet zo groot als Santa Fé maar zeker een bezoek waard.

Gelegen aan de belangrijkste ader van Mexico Stad Reforma ligt het winkelcentrum Centro Commercial Reforma 222. Het centrum is geheel nieuwe en biedt plaats aan Mix-up, Chili's, Sanborns, Zara, Tommy en vele andere winkels.

Naast deze drie belangrijkste winkelcentra zijn er nog een aantal andere verspreid over de stad. Een volledig overzicht vindt u hier. Let op veel van deze centra liggen ver buiten het centrum en dus niet eenvoudig bereikbaar. Daar komt bij dat deze centra niet meer bieden dan de reeds bovengenoemde.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over gezond op reis naar Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...