REIZEN - Het Weer in Mexico

De belangrijkste factor voor een geslaagde vakantie is natuurlijk het Weer. Belangrijk te weten zijn de verwachte temperaturen (ook in de avonduren), de kans op neerslag en andere extreme weerselementen zoals orkanen. Met deze informatie vooraf kunt u voorbereidingen treffen. Welke kleding neemt u mee? Welke excursies gaat u plannen?

Mexico is een groot en uitgestrekt land dat een aantal klimaten en nog meer verschillende weertypen kent. Dit artikel geeft een overzicht van het klimaat en het Weer van Mexico met nuttige informatie over het klimaat, actuele weersomstandigheden en weersverwachtingen gecombineerd met handige tools zoals een "reisplanner" en live webcams om zo optimaal voorbereid van uw vakantie te genieten.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over gezond op reis naar Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

Het Klimaat
Het klimaat in Mexico wordt bepaalt door de aanwezigheid van de kreefstkeerkring die Mexico doorkruist ten hoogte van Mazatlan en Tampico. Echter de aanwezigheid van de Sierra Madre bestaande uit de Sierra Madre Occidental, Sierra Madre Oriental en Sierra Madre del Sur zorgt voor sterke regionale verschillen. Mexico is daarom volgens het Köppen klimaatsysteem te verdelen in de klimaattypen: tropisch, droog en gematigd.Tropisch:
Een tropisch klimaat is een klimaat dat in Mexico in de staten Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco en Chiapas, Oaxaca en Veracruz en aan de westkustgebieden gelegen onder de kreefstkeerkring. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het een niet-droog klimaat waar het hele jaar de gemiddelde maandtemperatuur hoger is dan 18°C.
Het tropisch regenwoudklimaat (Af) en het Moessonklimaat (Am) komen voor in Chiapas, Tabasco, Campeche en Quintana Roo. Bekendste toeristische plaatsen met dit klimaat zijn o.a. Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Isla Holbox en de Rivera Maya. Kenmerkend van dit klimaattype is dat de droogste maand van het jaar een gemiddelde maandneerslag van ten minste 60 mm kent en de neerslag valt ongeveer verspreid over het hele jaar. Bij het moessonklimaat (Am) heeft de droogste maand van het jaar een gemiddelde maandneerslag van minder dan 60 mm en het droge seizoen springt er ten opzichte van het natte moessonseizoen sterk uit.
Het tropisch savanneklimaat (Aw/As) strekt zich voornamelijk uit aan de westkust van Mexico gelegen aan de Pacifische Oceaan. Bekendste toeristische oorden zijn o.a. Puerto Vallarta, Acapulco en Huatulco. Ook het noordelijke deel van het Yucatan schiereiland en Veracruz hebben een tropisch savanneklimaat. Kenmerkend voor dit klimaattype is dat ten minste één maand in het jaar die een gemiddelde maandneerslag heeft van minder dan 60 mm en het droge seizoen springt er ten opzichte van het natte seizoen sterk uit.

Droog:
Een droog klimaat of aride klimaat is een klimaat waar zo weinig neerslag valt, dat boomgroei niet mogelijk is en waar permanente rivieren niet hun oorsprong kunnen hebben. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is dit een B-klimaat. De classificatie wordt bepaald door middel van de droogte-index die uitgaat van de jaarlijkse verdamping. Deze klimaten vinden we in Mexico in de Noordelijke staten en Baja California. Het Woestijnklimaat(BS) is onder te verdelen in een warm woestijnklimaat (BWh) en een koud woestijnklimaat(BWk. Ook het Steppeklimaat(BS)is onder te verdelen in een warm steppeklimaat (BSh) en een koud steppeklimaat (BSk).

Gematigd:
Een gematigd klimaat of warm gematigd klimaat is een, gemiddeld over een jaar gemeten, vochtig klimaat, met gematigde temperaturen. Het heeft duidelijke seizoenskenmerken, maar de temperatuurverschillen tussen de winter en de zomer zijn niet extreem groot. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen ligt in een gematigd klimaat de gemiddelde maandtemperatuur van de koudste maand tussen -3°C en 18°C en ten minste één maand per jaar heeft een gemiddelde temperatuur van 10°C of meer. Köppen karakteriseert het zijnde een hoofdklimaat als het C-klimaat. De gematigde klimaten komen in Mexico vooral in de centrale hooglanden (o.a. Guadalajara, Morelia en Mexico Stad) voor. Taumalipas, Oaxaca en in de Sierra Madre is er een gematigd klimaat aanwezig.

Beste reistijd
Mexico is het gehele jaar een uitstekende plek om de vakantie door te brengen. De beste periode is van eind November tot Mei.

Weersverwachting:
Diverse websites geven u een beeld van het weer voor de komende dagen. Neemt u hier alvast een kijkje voor de weersverwachting voor de komende dagen in Mexico. Voor de meest populaire bestemmingen zie: Mexico Stad, Cancun, Playa del Carmen en Xcaret.

Huidige weersomstandigheden:
U vertrekt morgen naar Playa del Carmen en twijfelt aan wat u nog qua kleding mee moet nemen? U kunt live een kijkje nemen aan het strand bij hotel Playa Palm Beach. Voor de meest aktuele weersomstandigheden zijn er diverse live webcams beschikbaar, geplaatst op de meest populaire toeristische plekken in Mexico.Reisplanner
Met deze reisplanner geeft u aan op welke datum u op uw bestemming in Mexico aankomt en hoelang u daar verblijft. Vervolgens krijgt u met een druk op de knop alle informatie over het weer van de afgelopen jaren. U kunt overzichtelijk de hoogste en laagste tempraturen zien maar ook het aantal uren zonneschijn en windsnelheid. Om een indruk te krijgen klikt u hier voor een voorbeeld van Mexico Stad.

Smog en luchtverontreiniging
Mexico Stad is berucht vanwege haar luchtverontreininging beter bekend als smog. Deze verontreininging veroorzaakt door het vele verkeer, de industrie maar belangrijker nog de topografische ligging van deze stad zorgt voor een dikke laag smog die evenvboudig met het blote oog te zien valt. Deze verontreininging kan vooral leiden tot keelpijn, geiiriteerde ogen en problemen aan de luchtwegen. Bedenk wel dat ook de hoogte van Mexico stad (+/2100m) u een extra zuurstog gebrek opleverd. U kunt de meest actuele smog informatie hier bekijken.

Orkanen
De meeste tropische orkanen komen in de maanden Augustus, September en Oktober in Mexico voor. Een belangrijke voedingsbodem voor deze orkanen is de aanvoer van warm zeewater. Met name het Carabisch gebied is een broeimat voor deze orkanen. De sterkte van een orkaan wordt aangeduid met een waarde op de schaal van Saffir en Simpson. De meeste orkanen die Mexico aandoen treffen het Yucatan schiereiland maar ook de aangrenzende staten Puebla en Veracruz. De meest verwoestende orkanen van de afgelopen jaren zijn:Lorenzo (2007), Dean (2007), Wilma (2005), Mitch (1998) en Gilbert (1988) Voor de meest aktuele Orkaan informatie kunt u terrecht bij het National Hurricane Center. Zij bieden u alle aktuele informatie over orkananen in en nabij Mexico.

Aardbevingen
Aardbevingen treffen regelmatig Mexico. Met name de westelijke staten maar ook Mexico Stad worden regelmatig getroffen door talloze aardschokken. De meest krachtige aardbeving vond plaats in 1985 waar officeël meer dan 4500 mensen om kwamen. De meest recente aardbeving vond plaats in de state Guerrrero. Aardbevingen zijn niet of nauwleijks accurate te voorspellen. Mocht u toch een aardbeving meemaken wees dan voorbereid en maak gebruik van deze levensreddende tips: What to Do During an Earthquake.

Andere nuttige informatie:
U berekend hier eenvoudig het exacte tijdsstip van zonsopkomst en zonsondergang op de door uw geselecteerde locatie.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over gezond op reis naar Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

1 comments:

Roel zei

Ik ben helemaal geust gesteld! Nu alleen hopen dat de voorspelingen kloppen:)

Een reactie posten

Onderwerp...