OPINIE - Ingezonden brief Eindhovens Dagblad

De ingezonden brief van Mevrouw Kouwenberg uit Veldhoven in het Eindhovens dagblad verteld de inhoud van de brief van huur zus die op dit moment in Yucatan woont en de situatie ter plaatse beschrift. Met verbijstering lezen we de de reactie van Mevrouw van Mortel die de buitenlandse toeristen met de lokale Mexicaans bevolking door elkaar haalt. Onbegrijpelijk dat mevrouw van de Mortel de influenza A (H1N1) uitbraak (dit is de enige officieele benaming gehanteerd door de WHO) aangrijpt om de sociaal economische problemen op het schiereiland Yucatan te rechtvaardigen. Het is ronduit belachelijk om zich de vraag te stellen "waar klagen we nou eigelijk over?" Deze mevrouw is waarschijnlijk nog nooit in dit gedeelte van Mexico geweest waar vele honderduizenden mensen afhankelijk zijn van het toerisme en dus ook van "moeder natuur". Deze afhankelijkheid is niet te betitelen met "ons comfortable bestaan". Veel mensen werken voor weinig geld onder zeer slechte omstandigheden. Woorden zoals ARBO en arbeidsrecht zijn hier nog niet aanwezig ook niet in de buitenlandse hotels (U geeft dit zelf aan). Wat dacht u van alle lokale handelaren en zoals altijd vergeten de inheemse bevolking? die afhankelijk zijn van hun inkomen uit het toerisme.

De hebzucht hier komt hoofdzakelijk van de vele buitenlandse investeerders zoals hotels, real-estate en touroperators die goud geld verdienen aan de massa's buitenlandse toeristen.De lokale bevolking pikt haar graantje hier van mee. Het is "de vraag" van deze toeristen die bijdragen aan het vernietiging van de natuur. Gevolg dat deze toeristen nu masaal uitwijken naar de Dominicaanse Republiek of Cuba. Uiteraard met alle ecologische gevolgen van dien. Misschien dat u alvast een reisje naar Punta Cana kunt boeken voor de zomer.

Mexico word vele malen ernstiger getroffen door de crisis dan de meeste landen. Niet alleen is Mexico afhankelijk van industrie (=auto), chemie en landbouw maar ook van het toerisme. De afgelopen maanden heeft de media echter alleen maar negatieve verhalen over mexico gebracht die tot doel hebben Mexico te isoleren van de rest van de wereld. Waren het eerst de drugsbendes die toeristen moesten weerhouden van een bezoek is het nu de griep en wat volgt? En wie heeft iets verteld van de aardbeving of over de Q-koorts in brabant?

Overgens begrijp ik ook niet wanneer u zulke ecologische bezwaren tegen deze bedrijvigheid heeft dat u werkzaam bent in de toerisme branche. Nog erger is het dat u niet het onderscheid kunt maken tussen de "vraag" en het "aanbod".

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...