REIZEN - Gezond op reis naar Mexico!

Welke voorbereidingen moet u treffen voor een gezonden reis naar Mexico? Welke inentingen worden geadviseerd en worden deze vergoed door uw verzekeraar? Zijn er gebieden in Mexico waar malaria of dengue voor komt? Wat als u toch medische hulp nodig heeft?

Dit artikel geeft een compleet overzicht voor een gezonde reis naar Mexico, met veel relevante en nuttige informatie, tips en achtergronden over preventie en behandelingen van mogelijke ongemakken.

De Mexicaanse griep heeft zich over de hele wereld verspreid en daarmee Mexico als extra risico geëlimineerd. Bekijk hier het meest actuele reisadvies afgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken. Voor het actuele reisadvies uitgegeven door de Belgische autoriteiten klik hier.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

MEXICO VANDAAG ZIJN GEEN ARTSEN, EN KUNNEN DAAROM OOK NIET VERANTWOORDLIJK WORDEN GEHOUDEN VOOR HET "ADVIES" DAT WIJ HIER GEVEN. GEBRUIK DEZE TEKST ALS EERSTE INFORMATIEBRON EN NEEM ALTIJD VOOR EEN OPMAAT ADVIES VOOR UW SPECIFIEKE GEZONDHEID CONTACT OP MET UW HUISARTS OF ANDERE SPECIALIST.

Welke voorbereidingen moet u treffen?
Waar moet u rekening mee houden tijdens de reis?
Wat staat u te wachten in Mexico?
Wat kan ik doen als er toch wat gebeurd?
Terug uit Mexico?

Voor meer informatie: www.vaccinatiesopreis.nl

Voor dat u naar Mexico vertrekt...

Algemeen
Vaccinaties
Niet vergeten om mee te nemen

Algemeen
Wanneer u onder doktersbehandeling staat neem voor u vertrekt contact op met uw huisarts of specialist en overleg met deze uw reisplannen.
Ga voor uw vertrek voor controle naar de tandarts. Zo kan tandpijn uw vakantie niet verpesten en een bezoek aan een Mexicaanse tandarts kan risico's met zich meebrengen.
Neem een reservebril of reserve contactlenzen en voldoende lensvloeistoffen mee.
Neem in de periode voor uw vertrek voldoende rust om zo optimaal de verandering van klimaat, voedsel en bioritme te weerstaan.
[terug]


Vaccinaties
Voor Mexico zijn geen vaccinatie verplicht. Aan de hand van uw verblijfsduur en bestemming worden voor Mexico de volgende vaccinaties geadviseerd: Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en Tetanus, Difterie en Polio (DTP).

Voor reizigers die langer dan drie maanden en/of intens contact met de lokale bevolking hebben worden tevens de volgende vaccinaties aangeraden:Hepatitis B, Buiktyfus, Rabiës (Hondsdolheid)

Tenslotte wordt mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met Mazelen en Waterpokken geadviseerd om ook deze vaccinaties te nemen.

De kans dat u tijdens u verblijf in Mexico één infectie oploopt is grotendeels van uw zelf afhankelijk. De manier waar en waarop uw reist, waar u logeert, waar en wat u eet en welke sociale contacten u beleeft bepalen voor een groot deel het risico op besmetting. Neem contact op met uw huisarts of de GGD of u daarmee een verhoogd risico loopt en welke voorzorgsmaatregelen u kunt treffen. Begin op tijd omdat sommige vaccinaties pas na enkele weken voor volledig bescherming dienen!

Neem contact op met uw verzekeraar of deze vaccinaties worden vergoed.
[terug]

Niet vergeten mee te nemen
Wanneer u op reis naar Mexico gaat is het advies om altijd een eigen EHBO kit bij u te hebben. Zeker wanneer u in de wat meer afgelegen gebieden reist beschikt u zo altijd over de juiste middelen. Ook wanneer uw in een ressort verblijft zijn de volgende items aan te bevelen:

- Tabletten tegen reisziekte
- Pijnstillers: Paracetamol of Aspirines
- Pleisters, steriele gazen, watten
- Schaar, veiligheidsspeld en pincet
- Ontsmettingsmiddel Zoals sterilon, betadinejodium of chloorhexidine
- Antimuggenspul met DEET
- Anti Malariapillen indien nodig
- Middelen tegen insectenbeten en jeuk
- Stoelgang gerelateerde middelen tegen diarree en verstopping (tip: eet veel Mexicaanse bruine bonen)
- Zonnebrand met hoge beschermingsfactor en after sun. Let op in sommige waterparken (Xcaret en Xel-Ha) is alleen volledig biologische afbreekbare zonnebrand toegestaan.
- Uw gebruikelijke medicijnen(afgestemde voorraad)
- vaccinatie boekje, medisch paspoort en geneesmiddelenpaspoort.

Wanneer u gaat rondreizen dan zijn de volgende items tevens aanbevolen:

- Thermometer (geen kwikthermometer i.v.m. breuk)
- injectienaalden
- zakmes
- permethrin tegen insecten en muggen
- Zouttabletten tegen uitdroging
- iodine tabletten voor het zuiveren van water

Mocht u toch iets vergeten zijn dan kunt u natuurlijk altijd bij de plaatselijke apotheek en/of winkeltje in uw ressort in Mexico terecht.
[terug] - [menu]


Tijdens de reis naar Mexico...

Afhankelijk van uw reisschema bedraagt de vliegreis naar Mexico toch al snel meer dan 11 uur. Daarnaast krijgt u te maken met een tijdverschil van 7 uur. Deze twee factoren brengen een aantal risico’s voor u gezondheid met zich mee:
Vliegen
Thromboses
Jet Lag


Vliegen
Als u gaat vliegen is het handig om een paar dingen te weten om uw verblijf in het vliegtuig zo aangenaam mogelijk te maken. Allereerst krijgt u met het stijgen en dalen te maken met verandering van de luchtdruk in de cabine. Dit kan voor aardig wat oorproblemen zorgen. Zorg daarom altijd dat u tijdens het opstijgen en landen een snoepje eet en vergeet niet af en toe flink te gapen zodat de luchtdruk verschillen kunnen worden opgeheven.

Als u verkouden bent gaat dit veel moeizamer. Een andere optie is om een half uur voordat u gaat landen wat neusspray te gebruiken, bijvoorbeeld xylomethazoline of oxymethazoline. Deze sprays worden ook verkocht onder de merknamen Otrivin, Nasivin of Vicks Sinex en zijn verkrijgbaar bij de drogist. Ze laten het neusslijmvlies krimpen, waardoor de lucht wat gemakkelijker naar uw middenoor gaat.

De luchtvochtigheid in een vliegtuig bedraagt minder dan 20% terwijl de gemiddelde luchtvochtigheid in huis tussen de 50 en 60% bedraagt. Gevolg hiervan is dat u slijmvliezen droog kunnen aanvoelen. Ook kunt u wat meer last van droge ogen krijgen als u daar gevoelig voor bent of als u contactlenzen draagt. U kunt in het laatste geval uw lenzen uit doen en uw reservebril opzetten. Vergeet niet regelmatig water te drinken zodat u vochtgehalte op peil blijft. U kunt tevens een huidcrème gebruiken tegen het uitdrogen van uw huid bijvoorbeeld gezichtscrème.
[terug]

Thromboses
Bij een trombose ontstaan bloedstolsels in de bloedvaten. Om trombose te voorkomen wordt aangeraden tijdens de vlucht voldoende water i.p.v. alcohol te drinken, regelmatig een rondje in de cabine te lopen om zo voldoende te bewegen, de spieren regelmatig te bewegen en vooral geen aspirine te gebruiken. De klachten van trombose zijn vaak pijn in de kuit en of been, zwelling van het been en vaak vindt lopen moeilijk plaats. Voor meer details over het verkomen van trombose klik hier.
[terug]

Jetlag
Een Jet Lag ontstaat wanneer u door verschillende tijdzones reist. Uw biologische klok is geprogrammeerd om op vaste tijden bijvoorbeeld wakker te worden en op vaste tijden te gaan slapen maar ook u spijsvertering en uw bioritme zijn geprogrammeerd.

Wanneer u nu naar een andere tijdzone reist raakt uw biologische klok van slag. Wanneer u naar Mexico toe gaat zal dit effect minder zijn omdat u terug in de tijd vliegt. U komt vaak in de namiddag in Mexico aan en het voelt aan als een avondje laat naar bed. Aangekomen in Mexico gaat u op tijd naar bed en de volgende dag voelt u zich goed. Neem bij aankomst op uw bestemming ook de tijd om te acclimatiseren. Houdt rekening met tijdverschillen/jetlag.
[terug] - [menu]


Tijdens uw verblijf in Mexico...

Infectie
Tourista
Andere natuurlijke gevaren


Infectie ziekten
Wanneer uw de juiste voorbereidingen treft zoals in dit artikel beschreven staat is de kans op de meeste infecties uitgesloten. De meest voorkomend infecties in Mexico zijn:

Malaria
Dengue
Hepatitis A
Hepatitis B
Buiktyfus
Rabies
Cholera
Overige infecties

Malaria
Malaria komt in elk centraal Amerikaans land voor en dus ook in Mexico (zie de Malariakaart hieronder). Malaria word overgedragen door muggen middels de bekende muggenbeet. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend.

De voornaamste symptomen zijn hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven en diarree. Bij ergere gevallen kan het lijden tot het aantasten van het centrale zenuwstelsel en kan leiden tot coma en tot de dood.

Het nemen van malariapillen wordt sterk aangeraden wanneer u de buiten gebieden in de staten Oaxaca, Chiapas, Sinaloa, Nayarit, Tabasco en Quintana Roo bezoekt. Ook In de noordelijker delen van Mexico zoals Sonora, Chihuahua en Durango. In Yucatán en de steden Cancún, Playa del Carmen en Mérida komt geen malaria voor.

Voor Mexico de eerste keus malariapil is Chloroquine. Gebruik malariatabletten volgens voorschrift, dus 1-2 weken vooraf beginnen en gebruiken tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van welk middel u neemt. Vergeet geen tabletten, neem ze alsof uw leven ervan af hangt.

Voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten zijn even belangrijk als malariapillen nemen omdat geen enkele pil 100% bescherming garandeert. Antimuggenbeet maatregelen bestaan uit het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen, het gebruik van een insectenwerend middel met DEET (verkrijgbaar in alle apotheken en in de ressorts winkels merk OFF) en het gebruik van een muskietennet. Bedek uw huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is. Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd. Smeer onbedekte huid in met een antimuggenbeet middel waar DEET in zit.

Het kaartje geeft slechts een globaal overzicht van malaria in Mexico. U moet u altijd persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het antimalariamiddel van uw persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals uw gezondheid, verblijfsduur in Mexico en andere factoren.

Als u koorts krijgt in een malariagebied, ook als u uw malariapillen goed hebt ingenomen, moet u snel (binnen 24 uur) een dokter opzoeken. Malaria is namelijk in de eerste dagen goed te behandelen, maar daarna kan de ziekte zeer ernstig verlopen.
Als uw gedurende de eerste maanden tot een jaar na terugkeer uit een malariagebied ziek wordt, meld u dokter dan altijd dat uw in een malariagebied bent geweest.
[terug]

Dengue Fever (Knokkelkoorts)
Dengue is een virale infectie die op veel plekken in Mexico voorkomt. In uitbraak in 2007 resulteerde in maar liefst 67,00 meldingen. Dengue word over gedragen door de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag toeslaat. Deze mug komt vooral voor in menselijke gebieden bijvoorkeur binnenshuis. De mug plant zich voornamelijk voor in stilstaand water. Dit heeft al gevolg dat dengue vooral voorkomt in dicht bevolkte, stedelijke gebieden. U kunt zich van dengue een tijd lang goed ziek voelen. Als U al eens dengue hebt gehad en met een ander dengue virus wordt besmet kunt u in de minderheid van de gevallen ernstig ziek worden, dit heet dengue hemorrhagische koorts of dengue shock syndroom.

Drie tot zeven dagen nadat u gestoken bent krijgt u hoge koorts met koude rillingen, hoofdpijn (vooral achter de ogen), spier-, bot- en gewrichtspijn. U voelt zich ziek en krijgt vaak huiduitslag op de eerste of tweede dag. Daarna kunt u last krijgen van misselijkheid, braken, hoesten, keelpijn en soms smaakverandering. De koorts verdwijnt na een paar dagen en er ontstaat een ander soort huiduitslag, waarbij je weer koorts kunt krijgen. Je kunt nog weken last houden van gewrichtspijnen.

Er is geen vaccin tegen Dengue. Voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten is even belangrijk als malariapillen nemen omdat geen enkele pil 100% bescherming garandeert. Antimuggenbeet maatregelen bestaan uit het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen, het gebruik van een insectenwerend middel met DEET (verkrijgbaar in alle apotheken en in de ressorts winkels merk OFF) en het gebruik van een muskietennet. Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is. Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd. Smeer onbedekte huid in met een antimuggenbeet middel waar DEET in zit. Als je koorts krijgt in een gebied waar

Wanner u geinfetceerd bent met Dengue dan is het belangrijk om geen aspirine, naproxen of ibuprofen als koortswerend middel te gebruiken. Deze middelen kunnen de bloedstolling beïnvloeden. Paracetamol kunt u wel gebruiken.
[terug]

Hepatitis A
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt het virus via de ontlasting uit en zo kan het hepatitis A virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Omdat wij in het Westen uitstekende sanitaire voorzieningen hebben, komt hepatitis A hier vrijwel niet meer voor. Daardoor hebben wij geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte.
Iemand die besmet is met het hepatitis A virus, krijgt na ongeveer een maand griepachtige verschijnselen, voelt zich ziek, moet in bed blijven, krijgt hoofdpijn, heeft geen zin meer in eten en krijgt pijn in de leverstreek, soms na enkele dagen gevolgd door geelzucht. De verschijnselen duren een paar weken, maar vaak is er nog een maanden durende extreme moeheid, vergelijkbaar met de ziekte van Pfeiffer. Mensen van boven de 50 hebben zelfs een kleine kans om te overlijden aan hepatitis A.

Goede hygiëne is belangrijk om hepatitis A te voorkomen: dus handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat behalve hepatitis A ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.

U moet zich bij voorkeur minimaal twee weken van te voren voor hepatitis A laten vaccineren, maar zelfs als u het op de dag van vertrek krijgt is het nog zinvol.
De beschermingsduur is afhankelijk van het merk vaccin: voor Havrix en Epaxal één jaar, voor Avaxim drie jaar. Als u de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 25 jaar beschermd. De bescherming is ook 25 jaar als je jaren na de eerste hepatitis A inenting je tweede haalt. Bijwerkingen van de hepatitis A inenting zijn soms wat pijn op de injectieplaats en hoofdpijn.[terug]

Hepatitis B
Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken met het hepatitis B virus door sexueel contact en via bloed. De ziekte wordt soms chronisch en kan in zeldzame gevallen tot leverkanker leiden.
Zorg dat je veilig vrijt op vakantie. Neem condooms mee uit Nederland, want als u ze plaatselijk koopt zijn ze vaak niet betrouwbaar. Probeer het risico dat je in een ziekenhuis belandt en daar behandeling nodig hebt waar naalden aan te pas komen zo klein mogelijk te houden.

Voorkom zoveel mogelijk ongelukken en zorg dat je tegen DTP ingeënt bent (zodat je geen tetanusinjectie nodig hebt, mocht je een wond oplopen op vakantie). Neem goede voorzorgen tegen malaria, zodat je de kans zo klein mogelijk maakt om die ziekte op te lopen en ervoor in het ziekenhuis behandeld moet worden. Laat geen tattoos of piercings zetten op vakantie en ga liever niet naar de kapper in ontwikkelingslanden omdat je via scheermesjes theoretisch hepatitis B kunt oplopen.

U kunt zich ook tegen hepatitis B laten vaccineren. U krijgt in dat geval drie injecties met tussenpozen van één en zes maanden. De bescherming is in principe levenslang. U moet bij voorkeur zeven maanden voor vertrek met de hepatitis B vaccinaties beginnen, want dan kunt u ze alle drie nog toegediend krijgen. Het is ook mogelijk om u op kortere termijn te laten inenten. U krijgt dan in drie weken tijd drie injecties. De bescherming is is in dat geval minder goed dan bij het standaard vaccinatieschema.
[terug]

Buiktyfus
Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De buiktyfus bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting uit en zo kan de salmonella bacterie bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen.

De symptomen van buiktyfus zijn hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Soms is er diarree, maar ook verstopping komt voor. Buiktyfus ontstaat één tot twee weken na besmetting.

Was goed uw handen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat behalve buiktyfus ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.

Meestal hoeft u voor vakanties van korter dan twee weken niet tegen buiktyfus gevaccineerd te worden. De beschermingsduur van het buiktyfus vaccin is drie jaar.
[terug]

Hondsdolheid
Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. U kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben.
Gemiddeld één à twee maanden nadat u besmet bent krijg je de ziekte. Het kan zich uiten als krampen en overactief zijn of als een verlamming die steeds erger wordt. In het begin van de ziekte hebt u last van koorts, verminderde eetlust, misselijkheid, braken en hoofdpijn. Later kun je krampen of verlammingen, nekstijfheid, hyperactiviteit en stuipen krijgen. Bij ongeveer de helft van de mensen treden spasmen op van de slikspieren en halsspieren wanneer water of speeksel weggeslikt moet worden. U krijgt dan watervrees. Samen met een verhoogde speekselvloed leidt dat tot schuimvorming op de mond. In een verder stadium treedt coma op, leidend tot de dood.

Zorg dat u niet gebeten wordt en dat honden uw niet likken. Houd er rekening mee dat honden in veel landen straathonden zijn die honger hebben en agressief kunnen zijn. Het zijn geen lieve dieren die u even kunt aaien. Haal dus geen honden aan.

Als uw eenmaal gebeten bent door een hond, aap of vleermuis in een land waar hondsdolheid voorkomt, moet u altijd snel een arts opzoeken, ook als u zich in Nederland hebt laten vaccineren. U hebt dan namelijk injecties nodig. Als u niet bent ingeënt hebt u zo snel mogelijk antistoffen nodig, die niet in ieder land verkrijgbaar zijn. Als u wel bent ingeënt in Nederland hebt u meer tijd om na een beet een injectie te halen.
[terug]

Cholera
Cholera is een darmontsteking die wordt veroorzaakt door de cholerabacterie. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt de bacterie via de ontlasting uit en die komt via voedsel of water in uw maag terecht. De kans op besmetting is in de meeste gebieden zeer klein als u de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt zoals handen wassen en oppassen met wat u eet en drinkt.
De meeste mensen die besmet zijn met cholera worden niet ziek. In niet ernstige gevallen van cholera heb je wat last van diarree. Als het ernstiger is, krijgt u grote hoeveelheden waterdunne diarree, vaak meer dan 20 x per dag. De diarree wordt wel “rijstwater diarree” genoemd wordt omdat het er wat wit uitziet. Ook braken komt veel voor. Doordat u in korte tijd veel vocht verliest droogt u snel uit en dat is de oorzaak dat u er aan dood kunt gaan, hoewel dit bij reizigers zeer zelden voorkomt.

Omdat u als reiziger er altijd wel voor kunt zorgen dat uw schoon water bij de hand hebt, is het risico om cholera op te lopen zeer klein, zelfs als u in gebieden reist waar veel cholera voorkomt. In Nederland wordt gemiddeld één tot twee keer per jaar een geval van cholera gemeld.
Goede hygiëne is belangrijk om cholera te voorkomen: dus was uw handen na toiletbezoek en voor het eten, drink geen water uit de kraan, schil je fruit zelf en zorg dat ook uw eten goed verhit is.
[terug]


Overige infecties

Onderstaand vindt u nog enkel gemelde infecties in Mexico. Veelal gaat het hierom zeldzame infecties die niet voorkomen in de toeristische gebieden zoals Cancun en Playa del Carmen.

Leishmaniasis
Leishmaniasis ook wel berglepra genoemd komt voor in de bergen en het tropisch regenwoud van Centraal Amerika. De infectie wordt overgedragen door zandvliegen.

De ziekte van Chagas
De ziekte van Chagas is een infectie veroorzaakt door een parasiet overgedragen door wantsen. Wantsen komen vooral voor in de eenvoudige huizen in Mexico met name in de kustgebieden de zuidelijke staten. De ziekte van Chagas komt echter zelden voor bij reizigers.

Histoplasmose
Histoplasmose wordt veroorzaakt door besmetting met het schimmel Histoplasma capsulatum. Recent was een uitbraak in een hotel in Acapulco. Door het inademen van de sporen kan koorts, rillingen, droge hoest en zelf longontsteking op treden.


Coccidioidomycose
Coccidioidomycose is een schimmelinfectie veroorzaakt door de schimmel Coccidiodes immitis en wordt ook wel de Vallei koorts genoemd. In Mexico komt deze infectie vooral in de Noordelijke staten. Besmetting vind plaats door het inademen van besmet stof dat een longinfectie kan veroorzaken. De meeste mensen herstellen zelf van de infectie.

Brucellose
Brucellose ook wel Maltakoorts genoemd is een infectie bij mensen veroorzaakt door bacteriën. De ziekte kan worden overgedragen door direct contact met zoogdieren of door het consumeren van besmette producten.

Tekenencefalitis
De meeste mensen die geïnfecteerd zijn, worden niet ernstig ziek, maar een minderheid krijgt hersen- of hersenvliesontsteking, beiden ernstige ziektes. Een tot drie weken na besmetting door een teek of een paar dagen na besmetting via rauwe melk krijg je griepachtige verschijnselen. De symptomen verbeteren, maar een deel van de mensen die besmet zijn wordt zieker, met koorts, nekstijfheid en overgeven. Dit zijn symptomen van hersenontsteking.


Probeer te voorkomen dat u wordt gestoken door teken, bijvoorbeeld door lange mouwen te dragen en niet in hoog gras of bos te kamperen. U loopt het meeste kans op tekenbeten van april tot november. DEET is een effectief middel tegen teken. Drink geen rauwe melk in de genoemde gebieden.

Er bestaat een vaccin tegen tekenencefalitis. U krijgt dan drie injecties met tussenpozen van één maand en zes tot 13 maanden. Er bestaat ook een versneld schema: de tweede injectie krijg je dan twee weken na de eerste en de derde zes tot 13 maanden na de eerste. Na twee injecties ben je gedeeltelijk beschermd.

Het beste is om een half jaar van te voren met de injecties te beginnen, maar zoals gezegd: het kan ook nog tot twee weken voor uw vertrek. Als u de volledige serie hebt gehad, ben je drie jaar beschermd.
[terug]

Tularemie
Tularemie is een bacteriële zoönose veroorzaakt door Francisella tularensis. Dit micro-organisme is een van de meest virulente bacteriën. Infecties vinden in hoofdzaak incidenteel plaats, rechtstreeks door besmettingsbronnen van dierlijke oorsprong of indirect via vliegen en teken of via oppervlaktewater. Behalve incidenteel komt tularemie ook epidemisch voor, eveneens vaak gerelateerd aan besmet oppervlaktewater. Besmetting van mens op mens vindt niet plaats. (bron: RIVM)

Onchoerciasis
Onchocerciasis ook wel rivierblindheid genoemd komt in de hooglanden van Oaxaca, Chiapas en Guerrero voor. De ziekte wordt veroorzaakt door rondwormen die het oog binnen dringen met mogelijke blindheid tot gevolg. De worm wordt verspreid door de zwarte vlieg (kriebelmuggen).


Tuberculose
Tuberculose is een ziekte die in veel tropische landen voorkomt. TBC wordt bijna altijd overgebracht doordat iemand die de ziekte heeft de bacillen uithoest. Als u deze bacillen inademt kunt u ook tuberculose krijgen. U hebt meer kans op besmetting in kleine, afgesloten ruimten zoals bussen. In sommige gevallen kunt u ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk.

Als u geïnfecteerd bent, kunt u na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek. Als u er wel ziek van wordt, gebeurt dat meestal in de eerste twee jaar na besmetting. U krijgt last van moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuursverhoging en nachtzweten. TBC kan zich in elk orgaan voordoen en de symptomen variëren per aangedaan orgaan.

De belangrijkste maatregelen om tuberculose te voorkomen zijn: zorgen dat u niet aangehoest wordt en kleine ruimten zo veel mogelijk vermijden. In sommige gevallen kan vaccinatie zinvol zijn, vooral als u langer dan drie maanden in een land verblijft of veel met de lokale bevolking in contact komt. Lange busreizen vallen hier ook onder.
[terug]

Tourista
Tourista ook wel "de wraak van Montezuma" genoemd is het meest voorkomende ongemak voor reizigers naar Mexico. Tourista is een milde vorm van diarree ook wel reizigersdiarree genoemd en is te vergelijken met een prikkelbare darm. Tourista kan in verschillende vormen voorkomen maar de meeste gevallen duren tussen een en zeven dagen. De verandering van omgeving, het eten en het klimaat veroorzaken deze vorm van diaree. De verschijnselen zijn een keer of drie, vier per dag dunne ontlasting met vaak darmkrampen, misselijkheid en soms koorts. Oudere mensen zijn er wat minder bevattelijk voor. Soms kan het weken aanhouden. Niets om ongerust om te worden, het is heel normaal. Soms kan de reizigersdiarree omslaan in een trage stoelgang; eet an voldoende Mexicaanse bruine bonen en/of vezelrijk voedsel.

Meer ergere vormen kunnen zich aandoen na het drinken van niet zuiver water of het eten van niet goed bereid voedsel. Deze vorm wordt dan veroorzaakt door bacteriën, parasieten of virussen. Wanneer u op de gangbare plekken eet en uitkijkt welk water je drinkt (bij voorkeur uit de fles) en niet te veel pepers uit bent u veilig. Mocht u toch last krijgen van diarree drink dan voldoende water (eet niet te veel) en vraag naar "Pedialyte" (peh-dee-ah-lee-teh). Dit is een hydraterende vloeistof met zout, suiker en andere mineralen, erg belangrijk voor het lichaam ingeval van diaree.

Wanneer u langer dan 72 uur bloed in de ontlasting of koorts heeft raadpleeg dan een lokale arts.
[terug] - [menu]


Andere natuurlijke gevaren

Zon en Warmte
Water
Hoogte ziekte
Luchtvervuiling
Dierlijke beten
Muggen beten
Teken
Slangen en schorpioen beten

Voor achtergronden en actuele weersinformatie zie het artikel: REIZEN - het weer in Mexico.

Zon
Vanwege de zuidelijke ligging en hogere ligging is de zon in Mexico vele malen krachtiger dan in Nederland.
De Zon staat de hele dag hoog aan de hemel en de UV straling is vooral op hogere gebieden vele malen sterker te vergelijken met bijvoorbeeld een skigebied in Oostenrijk. Verbranding en een zonnesteek liggen op de loer. Zorg daarom altijd voor voldoende zonnebrand of andere bescherming zoals een hoed/pet. Vergeet niet altijd voldoende water te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Zon verbranding
Verbranding door de zon kan acute en ook op lange termijn ernstige gezondheidsrisico's met zich meedragen. Bescherm je in Mexico daarom altijd tegen de zon. Smeer u voldoend in met zonnebrand met een hoge factor en bescherm heel uw lichaam inclusief hoofd en benen.

Kinderen: Alle jonge kinderen behoefte aan extra zorg in Mexico tegen de zon. Wees er zeker van zonnebrand met een hoge factor te gebruiken. Ook een hoed of pet is sterk aan te raden.

Ogen en lippen: Vergeet niet uw lippen te beschermen met zonnecrème. Een goede zonnebril (met een goede UV bescherming)mag niet ontbreken vooral wanneer u de buurt van water begeeft. Wanneer u toch verbrand dan helpt Aloë Vera crème of spray, beschikbaar in alle apotheken in Mexico.

Warmte Uitputting
Mexico is op sommige plaatsen en tijden zeer warm. Wanneer u in de zon loopt zorg dan altijd voor voldoende water. Een hoed of pet tegen de zon is een echte aanrader en de Sombrero's zijn overal in Mexico verkrijgbaar! Zoutdeficiëntie is een ander probleem, als je zweet krijgt je lichaam behoefte aan zout, deze dient dus aangevuld te worden. Vermoeidheid, hoofdpijn en spierkrampen zijn bekende symptomen van een te kort aan lichaamszout. Vul waar kan uw zoutvoorraad aan, zout is in Mexico voldoende voorradig en wordt vaak geserveerd bij het nuttigen van een biertje, tequila of andere koele drank. Zout pillen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke apotheek onder de naam "Pedialyte". Dit is een hydraterende drank met zout, suikers en elektrolyten die helpen je lichaam te herstellen.

Zonnesteek
Deze aandoening is ernstig en kan fataal zijn, dus kijk uit! U kunt een zonnesteek oplopen wanneer u zich niet aan de genoemde adviezen houdt en daarbij te lang in de zon en zonder iets te drinken vertoeft. De intense hitte en gebrek aan water kan ertoe leiden dat uw lichaam een storing ontwikkeld in het natuurlijke verwarming -en koelsysteem hierdoor zal uw lichaamstemperatuur zeer gevaarlijke tempraturen stijgen en dat kan fataal zijn. De symptomen zijn ernstige hoofdpijn, geen transpiratie in combinatie met agressieve stemming. Een bezoek aan het ziekenhuis is onvermijdelijk maar in eerste instantie moet het slachtoffer uit de zon en afgekoeld worden.
[terug]

Water
In Mexico is het water uit de kraan over het algemeen niet drinkbaar. Bij hoge uitzondering kun je in een luxe hotel te maken krijgen met “ purified” water maar dan nog is het advies om dit water niet te drinken. Zorg altijd dat u beschikt over water uit een fles dat op vele plekken te koop is. Wanneer u bijvoorbeeld op excursie gaat is het aan te arden om genoeg water mee te nemen.
[terug]

Hoogte ziekte
Grote delen van Mexico liggen op een aanzienlijke hoogte. Dit in combinatie met temperaturen tussen de 25 en 30 graden zorgt voor een zeer onaangename omgeving. Met name een gebrek aan zuurstof zal aanleiding zijn voor hoofdpijn, vermindering van eetlust, duizeligheid, overgeven en slapeloosheid. Zorg voor voldoende rustpauze, drink voldoende water en neem een paracetamol of aspirine. Voorkom ook te veel direct zonlicht. Na een aantal dagen zult u merken dat uw lichaam zich heeft aangepast aan de hoogte en kunt u de activiteiten opvoeren.
[terug]

Luchtverontreiniging
Luchtverontreiniging komt met name in de grote steden zoal Mexico stad en Guadalajara in de periode tussen december en mei voor. In deze periode valt in Mexico weinig tot geen neerslag en hebben steden vaak te maken met luchtinversies waardoor er geen aanstroom van frisse lucht plaats vind. De enorme hoeveelheden uitlaatgassen van auto’s en industrie zorgen voor een dikke laag smog duidelijk zichtbaar in de atmosfeer. Vooral mensen met aandoeningen aan de luchtwegen en hart dienen voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het dragen van mondkapjes, het vermijden van intensive beweging en toename van zuurstof.
Symptomen van luchtverontreiniging zijn hoesten, kortademig, pijn op de borst maar ook geïrriteerde ogen dat kan leiden tot ooginfecties.
[terug]

Dierlijke beten
Probeer onder geen enkele omstandigheid dieren te aaien, voeren of vat te houden tenzij het gaat om betrouwbare dieren vrij van ziektes. De meeste dier gerelateerde ziekten worden veroorzaakt wanneer de mens het dier probeert aan te raken of te voeren. Elke dierlijke beet of krap inclusief deze van vleermuizen dient direct goed gereinigd te worden met water en zeep gevolgd door het desinfecteren met alcohol. Neem contact op met de lokale arts voor eventuele nazorg met name ingeval van hondsdolheid. Vaak is het aan te raden om na een beet antibiotica te gebruiken omdat vaak wonden veroorzaakt door dieren leiden tot infecties.
[terug]

Muggen beten
Om muggenbeten te voorkomen draagt altijd lange mouwen, lange broek, een hoed/pet en schoenen. Beschik altijd over een goed insectwerend bijvoorkeur een middel met DEET. Smeer deze middelen op blootgestelde huidmaar niet in ogen, mond, wonden of geïrriteerde huid. Middelen met alge concentraties DEET zijn net zo effectief als andere alleen bieden voor een kortere periode bescherming. Over het algemeen dienen mensen boven de 12 jaar middelen te gebruiken met een DEET concentratie tussen de 25-30% dat ongeveer 6 uur afdoende is. Kinderen tussen 2 en 12 jaar wordt en concentratie van 10% aanbevolen. Gebruik geen DEET voor kinderen onder de 2 jaar. Alle ander middelen zoals botanica producten, producten met eucalyptus of sojabonen zijn slechts van korte duur. In gebieden met Malaria en Dengue gebruik altijd DEET gebaseerde producten. Producten gebaseerd op citroen hebben geen effect. Voor aanvullende bescherming kunt u kleren, schoenen, lakens met permitrin behandelen. Breng permethrin niet direct op uw huid aan. Slaap nooit met de raam open tenzij er ene scherm aanwezig is. Wanneer u in de open lucht of in een accommodatie slaapt waar muggen eenvoudig toegang hebben gebruik dan muggennet behandeld met permethrin muggen coil.
[terug]

Teken
Om jezelf tegen teken te beschermen kun je dezelfde maatregelen nemen als tegen muggen. Echter het dragen van laarzen in plaats van schoenen met de broek goed ingestopt word geadviseerd. Gebruik voor niet bedekte huid een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET. Controleer je zelf elke avond op de aanwezigheid van teken op je lichaam en vraag indien nodig hulp van een medereiziger om alle lichaamsdelen goed te onderzoeken. Verwijder eventuele teken met een tekenpen of lassopincet door de teek stevig bij de kop vast te pakken. Desinfecteer de eventuele wond met alcohol (70%) of jodium..
[terug]

Slangen en schorpioen beten
Mexico herbergt vele soorten slangen waaronder diverse giftige exemplaren zoals de bushmaster, fer-de-lence, koraalslang en vele soorten ratelslangen. De fer-de-lance is de meest dodelijke van het stel. Normaliter vallen slangen niet zonder reden mensen aan maar vallen aan wanneer de mens per ongeluk te dicht bij komt. Wanneer u door een slang gebeten wordt hou het slachtoffer rustig, bind het gebeten lichaamsdeel af en zoek zo snel mogelijk medische hulp.

Schorpioenen zijn in veel staten een probleem. Wanneer u gestoken wordt bedek de beet met ijs, bindt het gebeten lichaamsdeel af en spoed u naar de dichtstbijzijnde eerste hulp post. Om schorpioen beten te voorkomen controleer u kleren, schoenen en eventuele slaapzak voor gebruik.
[terug]
[terug] - [menu]


Waar kan ik terecht voor..

Hulpdiensten
Apotheek en Medicijnen
Medische Hulp


Hulpdiensten
U kunt in geval van nood direct contact opnemen via de alarmnummers met de Mexicaanse hulpdiensten. In plaats van 112 belt u naar 060 en vraagt naar de politie, ambulance of brandweer.

In ernstige gevallen kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade of Belgische ambassade beide in Mexico Stad.

Apotheek en Medicijnen
In Mexico vind u vele apotheken die een 24 uur per dag service verlenen. Een van de populaire apotheken zijn de Farmacias Guadalajara en
Farmacias del Ahorro.

In Mexico is het verkrijgen van medicijnen stukken eenvoudiger dan in Nederland. Wees altijd alert op welke medicijnen u inneemt en lees indien mogelijk altijd de bijsluiter voor gebruik. In Mexico kunt u eenvoudig medicijnen zoals antibiotica verkrijgen die u in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Medicijnen zijn over het algemeen stukken goedkoper dan in Nederland. Bewaar altijd de bonnetjes om deze medicijnen bij uw verzekeraar te verhalen.
[terug]

Medische Hulp
De meeste mensen die naar Mexico reizen hebben nooit behoefte aan medische hulp. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en mensen worden nu eenmaal ziek. Wanneer u toch iets mocht overkomen beschikt Mexico over hoogwaardige medische hulp vergelijkbaar met Nederland al niet beter. Wanneer u in een ressort logeert neem dan contact op met de receptie zij kunnen u helpen.

Huisarts
Vraag in u hotel naar de Engels sprekende tandarts.

Tandarts
Vraag in u hotel naar de Engels sprekende tandarts.

Ziekenhuis
De meeste grotere en middelgrote plaatsen in Mexico beschikken over een ziekenhuis. In geval van spoedeisende hulp zal de ziekenwagen u naar het ziekenhuis vervoeren waar u behandeld zal worden.
[terug] - [menu]


Terug uit Mexico...

Mexico Vandaag is geen expert op het gebied van medische zorg. Neem daarom bij terugkomst in Nederland altijd contact met uw huisarts op wanneer uw klachten hebt of deze ontwikkeld in de eerste weken tot maanden na terugkomst. Vertel uw arts altijd dat u een reis naar Mexico hebt gemaakt!

Om een opmaat advies voor uw specifieke gezondheid te krijgen neemt u tevens contact op met uw huisarts of andere expert, Travel Clinic te Rotterdam, de GGD en het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
[menu]

Wij wensen u alvast een prettige en gezonde vakantie!

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico
Alles over Playa del Carmen

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...