NIEUWS - 199 jaar geleden: El Grito de Dolores

Vanavond is het 199 jaar geleden dat El Grito de Dolores plaats vond. Priester Miguel Hidalgo y Costilla verkondigde het einde van de Spaanse overheersing en riep de onafhankelijkheid van México uit. In de vroege morgen van 16 September 1810 luidde Hidalgo de klokken van zijn kerk en daarmee was de revolutie begonnen. Pas vele jaren later werd 16 September uitgeroepen tot de nationale feestdag van México. Helaas wordt deze gebeurtenis vaak verward met Cinco de Mayo: de dag van de overwinning op de Fransen in Puebla.

Met Hidalgo liep het overigens niet goed af. Nadat hij door de Spanjaarden gevangen was genomen werd hij op 30 juli 1811 in Chihuahua geëxecuteerd. Zijn hoofd werd naar Guanajuato gebracht waar het 10 jaar lang in een kooi samen met de hoofden van andere vrijheidsstrijders zoals Allende, Aldama en Jiminez op de hoek van Alhondiga de Granaditas hing. Na de onafhankelijkheid werden de schedels verwijderd en hebben nu een plek in het Monumento a la Independencia in Mexico Stad.

Traditioneel word de maand september Mes de la Patria genoemd. Restaurants serveren traditionele Mexicaanse gerechten. Op de avond van 15 September verzamelen alle Mexicanen vaak traditioneel gekleed, zich op en rond de plaatselijke Zócalo. Om 23:00 wordt dan in Mexico City door de president El Grito de Indepencia uit gesproken. De ceremonie eindigt in een climax wanneer de menigte de namen van hun helden roepen en eindigen met : Viva México! Ter gelegenheid van dit 199 jarig jubileum organiseert de Mexicaanse ambassade in Den Haag een uitgebreid dinner. Wij zien u graag terug volgend jaar bij de 200e viering in Mexico!

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...