ECONOMIE - Diverse prijstijgingen Mexico

De federale regering heeft sinds afgelopen zaterdag de prijs van een liter Magna Petróleos Mexicanos(PEMEX) met 0.05 peso verhoogd. De prijs van een liter Magna komt daarmee op $7,77 UPDATE vanaf 26 december is er nog eens 0.03 peso prijsverhoging aan toegevoegd met als eindresultaat $8.00). Deze prijsverhoging komt na een jaar van ongewijzigde tarieven als maatregel tegen de economische crisis. Magna is ongelood 87-octaan benzine en de meest verbruikte brandstof van Mexico. Naast de prijsstijging van Magna werd ook de prijs van Diesel met 0.03 peso’s naar $8.18 per liter verhoogd. Direct na de bekendmaking van deze verhoging ontstond er politieke ophef over deze omstreden maatregel.

Naast de stijging van de landelijke benzineprijzen maakte de autoriteiten van Mexico Stad nog een aantal prijsstijgingen bekend om de begroting voor 2010 sluitend te maken. Zo zal de prijs voor een kaartje met de Metro in Mexico Stad met maar liefst 50% stijgen. Deze stijging van 2 peso naar 3 peso per enkele rit is de eerste prijsverhoging in 8 jaar. Daarnaast zal de toeristenbelasting voor mensen die in hotels in Mexico Stad verblijven met 2 à 3 procent verhoogd worden.

Ook de el Impuesto sobre Nómina (ISN) ook wel loonbelasting zal voor bedrijven met meer dan 61 werknemers met 2 tot 2.3 procent worden verhoogd. Het federaal district wil met deze belasting verhogingen 128 miljard pesos ophalen. Het tarief van water voor huishoudelijk gebruik zal ingedeeld worden naar de sociaaleconomische tarieven: laag, gemiddeld en hoog. Het voorstel is om de liter prijs met maximaal een halve pesocent te verhogen.

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...