NATUUR EN WETENSCHAP - Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca

Naast de 68 Parques Nacionales telt Mexico 37 Reservas de la biosfera. Het Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca is door de UNESCO aangemerkt als World Heritage. Elk jaar tussen november en eind maart overwinteren hier in het 56.000 hectare bergachtig gebied miljoenen Monarchvlinder ook wel koningsvlinders ofwel Danaus plexippus genoemd. Deze vlinders migreren vanuit Canada en de Verenigde Staten en strijken neer in 14 koloniën (santuarios) waarvan 8 (70% van het totaal aantal vlinders) in het park is gelegen. Niet alle santuarios waaronder San José Villa de Allende en Ixtapan del Oro zijn toegankelijk voor het publiek.

In 2009 steeg het aantal bezoekers tot een totaal van 350.000. Het grootste deel hier van brengt een bezoek aan het Santuario El Rosario gelegen in het noordwesten van de staat Michoacán. Zo'n 2.000 toeristen afkomstig uit Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Italië, Engeland en China nemen hier elke dag een kijkje. De vlinders bevinden zich op een hoogteverschil, afhankelijk van de temperatuur tussen de 500 en 800 meter waar voor Mexicaanse begrippen de tempratuur erg laag (beneden het vriespunt) kan zijn. 87 mensen beheren het park, 45 begeleiden de paarden en 185 personen werken in de horeca en verkopen souvenirs. De toegang tot het park bedraagt $30 pesos, $30 peso voor de gids en $50 peso voor een paard. De tocht van ongeveer 4 kilometer kan ook per fiets gemaakt worden.

Net over de grens in de staat Mexico liggen de santuarios Macheros en El Capulin. Veel minder toeristisch en veel pectaculairder dan El Rosario, rijken de bergen hier tot 3000 meter in een prachtige bergomgeving met zicht op de berg El Cerron en een geweldige bosrijke omgeving met oude pinos en meer dan 50.000 verschillende soorten planten. De tocht langs de steile bergrug naar boven duurt (afhankelijk waar de vlinders zich bevinden) te voet ongeveer 2 uur en de terugtocht 1 uur.

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...