LIFESTYLE - Mexicaanse Recepten - Molletes

 De dag begint pas echt goed met een stevig Mexicaans ontbijt ook wel desayuno genoemd. Molletes zijn een goede reden om in de ochtend vroeg op te staan. Er is niets beter dan de smaak van warm en krokant geroosterd brood overgoten met bonen en bedekt met een smeuïge laag gesmolten kaas. Geserveerd met verse Pico de Gallo gemaakt van sappige rijpe tomaten, geurige koriander en een vleugje limoen. Deze combinatie zorgt voor een spectaculair Mexicaans ontbijt.

Molletes zijn niet alleen heerlijk maar ze zijn ook met slechts een paar elementaire ingrediënten gemakkelijk te bereiden. Molletes zijn een goed voorbeeld van de smaakvolle vindingrijkheid en creativiteit van de Mexicaanse keuken. Molletes zijn het bewijs dat goed eten niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Op de meeste menukaarten in de Mexicaanse restaurants, hotels en andere eetgelegenheden zijn Molletes te verkrijgen en mocht het niet vermeld staan dan kunt u er gewoon naar vragen: Bolillos con Frijoles Refritos y queso gratinado servidos con salsa Mexicana con tocino.

Lees ook:
Tequila, Mezcal, Sotol en Pulque
Mexicaanse Wijnen
Spaanse pepers in de Mexicaanse keuken


Molletes
Het hier onder vermelde recept is gebaseerd op de overheerlijke Molletes die overal in Mexico bij Sanborns te verkrijgen zijn.

Benodigdheden:
2 stuks in de lengte doormidden gesneden Bolillos*
2 Eetlepels boter of margarine (optioneel)
1 kopje refried beans**
140 gram geraspte kaas
4 plakjes gebakken ontbijtspek
2 kopjes pico de gallo

* In Nederland kunt u bijvoorbeeld stokbrood of pistoletjes gebruiken. In Mexico zijn Bolillos in elke supermarkt en bakkerij verkrijgbaar. Als alternatief kan ook Telera, een ander type Mexicaans brood gebruikt worden.

** In supermarkten o.a. Albert Heijn zijn Refried Beans van het merk Casa Fiesta in blik verkrijgbaar. Als alternatief kunt U kunt ook bijvoorbeeld bruine bonen gebruiken.

Bereidwijze:
Verwarm de oven op 300 graden en ingesteld op bakken. Snij de Bolillos in de lengterichting doormidden. Boter van iedere helft het oppervlak lichtjes met boter of magarine (optioneel). Smeer vervolgens royaal het brood met bonen en eindig met de geraspte kaas bovenop. Beleg tenslotte de Molletes met een paar plakjes ontbijtspek. Plaats het geheel in de oven tot brood is geroosterd en kaas is gesmolten. Molletes worden in Mexico meestal geserveerd met salsa of Pico de Gallo. Molletes kunnen ook worden aangevuld met een plakje gesneden ham, chorizo of champignons. Direct serveren.

Er is ook een "zoeter type" Mollete. Deze vorm wordt bereid door het toevoegen van boter gesmeerd over de Bolillo en vervolgens beregenend met suiker of honing om vervolgens het geheel te verwarmen tot het knapperig is.

Pico de Gallo
Molletes worden standaard opgediend met Pico de Gallo .

De eerste stap om goede kwaliteit ingrediënten te kopen. Zorg ervoor dat u mooie stevige rode tomaten gebruikt, het liefst gerijpt door de zon, indien dat mogelijk is. Kies vervolgens helder groene koriander zonder slijmerige stengels of bladeren. Zoek bijvoorkeur Jalapeño pepers uit maar ook andere beschikbare pepers kunnen gebruikt worden. Ten slotte kiest limoenen die glad zijn aan de buitenkant en een klein beetje in te drukken zijn. Denk erom dat verse limoenen de belangrijke twist aan uw gerecht zal geven. Wanneer u de juiste ingrediënten hebt kunt u aan de slag.


Benodigdheden:
2 kopjes in blokjes gesneden tomaten (ongeveer 6 stuks)
1/2 kopje fijngehakte ui (ongeveer 1/2 kleine ui)
1/4 kopje fijngehakte hete Jalapeño pepers (ongeveer 1 grote peper)
1/2 kopje verpakt gehakte koriander (ongeveer 1 bosje)
4 Eetlepels vers limoensap (1-2 limoenen)
1 Theelepel zout

Bereidwijze:
Uiteindelijk gaat u alle ingrediënten in een middelgrote kom bij elkaar voegen en meng het geheel goed. Enkele algemene tips om u te helpen: Was en droog alle ingrediënten goed. Wanneer u de tomaten in blokjes snijdt, zorg ervoor dat u zoveel mogelijk sap in de tomaten behoudt aangezien het sap een belangrijke rol zal spelen in het creëren van de juiste balans van zoet en zuur in het eindproduct. Een goed idee is om de tomaten in de lengterichting in helften te snijden en vang het sap uit in uw mengkom alvorens de helften op de snijplank in blokjes te snijden. Hoe kleinere blokjes hoe eenvoudiger het is om de smaak aan te passen. Vervolgens snijdt u de uien, zorg ervoor dat u de gesneden ui een paar seconden met heet water afspoelt en goed laat afdruipen alvorens het in de mengkom te doen. Dit zorgt ervoor dat de ui niet alles overheerst. Voor de Jalapeño peper is het aan te raden om de zaden in de peper te houden, maar u bent vrij om minder toe te voegen als u dat te scherp vindt. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en tot slot voegt u het zout toe.

Molletes komen het best tot hun recht bij het drinken van koffie, Jus de Orange of uiteraard een Mexicaanse biertje.

Tot slot
Als het gerecht te zoet is naar uw smaak, voeg dan meer limoensap toe. Als het gerecht te pittig is, voeg dan meer tomaat en zout toe. Als het te zuur is, voeg dan meer tomaat toe. Als het tenslotte flauw smaakt voeg dan meer limoensap en/of koriander toe.

Lees ook:
Tequila, Mezcal, Sotol en Pulque
Mexicaanse Wijnen
Spaanse pepers in de Mexicaanse keuken

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...