NATUUR EN WETENSCHAP - Mexico vanuit de lucht

De Franse fotograaf, journalist en ecoloog Yann Arthus-Bertrand staat aan de wieg van een magnifiek internationaal project genaamd Earth from above. Dit project omvat een groot aantal luchtfoto's van diverse gebieden op aarde. Een van deze fotoreeksen heeft als thema Mexico en bevat 12 luchtfoto's met bijschrift en geografische coördinaten met ecologische waarde. Ook zijn de foto's te downloaden.


Dit artikel zet alle 15 foto's op een rijtje met een Nederlandstalig bijschrift. De foto's geven een spectaculair beeld op een aantal belangrijke toeristische trekpleisters zoals Chichén Itza, Cancun en Puerto Vallarta. Maar ook Lago Pátzcuaro, Mexico Stad en Michoacán komen in de reportage aan bod.

Lees ook:
Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
GPS helpt illegale Mexicaanse immigranten

Kerk aan de voet van de Paricutín vulkaan, San Juan Parangaricutiro, Michoacán.
Templo San Juan Parangaricutiro is het enige overgebleven gebouw van het voormalige dorp San Juan Parangaricutiro. Op 20 Februari 1943 ontstond uit het niets de vulkaan Paricutín waardoor twee dorpen geheel door lava werden overspoeld. Gelukkig vielen er geen slachtoffers omdat de inwoners voornamelijk Purépecha indianen voortijd waren geëvacueerd. De vulkaan steeg meer dan 400 meter in één jaar tijd en groeide tot 1952 verder in hoogte.


Mexico City, Mexico
De agglomeratie van Mexico Stad herbergt meer dan 20 miljoen inwoners en is daarmee één van de grootste metropolen van de wereld. De stad is gelegen in het dal van Mexico en is voor een groot deel gebouwd op een voormalig meer. Deze enorme mensenmassa maakte Mexico Stad tevens één van de meest vervuilde steden. Ook trotseren de Mexicanen grote problemen op het gebied van drinkwater, afval en vervoer.


Mexcaltitán, Nayarit
Herrezen uit de moerassige meanders van een uitgestrekte kust lagune, het dorp van Mexcaltitán berust op een afgelegen spuwen van zand 1.300 voet (400 m) lang aan de noordwest Pacifische kust van Mexico in de staat Nayarit. In september, tegen het einde van het regenseizoen overstromen de straten van het dorp, waardoor de bewoners alleen per kano kunnen reizen en veranderd het dorp in het "Mexicaanse Venetië". Sommige historici zien het dorp als de mythische eiland van Aztlán, waar de Azteken naar verluidt afkomstig zijn. Half land, half water, Mexcaltitán weerspiegelt de rijke natuurlijke erfgoed rond een netwerk van kanalen meanderend door de mangroven, de thuishaven van meer dan 300 soorten vogels. De Biodiversiteit van Mexico is een van de rijkste ter wereld. Met slechts 1,4 procent van het totale wereldoppervlak, heeft het meer zoogdieren dan enig ander land.

Zout productie aan de kust van Quemaro, Jalisco
Gemiddeld heeft de zee een zoutpercentage van 30 gram per liter en is bijna overal ter wereld aanwezig en eenvoudig te verkregen. Slechts 20 procent van de totale zout productie word internationaal verhandeld. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor 20% van de totale zout productie gevolgd door China dat 15% voor haar rekening neemt. Mexico neemt de zevende plek in met 8 miljoen ton op jaar basis.

Punta Cancún, Cancún, Quintana Roo
Als alternatief voor de toeristische industrie aan de Pacifische kust werd vanaf 1972 een nieuw mega toeristisch oord aan de Cariben gebouwd. Sindsdien is Cancun maar ook Playa del Carmen en de gehele Rivera Maya de economische motor van Mexico. Cijfers lopen uiteen maar op jaar basis brengen ongeveer 3 miljoen mensen een bezoek aan Cancun waarvan 75% buitenlander is.

Markt in de buurt van Xochimilco, Mexico Stad
Dit mozaïek van felgekleurde parasols verbergt een levendige, drukke markt in Xochimilco. De schaduw van de zon, de kraampjes met groenten en fruit, kruiden en specerijen staan naast elkaar samen met anderen die stoffen en ambachtelijke artefacten verkopen. Mexico's levendige markten zijn een nationale instelling en worden dagelijks in het hele land gehouden. Net als hun ambachten, hun traditionele kleding en de gevels van gebouwen verwoorden de markten de voorliefde van Mexicanen voor levendige en heldere kleuren zoals de briljante roze bekend als “rosa Mexicana”.

"El Castillo" Chichen Itza , Yucatán
Chichen Itza is een opmerkelijke getuige van de samenkomst van twee culturen. De perfecte piramide "El Castillo" , bestaande op elk van de vier zijden uit eenennegentig treden en gekroond met een platform, vertegenwoordigt de 365 dagen van de Maya-kalender. Hoewel vandaag de dag de meerderheid van de Mexicaanse bevolking een gemengde afkomst hebben is bijna 10% van de inheemse Maya afkomst. Het is ook een van de armste bevolkingsgroepen dat slecht een kwart van het gemiddelde inkomen in Mexico verdiend. De sterfte is 40 procent hoger dan bij mensen die wonen in de hoofdstad, en een derde van de Indiase kinderen gaan niet naar school.

Vliegende vogels over de Lagune dichtbij de Mangroves van San Blas, Nayarit
Mexico bevat een grote diversiteit van klimaat en landschap, met inbegrip van woestijnen, bergen, hardhout bossen, en zoals hier lagunes naast mangroven en een subtropisch regenwoud. Hoewel Mexico beschikt over meer dan 900 soorten cactussen, 1.000 orchideeën, en bijna 450 van zoogdieren, is het meest opvallend de bijna 1.000 soorten vogels waaronder de beroemde quetzal, ook bekend als de "vogel van de Azteken. Mangrove moerassen zijn een favoriet bij trekvogels. Hier vinden ze overvloedig voedsel zoals insecten, weekdieren, schelpdieren, garnalen en kleine vissen. Mangroves zijn essentieel voor het mariene leven. Ze beschermen de kustlijn, bedrijf in plaats van de sedimenten afgezet door rivieren en de beteugeling de erosie van de oceaan door als golfbreker te fungeren.

Infonative huisvesting Toluca
Met 103 miljoen inwoners in vergelijking met precies twintig jaar 70 miljoen wordt Mexico geconfronteerd met een demografische explosie en een acute woningnood. In de staat Mexico neemt het aantal inwoners met 1.000 per dag toe. Door het aanbieden van gesubsidieerde leningen van het INFONAVIT systeem aan kopers van deze gestandaardiseerde huizen, gebouwd op de rand van steden kunnen gezinnen op huisvesting te verwerven tegen een redelijke prijsde. Voor veel Mexicanen, blijft echter INFONAVIT een verre droom. In Toluca een groot industrieel centrum beschikt 79 procent van de beroepsbevolking niet over een vaste baan. In heel Mexico leeft 40 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Ondanks grote ongelijkheden, is de algemene situatie aan het verbeteren. In de afgelopen twintig jaar is de gemiddelde levensverwachting gestegen van 66 naar 73 jaar en analfabetisme is gehalveerd.


Tomaten teelt nabij Tepic, NayaritDe meest geteelde groente in de wereld, de beroemde tomaat is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico. De groente heeft rijke biodiversiteit met meer dan 1.700 bekende rassen. In de zestiende eeuw brachten de grote ontdekkingsreizigers de kostbare gouden appel terug naar Europa. De Italianen geïntegreerde de tomaat al vrij snel in hun nationale keuken maar de Fransen omschreven het als giftig en werd alleen gebruikt als sierplant. Vandaag is de tomaat Mexico's vierde grootste landbouw uitvoerproduct met een waarde van ongeveer 230 miljoen dollar per jaar. Buren van het land in de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) kan dus tomaten kopen goedkoper het hele jaar door. Maar de wijdverbreide gewoonte in westerse landen van het kopen van groenten en fruit buiten het seizoen produceert zware vervuiling, omdat de goederen moeten worden vervoerd of geteeld in verwarmde kassen. De extra uitstoot van broeikasgassen, aldus geproduceerde zijn aanzienlijk. Geschat wordt dat het kopen van ongeveer twee pond (1 kg) van verse groene bonen in de winter gaat de uitstoot van bijna 28,6 pond (13 kg) van kooldioxide.

Vakantiegangers zwemmen met dolfijnen, Puerto Vallarta, JaliscoAan de westkust aan de stille oceaan, tegenover de baai van Banderas, heeft de stad Puerto Vallarta zich ontwikkeld tot een mekka van het Mexicaanse toerisme. Hier, in een amusementpark kunnen vakantiegangers zwemmen met dolfijnen. Hoewel dit misschien een verleidelijk idee lijkt wordt deze vorm van toerisme zwaar door vele groeperingen veroordeeld. Vooral de groepringen die zich bezighouden met de bescherming van de dolfijnen zelf stellen dat het grote aantal bezoekers, en het nauwe contact met de dieren, de kans op ziekten verzonden tussen mensen en dolfijnen. In meer algemene zin, dolfijnen in parken waar mensen kunnen voeden of raken ze gestrest, vaak zwaarlijvig, en vaak gewond. De bezoekers zijn niet altijd veilig, en ze dreigen te worden gebeten of per ongeluk geraakt.

Muurschildering, Mexico Stad
De beweging van de muralisten ontstond uit de Mexicaanse revolutie in 1910. De beweging ging terug naar de "roots"van de Mexicaanse voorouders en kwam op voor de werknemers. Met een vaak expressionistische en nationalistische uitstraling is het muralisme de typisch Mexicaanse kunstvorm die menig mens overal ter wereld heeft verbaasd maar ook geërgerd. Muralisten gebruikten oorspronkelijk muren om censuur te omzeilen, maar ze werd bijna officieel kunstenaars toen, in 1921, de nieuwe regering vroeg hen te helpen lanceren een populaire ontwikkelingscampagne. Gigantische fresco's verschenen op de muren van overheidsgebouwen. Met een boodschap voor de massa werden muralisten toegestaan. Vandaag is het gezien als een broedplaats voor ideeën en vormen van expressie. Haar invloed is enorm geweest in heel Latijns-Amerika en in sommige Amerikaanse steden, met name San Francisco.


Vissers op Lake Pátzcuaro, Michoacán
Ten noorden van de Sierra Madre del Sur ligt het meer van Pátzcuaro, op wiens leven de oevers Tarasken en Purépecha Indianen. Ze worden gevierd voor hun traditionele ambachten, en ze hebben ook een leven van de visserij en de landbouw te doen over de omliggende heuvels. Deze grote, libelvormige netten worden gebruikt om de vangst van de pecito, een witvis waarvan het vlees is zeer gewaardeerd, maar die is nu schaars als gevolg van overbevissing, maar vooral als gevolg van veranderingen in landbouwmethodes in het omringende land. Ontbossing en de stopzetting van de landbouw op terrassen en vruchtwisseling zijn destabiliseren de bodem. De aarde niet meer verblijven in de plaats, en tijdens het regenseizoen spoelt het uit de heuvels en in het meer hieronder. Bovendien zijn meststoffen die in de wateren van het meer, waar algen en waterplanten ten koste van de vissen vermenigvuldigen. De plaatselijke bewoners zijn nu nieuwe aanplant bomen op de heuvels, en de bouw van muurtjes rond de velden, in een poging om de aarde te behouden. De bestaansmiddelen van de gemeenschappen rondom

"Western Sun" villa, Costa Careyes, Jalisco
De stijl van de Italiaanse architect Gianfranco Brignone is te zien in Costa Careyes, een stuk van de Jalisco kust aan de westelijke kant van Mexico, die is bezaaid met een tiental van zijn luxueuze creaties. Hun moderne opvatting geeft trots van de plaats van de traditionele, felgekleurde gevels en rustieke materialen. In deze milieutechnisch geavanceerde en verfijnde gebouwen, palm daken en adobe muren zijn een effectief alternatief voor airconditioning. Deze steile kustlijn, opgehangen tussen de Stille Oceaan en het tropische woud, is de nieuwe beloofde land voor een handjevol extreem rijke mensen. De rijkdom van de drie rijkste mensen ter wereld is groter dan het totale bruto binnenlands product van de achtenveertig armste landen. Slechts 4 procent van de totale rijkdom van de 225 rijskten (die een totale waarde van 750 miljard Euro's bezitten) zou genoeg zijn om voor de gehele bevolking onderwijs, voedsel en basisgezondheidszorg te betalen.

Stortplaats, Mexico Stad
Huishoudelijk afval stapelt zich alle continenten op en vormt net zoals het probleem van de luchtverontreiniging ten gevolge van wegverkeer en industriële verontreiniging een grote bedreiging voor de grote stedelijke gebieden. Met ongeveer 21 miljoen inwoners produceert Mexico stad bijna 20.000 ton huishoudelijk afval per dag. De helft van dit afval wordt naar openen stortplaatsen gebracht. Het volume van afval neemt samen met de bevolkingsgroei en de economische groei steeds meer toe. Een Amerikaan produceert ieder jaar meer dan 700 kg huisvuil dat is ongeveer vier keer zoveel dan een inwoner van een ontwikkelingsland en twee keer zoveel als een gemiddelde Mexicaan. Het volume van afval per hoofd van de bevolking in de geïndustrialiseerde landen in de afgelopen twintig jaarverdrievoudigde. Recycling, hergebruik, en vermindering van verpakkingsmateriaal zijn mogelijke oplossingen voor de vervuiling veroorzaakt door storten en verbranden.

Lees ook:
Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
GPS helpt illegale Mexicaanse immigranten

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...