ECONOMIE - Chichén Itzá voor 12 miljoen euro verkocht

De belangrijkste archeologische site van de Maya's: Chichen Itzá is in handen gekomen van de staat Yucatan en daarmee terug bij de Mexicanen. De federale regering van Yucatan kocht maandagmiddag bijna 83 hectare voor een bedrag van 220 miljoen peso's van de voormalige eigenaar Hans Hurgen Thies Barbachano. Hij was een erfgenaam uit de familie die jaren lang de rechten over het gebied in handen hield. Thies Barbachano behoudt nog wel een paar hectare in de nabijheid waar bijvoorbeeld het Mayaland hotel en het Maya observatorium zijn gevestigd.


Van het aangekochte land bevindt zich 45 hectare in het hart van de archeologische site met daarop de wel bekende piramide van Kukulkan ook wel het Nieuwe Wereld Wonder en El Castillo genoemd, El juego de pelota, El Templo de los Guerreros, El Cenote Sagrado, El cenote Xtlocen en tenslotte El observatorio ook bekend als El Caracol. Volgens gegevens van het Instituto Nacional de Antroplogía e Historia (INAH) zijn erin Mexico ruim 39 duizend archeologische vindplaatsen, waarvan 173 open voor het publiek. De federale overheid bezit o.a. Palenque, Tulum, Teotihuacan, Cacaxtla, Cholula, de Templo Mayor en een deel van Tlatelolco. De overige locaties zijn in het bezit van lokale overheden of particulier eigendom.

Hoewel de regering van Yucatan de eigenaar van de ruïnes en de omgeving is worden de overblijfselen door federale wetgeving en de INAH beschermd. Met de verwerving van Chichen Itza zal de groei als één van de grootste door de UNESCO erkende attracties ter wereld door gaan. Ook de concerten van o.a. zanger Elton John, gepland voor a.s. zaterdag zal doorgaan. Chichen Itza was eerder al gastheer van concerten van Luciano Pavarotti, Placido Domingo en, meer recentelijk, Sarah Brigham.

Lees ook:
Maya 2012
Tarascan, de Purépecha en Prinses Ireri

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...