MEX.BE - ¡ MEXICO ! Festival in BOZAR te Brussel

De lente staat in Brussel in het teken van Mexico. In het kader van het 200 jarig bestaan van de republiek worden van zaterdag 16 januari tot en met zondag 25 april 2010 diverse exposities, voorstellingen en activiteiten onder de naam ¡MEXICO! Festival georganiseerd. Dit alles georganiseerd door BOZAR in samenwerking met de Mexicaanse ambassade te Brussel en diverse Mexicaanse partners waaronder het Museo Frida Kahlo, Museo Dolores Olmedo, Museo Nacional de Arte en het Instituto Nacional de Antropologia.

Hoogtepunten van het ¡ MEXICO ! Festival zijn een aantal indrukkenwekende tentoonstellingen op het gebied van de beeldende kunst waaronder: Frida Kahlo y su mundo, Imágenes del Mexicano, Mexican Modernisms, Mundos Mexicanos, El horizonte del topo en Alebrijes.

Parallel aan deze exposities worden tal van activiteiten zoals Lucha Libre, Mariachi, diverse optredens en lezingen georganiseerd. Mexico Vandaag bracht voor u een bezoek aan dit indrukwekkende festival en maakte een verslag van de hoogtepunten.

Lees ook:
Alles over Frida Kahlo
Alles over Maya 2012
Burgers Zoo - een stukje Mexico in Nederland


¡ MEXICO ! Festival
"De lente zal primavera zijn! Mexico viert in 2010 tegelijk tweehonderd jaar onafhankelijkheid en honderd jaar revolutie. Vergeet de clichématige drievuldigheid Quetzalcoatl, Maagd van Guadalupe en revolutionair-metsombrero, drie maanden lang komt een complexe en veelzijdige natie aan bod die zichzelf continu heruitvindt. Mexico als modelstaat van de toekomst? De expertise is er alvast, twee eeuwen omgang met de gemengde cultuur van de mesties. Bewijs in vijf tentoonstellingen waaronder een prachtverzameling Frida Kahlo en een zinderend multidisciplinair festival."

Het museum voor de schone kunsten is gelegen aan de Ravensteinstraat 23 in het centrum van Brussel. De BOZAR is eenvoudig met de auto te bereiken en de dichtstbijzijnde parkeergarage is Parking Albertina aan het Gerechtsplein 16. Bij de uitgang loopt u de trappen op langs de Bibliotheek en u vindt de BOZAR aan uw linkerhand. De tentoonstelling word mede mogelijk gemaakt door o.a. Conaculta Mexico, Museo Nacional de Arte, Instituto Nacional de Bellas Artes, Instituto Nacional de Antropología e Historia, Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo Casa Azul.


Frida Kahlo y su mundo
Afgelopen december bracht Mexico Vandaag een bezoek aan het Museo Olmedo Dolores in Mexico Stad en was teleurgesteld dat de collectie van Frida Kahlo niet voor het publiek open was. Na een bezoek aan Brussel weten we nu waarom want de tentoonstelling Frida Kahlo y su monde laat maar liefst 26 kunstwerken waarvan 19 schilderijen uit de collectie van het Museo Dolores Olmedo zien.

De meest opvallende werken zijn: El Camión, Retrato de Alicia Galant, Mi nana y yo, La columna rota, La máscara, Retrato de dõna Rosita Morillo, Retrato del ingeniero Eduardo Morillo Safa, Retrato de Luther Burbank, Hospital Henry Ford en natuurlijk Unos cuantos piquetitos.

Voor wie even genoeg heeft van de schilderijen is er ook een gedeelte beschikbaar waar foto's van Frida worden geprojecteerd en daar is ook haar dagboek dat zij de laatste tien jaar van haar leven bij hield digitaal te aanschouwen. De expositie is alleen op vaste tijden voor een beperkt publiek (max 150 personen)geopend. U heeft slechts 60 minuten de tijd om de collectie van dichtbij te bekijken.

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingen.Imágenes del Mexicano
Van 11 februari tot en met 25 april laat de tentoonstelling Imágenes del Mexicano het beeld oproepen van wat zowel historisch als maatschappelijk gesproken typisch is voor de bewoners van Mexico.

De tentoonstelling is verdeeld in 10 secties waaronder het Precolumbiaanse verleden, ras en klasse in Nieuw-Spanje, de blik van buitenaf, Maximiliaan en Charlotte, dit is het leven, Macario: allegorie aan de dood, de dood in beeld gebracht, het ideaal van het autochtone Mexico, door het oog van de lens en tot slot na de revolutie.

Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn de collectie precolumbiaanse beelden uit het Museo Nacional de Antropología e Historia waaronder een Olmeekse hoofd en jaina beeldjes, de Florentine Codex , vele schilderijen van o.a. Diego Rivera, Frida Kahlo, José Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros. Daarnaast zijn ook de oude Mexicaanse films uit de jaren dertig en veertig zoals Mexico de mis recuerdos (1943) en Allá en el Rancho Grande (1936) een aanrader om naar te kijken. Ook het typische Mexicaanse Retratada La muerte met als topper "El Velario" geschilderd door José Maria Jara zijn een aanschouwing waard.

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingen.Mexican Modernisms
Van donderdag 11 februari tot zondag 11 april geeft de tentoonstelling Mexican Modernisms een overzicht van de moderne Mexicaanse Architectuur. Aan de hand van een groot aantal foto's word een beeld geschetst van de belangrijkste architectonische werken in Mexico. Enkele voorbeelden zijn het werk van Pedro Ramirez Vazquez (El Estadio Azteca, La Basílica de Guadalupe, El Museo Nacional de Antropología, La Torre de Tlatelolco), Carlos Obregon Santacilia (Secretaría de Salubridad y Asistencia (1925), Monumento a la Revolución (1938) , Instituto Mexicano del Seguro Social (1940)), Luis Barragán (Torres de Satélite) en Felix Candela Outeriño(Palacio de los Deportes).

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingenMundos Mexicanos
De tentoonstelling Mundos Mexcicanos brengt van 11 februari tot en met 11 april het werk van 25 hedendaagse Mexicaanse fotografen. Het Centro de la Imagen de Mexico gevestigd in de voormalige koloniale tabaksfabriek doet permanent onderzoek naar het beeld en tijdens deze tentoonstelling brengt het een eigenzinnige selectie van hedendaagse Mexicaanse fotografen zoals Lola Alvarez Bravo, Augustin Jimenez, Gabriel Figueroa, Nacho Lopez en Mariana Yampolsky. Zij leggen het rijk geschakeerde Mexicaanse leven op de gevoelige plaat vast met thematisch gebundelde werken rond ruimte, kennis, dood en droom.

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingenEl horizonte del topo
Deze videotentoonstelling zet amnesie in als tegengewicht voor de ideologische lofzang van het officiële Mexico. Tussen licht en donker doemt het werk op van Miguel Monroy (Contrareloj), Edgardo Aragón (Efectos de Familia), Daniel Guzmán, Gabriel Acevedo Velarde, Jorge Satorre, Jorge Méndez Blake, Daniel Reyes, Ilán Lieberman, Teresa Margolles en Yoshua Okón.

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingenAlebrijes
Van donderdag 11 februari tot en met zondag 25 april is in dezelfde zaal als Mundos Mexicanos de kleine tentoonstelling Alebrijes te zien. Opgesteld in enkel vitrines kunt u genieten van deze poppetjes die wilde beesten, huisdieren of fantastische schepsels voorstellen. Alebrijes zijn gemaakt uit copal (een soort den) en papier-mache. Net zoals andere uitdrukkingsvormen van de Mexicaanse volkscultuur, getuigen ze van fantasie. De figuurtjes zijn met de hand beschilderd in tal van levendige kleuren en met schitterende motieven. Elk stuk is uniek en draagt de persoonlijke stempel van de artiest.

Klik hier van informatie over openingstijden, toegangsprijzen en kortingen.
Lees ook:
Alles over Frida Kahlo
Alles over Maya 2012
Burgers Zoo – een stukje Mexico in Nederland

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...