OPINIE - Geen heden zonder verleden

In 1821 wordt Mexico na een strijd van 11 jaar onafhankelijk van Spanje. Twee jaar eerder sloten Spanje en de Verenigde Staten het Adams-Onis verdrag dat de grens tussen de Spaanse gebieden en de Verenigde Staten vast legde. Vanaf 1823 trekt de Mexicaanse regering immigranten van de Verenigde Staten naar de Mexicaanse staat Texas aan om daar en nieuw bestaan op te bouwen. In 1835 centraliseert de Mexicaanse regering de macht en verbiedt slavernij hierop roepen de Amerikaanse immigranten in Texas de onafhankelijkheid uit van de staat Texas.

In mei 1846 breken de eerste gevechten tussen Mexico en de Verenigde Staten uit en is een oorlog tussen beide landen een feit. Op 2 februari 1848 tekenen de Verenigde Staten en Mexico het Verdrag van Guadalupe Hidalgo hiermee komt een einde aan de oorlog en geeft Mexico de staten California, Colorado, Arizona, New Mexico, Utah en Texas prijs. In 1853 worden de laatste gebieden in Arizona en New Mexico voor 10 miljoen USA Dollar door Mexico verkocht aan de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag verafschuwen de Mexicanen hun toenmalige leider Antonio López de Santa Anna voor deze historische nederlaag.

De Amerikanen op hun beurt hebben de angst dat de Mexicanen de situatie tot voor de oorlog willen herstellen. Miljoenen Mexicanen wonen legaal of illegaal in de Verenigde Staten terwijl omgekeerd meer dan één miljoen Amerikanen legaal of illegaal in Mexico wonen vaak genietend van hun oude dag. Deze angst leidt tot absurde wetten en deling van de Amerikaanse maatschappij die gewild of niet samen een rijke geschiedenis hebben.

Lees ook:
GPS helpt illegale Mexicaanse immigranten
Mexico Hoax!
Pauw en Witteman

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...