KUNST EN CULTUUR - Maya voor beginners

De Maya cultuur is misschien wel de meest fascineerde inheemse cultuur die Mexico kent. De belangstelling voor deze cultuur is recent weer gergoeid door de myhte rondom het magische jaar 2012. Mel Gibson maakte een indrukwekkende film Apocalypto (2006) die een kijkje in de keuken van deze cultuur geeft.

Elk jaar trekken de vele archeologische Maya sites duizenden toeristen die hun verblijf aan de prachtige blauwe stranden van Mexico combineren met een culturele excursie. Voor toeristen op vakantie in bijvoorbeeld Playa del Carmen, Cancun en Tulum zijn Chichén Itzá, Coba of Tulum de meest populaire Maya sites. Voor reizigers die meer van avontuur houden en een verzorgende rondreis maken of een auto huren brengen een bezoek aan de wonderschone sites van o.a. Chetumal, Cobá, Uxmal en Palenque.

Toch zijn er een tweetal plekken aan de Rivera Maya die eenvoudig zonder onnodige lange busreizen of autoreizen te bereiken zijn en waar op een laagdrempelige manier kennis gemaakt kan worden met de fascineerde Maya cultuur. Dit artikel laat u een tweetal Maya sites El Rey en Yamil Lu'um allebei gelegen in de badplaats Cancun zien die ideaal zijn voor kennis te maken met de Maya cultuur en te combineren zijn met een dagje winkelen of stappen in Cancun. (Lees verder...)

Lees ook:
Alles over Maya 2012
Alles over Playa del Carmen
Tarasken, Purépecha en prinses IreriEl Rey
Las Ruinas del Rey is de belangrijkste archeologische plek op het schiereiland van Cancun. Deze Post Classical Period Maya Plazas zijn gelegen aan de Nichupte Lagoon van Cancun te midden van de mangroves en het Hilton Resort Golf Course aan de zuidelijke hotelzone aan de Kukulkan Boulevard ter hoogte van kilometer 17.

Archeologen dateren de ruines tussen 1200-1500 na christus en komen architectonisch overeen met de meer bekende sites van Tulum, Xel-Ha, Tankah en San Gervasio. Zoals met vele inheemse culturen eindigde deze na de Spaanse inval. De Spanjaarden gaven de naam El Rey dat De Koning betekent aan deze plaats vanwege een masker, een beeld van een edelman en een schedel gevonden op de site om de Maya god van de zon te eren. De oorspronkelijke Maya naam is tot op de dag van vandaag onbekend.

De site is ruim 500 meter lang en tot 100 meter breed en omvat zo'n 47 Maya gebouwen. De twee belangrijkste tempels doen archeologen denken dat deze plek naast een religieuze doel ook diende als een marktplaats. In de gebouwen zijn vele Maya muurschilderingen en Glyps te vinden van meer dan 1000 jaar oud. In 2006 werd een compleet Maya skelet aan de rand van het park gevonden en archeologen gaan er vanuit dat El Rey nog vele andere geheimen verbergt.Het meest spectaculaire aan El Rey is ook de enorme iguana populatie die zich in en rondom de ruines begeven. Honderden van deze beesten genieten van de zon en kruipen wat rond in het park dat ook een diversitiet aan vegetatie te bieden heeft.

De ruines zijn dagelijks te bezoeken tussen 08:00 en 17:00 en de entree bedraagt +/- 40 peso’s. El Rey is eenvoudig voor een paar peso met het lokale bus vervoer te bereiken. Ook al wordt El Rey gezien als een onbelangrijke Maya site in vergelijking met de meer populaire Chichén Itzá, Uxmal, Coba en Tulum geeft El Rey de bezoekers de mogelijkheid om zonder een lange reis toch de Maya cultuur beter te leren kennen. In een ochtend of middag heb je de site gezien en deze is ook goed bereikbaar voor kinderen.


Yamil Lu'um
Yamil Lu'um staat bekend als "klein Tulum". Gelegen op een hoge zandduin aan de Kukulkan boulevard kilometer 12 in Cancun, met een magistraal uitzicht over de blauwe zee. Yamil Lu'um, betekent "heuvelachtig land" vanwege haar ligging op het hoogste punt op het schiereiland van Cancun. De site is gelegen tussen Westin Laguna Mar en het Park Royal Pirámides, Yamil Lu’umon Hotel. De ruïnes liggen op het eigendom van Park Royal Pirámides, Yamil Lu’umon.De archeologische site Yamil Lu'um site bestaat uit twee kleine tempels die door de archeologen gedateerd worden tussen 1200-1500 na christus en daarmee even oud als El Rey. De belangrijkste El Templo del Alacrán of wel "de tempel van de schorpioen". Deze tempel is vernoemd naar de gelijknamige afbeelding van de schorpioen die in de tempel werd aangetroffen. De tweede tempel is en Templo de la Huella of wel van de handafdruk vernoemd naar de handafdruk gevonden in dit gebouw. Beide afbeeldingen zijn vandaag de dag echter niet meer zichtbaar.

Door de ligging op het hoogste punt van het schiereiland Cancun en de strategische ligging met uitkijk over zee gaan archeologen er vanuit dat deze tempels vooral werden gebruikt als uitkijktorens waarvan waarschijnlijk e eerste Spaanse schepen werden opgemerkt. Ook kon dit bouwwerk gebruikt worden als vuurtoren en voor navigatie doeleinden. De ruines werden voor het eerst bezocht door John Lloyd Stephens in 1842.

De site is dagelijks geopend is kosteloos toegankelijk voor het publiek. Yamil Lu'um is hoofdzakelijk vanaf het strand bereikbaar of via het West Inn Hotel. U zult dan echter aan de receptie moeten vragen of u toegang krijgt. De meest ideale toegang is via het publieke strand. Ga bij het winkelcentrum Kukulkan het strand op en loop in Noordelijke richting langs de prachtige witte stranden tot aan de voet van de ruines. De ruines zijn goed toegankelijk via trappen voorzien van leuning en eenmaal boven is het uitzicht fantastisch.


Alles over Maya 2012
Alles over Playa del Carmen
Tarasken, Purépecha en prinses Ireri

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...