NATUUR EN WETENSCHAP - Dahlia en Bloemencorso

Op 5 en 6 September vindt in Zundert het jaarlijkse bloemencorso plaats. Een week later op 12 september vind het bloemencorso van Valkenswaard plaats. Dit bloemencorso is ontstaan als herdenking van de bevrijding van Valkenswaard op 17 september 1944. De voorbereidingen voor dit spektakel zijn reeds in volle gang. Tientallen vrijwilligers werken met man en macht om de wagens op tijd af te hebben.

Tijdens dit bloemencorso staat de Dahlia centraal. Deze bloem is oorspronkelijk afkomstig uit Mexico waar de Azteken de planten en bloemen gebruikten voor voedsel, godsdienstige rituelen maar ook als versieringen. Ook is bekend dat van sommige soorten de stengel gebruikt werd als een kleine pijp. De Dahlia is vernoemd naar de 18e-eeuwse Zweedse botanist Anders Dahl. Er zijn meer dan 36 verschillende soorten bekend. De bloem is bij onze Oosterburen ook bekend als de Georgia vernoemd naar de Russische naturalist Johann Gottlieb Georgi.

In 1615 bracht de Spaanse bioloog Hernández een bezoek aan Mexico en ontdekte twee bijzondere mutaties van de Dahlia en beschreef deze in zijn boek over medicinale planten in Nueva España. In 1787 publiceerde de Franse botanist Nicolas-Joseph Thiéry de Menonville de opvallende bloemen in zijn rapport. In 1789 kwamen de eerste dahlia’s vanuit zaden uit Mexico Stad in Madrid to bloei. Antonio José Cavanilles hoofd van de Botanische tuinen van Madrid gaf hem de naam dahlia. Vanuit Mexico werd de Dahlia ook naar Nederland gebracht. Volgens de legende overleefde slechts een plant de oversteek die tot ieders verbazing waanzinnige rode bloemen produceerde. De Dahlia werd in 1926 tot officiële bloem van San Francisco gekozen en in 1963 tot nationale bloem van Mexico.

Lees ook:
Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
Mexico vanuit de lucht
Maya 2012

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...