MEX.NL - Boeiende lezing over geëngageerde werk van Mexicaanse kunstenares Betsabeé Romero


Met opmerkelijke installaties van auto’s en auto-onderdelen vertelt de Mexicaanse kunstenares Betsabeé Romero verhalen over beweging, migratie en modernisering. Deze lezing onthult het persoonlijke en geëngageerde karakter van Romero’s werk.

De lezing in het Tropenmuseum wordt georganiseerd door de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, dat al jaren het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunstgeschiedenis is. De organisatie stelt zich tot doel kunsthistorische kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. (Lees verder...)

Meer informatie over de lezing en aanmelden via de Vrije Academie:
Zaterdag 9 oktober | 11:00 - 12:00 uur | € 14,50
Aanmelding is verplicht. Toegang exclusief entree museum.

Lees ook:
¡ MEXICO ! Festival in BOZAR te Brussel
Maya 2012
Burgers Zoo: een stukje Mexico in Nederland

Betsabeé Romero, Cars & Traces
De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Betsabeé Romero, Cars & Traces. Het Tropenmuseum toont van 24 september 2010 tot en met 27 februari 2011 werk van de kunstenares Betsabeé Romero (Mexico-Stad, 1963). Met sculpturen en installaties van auto’s en hun onderdelen reageert ze op thema’s als migratie, modernisering en beweging. “Iedereen heeft ervaring met de auto, als chauffeur of als passagier. Daarom zijn de auto en bijvoorbeeld banden, wielen en motorkappen prachtige, herkenbare objecten om te gebruiken”, aldus Romero.

De auto(-onderdelen) combineert Betsabeé Romero met herkenbare elementen uit de Mexicaanse en andere culturen. Op deze manier versterkt zij tegenstellingen: de auto waarbij je denkt aan bijvoorbeeld snelheid en modernisering en daarnaast culturele tradities die we in ons gemeenschappelijk geheugen met ons meedragen. Van de maagd van Guadalupe (beschermheilige van Latijns-Amerika) en ex voto’s (voorwerpen bij een altaar of een heiligenbeeld) tot Delfts blauw en zelfs de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

“Alles moet snel gaan. Iets is nuttig als er vaart achter zit. Ook een cultuur moet zich snel ontwikkelen. Zonder acht te slaan op de sporen die worden achtergelaten op de aarde en haar bewoners.” Betsabeé Romero probeert ons te dwingen wel even stil te staan en ons te verwonderen over objecten die met veel zorg en aandacht op een ambachtelijke manier zijn gemaakt.

Over het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum vertelt verhalen over mensen en objecten uit andere culturen. Doelbewust kiest het museum ervoor om ook aan de hand van hedendaagse kunst die verhalen te vertellen. Deze tentoonstelling is de tweede van een serie hedendaagse kunsttentoonstellingen.

Entreeprijzen Tropenmuseum:
Museumkaart / Leden KIT / Vrienden Volkenkundige Museum / ICOM leden / I Amsterdam Pass / Holland Pass / Leden Vereniging Rembrandt gratis
Volwassenen 18+ € 9,00
Stadspas € 2,00
65+ € 7,50

Lees ook:
¡ MEXICO ! Festival in BOZAR te Brussel
Maya 2012
Burgers Zoo: een stukje Mexico in Nederland

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...