NIEUWS - Internationale Militaire Parade in Mexico

Met nog iets meer dan een week te gaan maakt Mexico zich op voor de viering van het 200 jarige jubileum van de oprichting van de onafhankelijksheid beweging. Vandaag stemde het Mexicaanse parlement in met de goedkeuring van deelname van 16 landen aan de militaire parade . Het is gebruikelijk dat op 16 september een militaire parade plaats vindt maar uitsluitend deelname van de Mexicaanse strijdkrachten.

Opvallend in militair historisch opzicht is de deelname van de Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje waarmee de Mexicanen tot in de 19e eeuw menig oorlog heeft gevoerd. Het laatste militaire conflict met de Verenigde Staten werd beslecht in 1914. Verder zulle militaire delegaties uit Argentinië, Brazilië , Canada, Chili, China , Colombia, El Salvador , Guatemala , Nicaragua , Peru, Rusland en Venezuela deelnemen. Nederland zal niet deelnemen aan de parade. De Nederlandse ambassade heeft ter ere van deze viering een zesdelig handboek voor fietsers aan het Mexicaanse volk geboden.

De Mexicaanse regering pakt de festiviteiten op 15 September groots aan. Het programma bestaan uit o.a. een optocht met 27 praalwagens, concerten van Mexicaanse artiesten en natuurlijk vuurwerk. Het programma is opgezet door Australiër Ric Birch , die ook de openingsceremonie op de Olympische Spelen in Sydney en Barcelona regisseerde. In de nacht van 15 september zal president Calderón de zogenaamde El Grito aan het Mexicaanse volk ten gehore brengen.

Lees ook:
El Grito de Dolores
Geen heden zonder verleden
Last minute Playa del Carmen

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...