KUNST EN CULTUUR - Día de los Muertos

Morgenavond in de nacht van 1 op 2 November vind de traditionele viering van de Día de los Muertos in Mexico plaats. Het valt samen met onze viering van Allerheiligen en Allerzielen. Dit feest is een eeuwen lange traditie ontstaan uit de oorspronkelijke bewoners zoals de Maya's, Azteken en Purépecha.

In de nacht van 1 op 2 November brengen de Mexicanen eten, drinken en geschenken aan hun voorvaderen op de lokale begraafplaatsen. De graven worden schoon gemaakt, verzorgd en voorzien van bloemen metname de cempoalxochitl dat 20 bloemen betekend. De mensen geloven in de terugkeer van de ziel van hun dierbaren. Voor de overleden kinderen wordt speelgoed meegenomen en voor de volwassen flessen tequila, mezcal, sotol of atole. De viering is een feest gepaard met humoristische anekdotes. La Calavera de la Catrina symboliseert voor de buitenwereld deze traditie en is bekend over de gehele wereld.

De bekendste traditionele Día de los Muertos vieringen vinden plaats rond Lago Pátzcuaro ten zuiden van Morelia in de staat Michoacán en met name op het eiland Isla Janitzio en het idyllische Tzintzuntzan. De meest spectaculaire vieringen vinden plaats in kleinere Purépecha dorpen zoals Ihuatzio, Jarácuaro, Tzurumataro en Capula. Ook buiten Mexico zoals in de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd.

Lees ook:
Maya voor beginners
Tarascan, de Purépecha en Prinses Ireri
Alles over Playa del Carmen

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...