LIFESTYLE - Mexicaanse bedrijfscultuur en zakenetiquette

Geschreven door Raimon den Boef

Voordat ik in Mexico aankwam had ik reeds veel gelezen over de rijke cultuur van het land, de Mexicaanse bedrijfscultuur leerde ik echter kennen via persoonlijke ervaring. Wij Nederlanders staan bekend als harde werkers die beschikken over aanpassingsvermogen en een uitgebreide talenkennis. Dit werd bevestigd tijdens menig sollicitatiegesprek wat resulteerde in positieve discriminatie jegens mijn persoon.

Desondanks is het haast onvermijdelijk dat je als buitenlander zijnde, soms stuit op onbegrip en misverstanden. Na ruim twee jaar werkervaring op de verkoopafdeling van een multinational en daar opgeklommen te zijn tot een managerspositie, ben ik inmiddels goed bekend met de lokale omgangsvormen op het werk en tijdens het zakendoen.

Terwijl de Nederlander erg direct is, daar draait de Mexicaan graag om de hete brij heen. Dit werd me goed duidelijk tijdens mijn vorige baan als financieel adviseur. Dat een spaarcultuur de Mexicanen vreemd is, was tot daaraantoe. Het feit dat iets weigeren of ontkennen als onbeleefd wordt gezien en men liever een negatieve situatie vermijdt, zorgde wel voor miscommunicatie. Het duurde dan ook even voordat ik doorhad dat ¨Ok, ik bel je¨ eigenlijk ¨Nee, dankjewel¨ betekende. (Lees verder...)

Lees ook:
Wonen en werken in Mexico
Corruptie in Mexico neemt toe
Na uw pensioen naar Mexico

In mijn huidige functie, weet ik inmiddels uitstekend de verkapte nee´s te herkennen en zo mezelf een hoop tijd te besparen. Efficiënt timemanagement en zelfdiscipline lijken echter minder gebruikelijk dan dat ik in Nederland gewend was. De Mexicaan mag graag aangestuurd worden en zal zijn baas minder tegenspreken dan de mondige Nederlander. Voorheen voerde ik met mijn Belgische superieur soms pittige discussies. Waar dat voor ons een normale manier van communiceren was, werd ik daar door mijn Mexicaanse collega´s weleens scheef op aangekeken. Nu ik mensen onder mij heb, dien ik ook weleens collega´s te bekritiseren. Kritiek ontvangen is voor hen verder geen probleem, zolang het maar niet gebeurd in een groepssituatie want dan wordt de trots gekwetst. Het gebrek aan ambitiedrang en doorzettingsvermogen van menig Mexicaan zorgt ervoor dat vele groeimogelijkheden niet worden benut. Dit biedt echter wel een open kans voor de harde werker, of die nu lokaal of buitenlands is.

Zakenetiquette
Wij Nederlanders zijn succesvol in internationaal zakendoen, maar waar moet je op letten als je handel drijft met Mexicanen?

De Mexicaan mag graag de tijd nemen om zijn handelspartner wat beter leren kennen alvorens over te gaan op het zakendoen zelf. Breek eerst het ijs via lofuitingen over Mexico of snijdt algemene thema´s aan als voetbal en familie. Je mengen met binnenlandse dilemma´s als de drugsoorlog of politieke kwesties is niet aan te raden. Het is gebruikelijk om het zakendoen te combineren met eten en schrik ook niet als je wordt gevraagd om deel te nemen aan sociale activiteiten buiten de zakelijke besprekingen om.

Zakendoen is voor de Mexicanen een gewichtige aangelegenheid en formaliteit staat hoog in het vaandel. Zo wordt verwacht van de zakenpartner dat hij of zij zich formeel en conservatief gedraagt en ook zo gekleed gaat. Beheersing van het Spaans is absoluut een pre, maar houdt rekening met verschil tussen het Spaans van Spanje en Mexico maar vermijd straattaal. Willem-Alexander stal er de show mee, maar je zal er het formele aspect van de zakelijke bespreking mee tenietdoen. Daadwerkelijk een deal sluiten zal meer tijd in beslag nemen dan gewend, maar ook hier geldt het principe dat geduld loont.

Lees ook:
Wonen en werken in Mexico
Corruptie in Mexico neemt toe
Na uw pensioen naar Mexico

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...