REIZEN - Auto rijden in Mexico

De meest ideale manier om Mexico te verkennen is met de auto. De Mexicaanse overheid heeft de afgelopen jaren veel geld uitgetrokken aan het verbeteren en uitbreiden van de nationale infrastructuur. Nieuwe wegen maken het eenvoudig en snel om tussen de grote steden te reizen en wilt u het echte ongerepte Mexico beleven dan gaat u "weg van de snelweg."

Uiteraard neemt u uw eigen auto niet mee en zult u een auto moeten huren. Eenmaal onderweg komt u in aanraking met de Mexicaanse verkeersregels en de Mexicaanse gebruiken. Met name de topes kunnen een gevaarlijk opstakel voor u en uw auto vormen.

In dit artikel leest u alles over auto rijden in Mexico. Plan uw gewenste route, lees alles over de verkeersregels, de Mexicaanse rijstijl, tanken, parkeren en nog veel meer nuttige informatie. Met deze informatie gaat u goed voorbereidt met de auto in Mexico op vakantie.(Lees verder...)

Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over Playa del Carmen
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico

Auto huren
Een auto huren in Mexico is de ideale manier om het land in uw eigen tempo te ontdekken. In de grote steden zoals Mexico Stad maar ook in de toeristische badplaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen is het eenvoudig om een auto te huren. Naast de vele bekende verhuurbedrijven zoals Hertz en Alameda zijn er ook tal van kleinere verhuurbedrijven. De prijzen van een auto variëren sterk. Zorg bij het huren van een auto dat u naast een geldig paspoort een geldige creditcard en internationaal rijbewijs bij u hebt. Voordat u vertrekt controleer de auto zowel van buiten als van binnen visueel op eventuele schades en wanneer deze aanwezig zijn zorg ervoor dat deze vermeld zijn. De kans op schades in Mexico veroorzaakt door met name het slechte wegdek is aanzienlijk.


Algemeen
Houdt u aan de snelheden 110 - 60 - 50 en 30 km/h en draag altijd uw autogordel niet omdat het verplicht is maar ook voor uw eigen veiligheid. In bijna elke stad of dorp zijn de straten in het centrum eenrichtingswegen, kijk dus goed uit waar u wel en niet in mag. Op gevaarlijke plekken met name in de bergen mag u niet inhalen dit wordt aangeven met de term : "no rebase" . Op veel plekken aan gevaarlijke wegen staat het verkeersbord "Alto" wat stoppen betekent.

Rij vooral niet te hard en ben alert voor allerlei soorten dieren die u op uw weg zult aantreffen. Raak niet in paniek wanneer u plotseling wordt geconfronteerd met vee op de weg. Maak loslopend vee (meestal koeien) middels de claxon duidelijk dat ze moeten door lopen en heb hierbij geduld. Wanneer u meer off road gaat merkt u het aantal dode aangereden dieren aan de kant van de weg waaronder honden, katten en koeien.

Mexico is een bergachtig land u zult dus de hellingproef goed moeten beheersen. Let ook op dat in de bergen de vrachtverkeer voor gevaarlijke situaties kan leiden. Zij hebben een hele lage snelheid bergop om vervolgens naar beneden te denderen.

Het is aan te raden niet s'avonds of s'nachts aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen het slechte wegdek maar ook de slecht verlicht wegen maken rijden in het donker zeer gevaarlijk. Ook bij slechte weersomstandigheden is waakzaamheid geboden. Wegen en straten kunnen in no time veranderen in verraderlijke modderstromen. Vermijdt plassen omdat je niet kunt zien of dit nu een gat in de weg is en hoe diep deze is. Ook aquaplaning en oliesporen vormen een gevaarlijke situatie. Na lange droogte spoelt het water de olie weer los. Daarbij onderhouden veel Mexicanen hun auto’s slecht en hebben vaak gebreken zoals geen of slechte verlichting, en kale banden.

De Mexicaanse weggebruiken
Wanneer u in de grote steden zoals Mexico Stad rijdt kan het net zo hectisch zijn als bijvoorbeeld rijden in de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam. In Mexico rijden de auto´s net zoals in Nederland aan de rechterzijde van de weg. Rechts inhalen mag net zoals in de Verenigde Staten maken de Mexicanen gebruik van het Keep lane principe. Knipperlichten dienen slechts als indicatie en veelal worden de richtingaanwijzers niet gebruik bij het veranderen van rijbaan.

Mexicanen benutten al het asfalt op de weg en let dus niet op de lijnen. Ook het woord ritsen is aan de Mexicaanse weggebruikers niet besteed. Met name in de grote steden is het een kwestie van je auto letterlijk voor de andere gooien om in te kunnen voegen. Gebruik hierbij altijd uw claxon. Probeer zo veel mogelijk kuilen in de weg te ontlopen want deze kunnen uw auto beschadigen.

Mexicanen rijden altijd met het verkeer mee dit betekent vaak rij zo hard als kan ook al is de minimum snelheid lager gesteld. U zult merken dat de snelheden in de binnenstad beduidend lager liggen dan in Nederland waardoor u goed op het verkeer kunt anticiperen.

Claxonneren is in Mexico in veel voorkomend gebruik dat niets meer betekent dan doorrijden. Waar in Nederland iedereen netjes aansluit achteraan in de file zal de Mexicaan direct claxonneren ook al is hij de laatste in de rij.

Waar in Nederland de regel "verkeer van rechts heeft voorrang" geldt is in Mexico de gebruikelijke regel "uno en uno" oftewel “één voor één” ongeacht of het verkeer van links of rechts komt.


Verkeersregels
Geloof het of niet maar ook Mexico kent verkeersregels. Nu zult u denken dat de gemiddelde Mexicaan zomaar wat doet en dit klopt ook wel maar toch dient u de basis regels te kennen.

Mexico kent niet zoveel verkeersborden als in Nederland. Klik hier voor het overzicht van de belangrijkste verkeersborden en hun betekenis.

Naast de verkeersborden maken de Mexicanen veel gebruik van verkeersaanduidingen uiteraard in het Spaans. Indien uw de cursus Mexicaans voor beginners nog niet met succes heeft afgerond volgt hier een overzicht van de meest voorkomende uitdrukkingen.

Wanneer u door de politie aan de kant wordt gezet geldt hetzelfde als in Nederland en België dat u uw papieren bij de hand heeft en deze ter inzage aan de politieagent toont. De ervaring leert wanneer u geen spaans-engels spreekt u vaak uw weg snel kunt vervolgen indien u geen ernstige overtreding hebt begaan. Mocht u bij een ernstig ongeluk betrokken raken neem dan contact op met de Nederlandse Ambassade.

Ook in Mexico zijn corrupte politieagenten actief. Zij zullen u ook al heeft u geen overtreding begaan, vaak voor te hard rijden en of door rood rijden een bekeuring geven die hij of zij vervolgens in eigen zak steekt. Vraag in dergelijk geval om een bonnetje en of de bekeuring op het lokale politiebureau kan worden afgehandeld.

Tot slot ook Mexico kent snelheidscontroles vaak aangegeven met het bord Radar in operacion.


De wegen
De Mexicaanse infrastructuur is zeer uitgebreid met vele soorten wegen. Mexico kent net zoals bijvoorbeeld Frankrijk de keuze tussen de cuota en libre oftewel de tolweg. De tolwegen zijn relatief nieuwe wegen die u het snelste van A naar B brengen. Ook hier betaalt u het makkelijkst met contant geld.

De libre wegen zijn vaak van slechtere kwalijk en brengen u "off the road." Wel een leuke uitdaging om het land te zien maar niet aan te raden voor de wat mindere avonturiers. Veel van de wegen zijn in slechte staat en let vooral op kuilen en gaten. Ook uw persoonlijke veiligheid komt in het gedrang vanwege een grote kans op criminaliteit.

Het wegennet wordt in Mexico aangeven gelijkwaardig als dat in de Verenigde Staten de belangrijkste wegen zin de MEX 15 die van Mexico Stad naar de tweede belangrijkste stad Guadalajara loopt.


Topes
Naast de vele kuilen en de Mexicaanse rijstijl zijn topes de gevaarlijkste wegobstakels. Het zijn als het ware betonnen randen die horizontaal over het wegdek lopen en bedoeld zijn om de bestuurder te dwingen zachter te rijden. Normaliter staan topes aangeven en zijn ze geel van kleur maar door achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat dit niet het geval is. Rij doorkom vooral in stedelijk gebied nooit te hard en let goed op de weg voor u. Ook wanneer u op de wat grottere wegen rijdt en u naderde een dorp dan is de kans groot dat hier een aantal topes op uw liggen te wachten. Vaak zijn deze te herkennen aan het feit dat er een verkoper van bijvoorbeeld manden, kleden of eten aan de kant staat. Let vooral op wanneer u in een huurauto rijdt dat de verhuurders ook de onderkant van de auto controleert op schade ontstaan door topes.

Een variant op de topes zijn de vibradores. Dit zijn kleine metalen bollen de op het wegdek liggen. Vaak zijn deze te ontwijken doordat enkele bollen ontbreken waardoor u de wielen tussen deze gaten kunt manoeuvreren. Ook deze vibradores worden vaak aangeven en zijn geel van kleur.


Roadblocks
Let op dat op sommige wegen het leger zogeheten roadblocks opwerpen. Dit zijn militaire posten die op willekeurige plekken langs de Mexicaanse wegen kunnen worden opgesteld. Bij deze roadblocks zult u gedwongen worden te stoppen en dient u zich te legitimeren met uw paspoort. Het kan gebeuren dat u auto wordt onderzocht. Het leger is uit op drugs en wapensmokkelaars dus toeristen die niets te verbergen hebben hoeven zich niet druk te maken. Laat de militairen hun werk doen en maak geen foto's of camera opnames.


Routeplanner
Wanneer u uw reis van te voren wil plannen dan kunt u gebruik maken van de Mexicaanse overheid routeplanner. maar de routeplanner van MX MAP 24 geeft een goede indruk van het aantal kilometers en reistijd. let op wanneer u in de grote steden komt de verkeersdrukte toeneemt en zeker in Mexico stad zijn ijle lange files geen uitzondering waardoor de reistijd aanzienlijk wordt verlengt. Gebruik Google Streetview om alvast uw route visueel te verkenen , zo kunt u zien waar de benzinestations en andere belangrijke zaken te vinden zijn. Ook is online het stratenboek van Mexico Guia Roji te raadplagen.


Tanken
De Mexicaanse overheid is in handen van PEMEX die het monopolie heeft op alle benzine en diesel tankstations in het land. Deze tankstations zijn eenvoudig te herkeen aan de opvallende Groen, Wit en rode kleuren. Mexico kent drie soorten brandstof en afhankelijk van uw auto kunt u kiezen uit gasolina, PM95 en PM87. Normaliter hoeft u alleen de auto bij de pomp te parkeren en het personeel doet voor u de rest inclusief uw ruiten schoonmaken. U betaalt contact deze bediende en vervolgt u weg. Vergeet niet om de pompbediende een kleine fooi tot ongeveer 5% voor brandstof en tot 10% voor full service te geven. Natuurlijk zijn bij alle tankstations een kleine supermarkt te vinden waar u snacks en versnaperingen kunt kopen. De prijzen van benzine zijn de afgelopen jaren voor Mexicaanse begrippen sterk gestegen op dit moment betaald u 8 peso’s voor een liter benzine.Pech onderweg
Wanneer uw pech onderweg hebt dan bent u in eerste instantie afhankelijk van de Cruz Angeles Verdes (Groene engelen) zeg maar de Mexicaanse ANWB. Let op dat wanneer u ver van de bewoonde wereld af gaat u geen mobile bereik hebt en dus zult moeten wachten tot dat deze wagen u de helpende hand kan reiken. Wanneer het toch mogelijk is om te bellen belt u het nummer.

De Angeles Verdes patrouilleren op de federale Mexicaanse snelwegen en rijden onder de vlag van het Mexicaanse Ministerie van toerisme (La Secetaria de Turismo). Ze kunne u met de basis reparatie helpen en rijden minimaal twee keer per dag l;langs de belangrijkste Mexicaanse snelwegen. De kosten van deze service omvatten slechts de kosten van de reserve onderdelen die ze voor de reparatie gebruiken maar een fooi voor verrichte diensten is zeker aanbevolen. Alle monteurs spreken zowel Spaans als Engels.

U kunt de Angeles Verdes bereiken via het gratis nummer: 91-800-903-0092Parkeren
Parkeergarages (Estacionamiento Público) in Mexico Stad worden aangegeven door of mensen met zwaaiende vlaggen en een grote E op de muur. De kosten zijn relatief laag vergelijken met hier Voor overige gebieden zal niet of nauwelijks betaald moeten worden en parkeert u de auto waar het kan te vergelijken met Nederland.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over Playa del Carmen
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...