MEX.BE - De slag bij Tacámbaro

De band tussen Mexico en België is ontstaan nadat Maximiliaan, getrouwd met prinses Charlotte van België door Napoleon III in 1864 als koning van Mexico werd aangesteld. Om de koningin te beschermen tegen de republikeinen onderleiding van Don Benito Juarez stuurde de Belgen op bevel van Koning Leopold II op 14 oktober 1864 meer dan 1500 vrijwilligers vanuit Oudenaarde naar Mexico om de koningin te beschermen.

Op 11 april 1865 vond de eerste slag bij Tacámbaro plaats. De republikeinse troepen onder leiding van Nicolás Régules, vielen het Belgische leger aan. Schattingen geven aan dat gedurende de vijf uur durende slag tussen de 250 en 300 Belgische vrijwilligers sneuvelden waaronder kapitein Ernest Chazal en major Tydgat. Op 16 juli 1865 wisten de Belgen tijdens de slag bij La Loma de Tacámbaro de stad te heroveren op de republikeinen.

Vandaag de dag zijn er twee monumenten in Oudenaarde en Leopoldburg die aan deze slag en de vrijwillige soldaten herinneren. In Mexico zelf herinnert slechts een gedenkbordje aan één van de huizen aan het Zocalo van Tacámbaro. De Mexicanen zingen nog altijd het lied Adiós, mamá Carlota, een satirisch lied over Charlotte, geschreven door Vicente Riva Palacio, wiens vader advocaat van Maximiliaan was.

Lees ook:
Racing Club Mexico
Maya 2012
¡ MEXICO ! Festival in BOZAR te Brussel

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...