NATUUR EN WETENSCHAP - Bijzondere Mexicaanse vissoorten

De biodiversiteit in Mexico is enorm waaronder ook de vele soorten vis die de Mexicaanse wateren rijk zijn. Vele bijzondere soorten zijn voor de wetenschap van groot belang. Zo is de Axolotl (Ambystoma mexicanum) het enige tot nu toe gevonden levende wezen op aarde dat kan regenereren waarbij zelfs beschadigde nieren, zenuwen en hersensen hersteld kunnen worden. Deze vis komt oorspronkelijk voor in het Xochimilcomeer en het Chalcomeer. In Nederland is de Axolotl te bewonderen in de Aquariumgrotten te Valkenburg.

Dat Mexicaanse vissen bijzondere eigenschappen hebben blijkt ook uit een pas verschenen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de Mexicaanse vis evolueert als gevolg van religieuze rituelen. Tijdens dit ritueel van de Zoque gemeenschap worden barbasco planten, een soort biologisch gif in de rivier de Cueva del Azufre gebracht. Hierdoor bouwen de vissen een resistentie tegen dit gif op en worden minder aangetast.

Onlangs kwam de zeer bijzondere Mexicaanse vissensoort Poecilia sphenops in het nieuws. Wetenschappers kwam er achter dat de mannelijke vissen een snor laten groeien om zo de vrouwelijke soortgenoten te imponeren. Daarbij zouden de snorharen de vrouwelijke geslachtsdelen stimuleren.

Lees ook:
Mexico vanuit de lucht
Great Migrations: Mariposa Monarca

Burger's Zoo: een klein stukje Mexico in Nederland

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...