KUNST EN CULTUUR - Cuicuilco

Voor wie in Mexico Stad logeert en een paar uurtjes tijd over heeft is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de archeologische site van Cuicuilco. Oorspronkelijk gelegen aan de zuidelijke oevers van het meer van Taxclo liggen de prachtige ruines nu aan de zuid kant van Mexico Stad en gemakkelijk met de metrobus op Av.Insurgentes Sur te bereiken.
Cuicuilco is het eerste grote publieke en religieuze centrum van de Mexicaanse hooglanden. Archeologen gaan er vanuit deze nederzetting rond 1200 v.Chr. werd gestart en haar hoogtepunt tussen 800 en 600 v.Chr. kende. In deze periode werden de piramides gebouwd. Gesticht als agrarische nederzetting zijn ook sporen gevonden van een offeraltaar. Op het hoogte punt van de stad wordt de bevolking geschat tussen 20.000 en 40.000 mensen.

Het einde van Cuicuilco was een feit toen de vulkaan Xitle tot uitbarsting kwam en deze vroege nederzetting volledige verwoeste en bedekte met een dikke laag lava. Er is nog sprake geweest van een nieuw begin maar tegen 100 n.Chr. werd de plek definitief verlaten. Tegenwoordig zijn slechts 8 gebouwen uit deze tijd bewaard gebleven waarvan één met een hydrolysesysteem dat de stad voorzag van water. De piramide is toegankelijk en geeft een prachtige uitkijk op enerzijds het moderne Mexico City en anderzijds de bergen.

Lees ook:
Alles over de Maya's
Alles over de Tarasken
Alles over Frida Kahlo

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...