LIFESTYLE - Piñata

De Piñata is op elk Mexicaans feest het hoogte punt voor zowel jong als oud. Of het nu een trouwerij, verjaardagfeest, Las Posadas of oudjaar is: de Piñata mag niet ontbreken.

Het kind dat het feestje geeft mag als eerste geblinddoekt en bewapend met een stok in de hand de Piñata proberen kapot te slaan. Onder het gezang van het Piñata lied probeert het kind de Piñata te raken zodat deze openbreekt. De Piñata op zijn beurt wordt middels een touw heen en weer bewogen door een volwassen. Wanneer het Piñata lied gezongen is en de Piñata niet is gebroken mogen ook de andere kinderen een poging wagen. Wanneer de Piñata is gebroken en het snoepgoed naar beneden valt vliegen de kinderen naar de grond en proberen zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Hoewel het op het eerste gezicht niet meer lijkt dan vermaak schuilen achter de Piñata vele christelijke rituelen en symbolen. Maar zelfs voordat de Spanjaarden Mexico binnen vielen gebruikte de Azteken soortgelijke rituelen om de verjaardag van hun Oorlogsgod Huitzilopochtli te vieren. (Lees verder...)

Lees ook:
Chimichanga
Mexicaans bier
Tequila, Mezcal, Sotol en Pulque

Geschiedenis
Toen de Spaanse Missionarissen begin 16de eeuw hun missies in Mexico begonnen op te zetten probeerde ze met behulp van de Piñata de inheemse bevolking te verleiden omdeel te nemen aan hun bekeringsrituelen. Maar de inheemse bevolking hadden dezelfde traditie: ter er van de verjaardag van de Azteekse god van de Oorlog Huitzilopochtli plaatste de priester aan het einde van het jaar een pot van klei op een stok in de tempel. Kleurrijke veren werden aan de pot bevestigd en de pot werd gevuld met kleine offers. Wanneer de pot met eens tok werd gebroken vielen de offers voor de voeten van de god. De Maya's op hun beurt waren gek van sport en hadden een spel waarbij de spelers met hun ogen geblindeerd een kleien pot bevestigd aan een koord moeten breken. De missionarissen gebruikten deze voorbeelden en decoreerde deze kleien pot met gekleurd papier.

Symboliek
De Piñata heeft een nogal raar uiterlijk dat vaak geassocieerd word met een ster of een buitenaards ruimteschip. Toch heeft de vorm een diepere achtergrond. Zo symboliseert de pot van klei ook wel cantero genaamd de duivel die zich vaak verhult om zo de mens te verleiden. De zeven stervormige kegels staan voor de zeven zonden ook wel pecados: ijdelheid, hebzucht, lust, afgunst, gulzigheid, toorn en luiheid. Tenslotte symboliseert de inhoud vaak gevuld met snoepgoed de rijkdom en het aardse genot.

Vertrouwen
De geblinddoekte kandidaat symboliseert Fe ook wel vertrouwen om zo het kwaad te verslaan. Alvorens de speler de Piñata mag gaan slaan wordt deze flink door elkaar geschud en in de ronde gedraaid om zijn of haar oriëntatie te verstoren. In sommige gevallen draait men de speler 33 keer dat symbool staat voor de 33e jaar de heer Jezus heeft geleefd.

¡Más arriba! Naar boven!
¡Abajo! Lager!
¡Enfrente! er voor!

Met name de volwassen vinden het grappig de kinderen engaños oftewel verkeerde aanwijzingen te geven.

Hoop
Ten tweede symboliseert de Piñata Esperanza oftewel Hoop. Omdat de Piñata boven de hoofden hangt moeten de mensen naar los cielos de hemel kijken totdat het snoepgoed ter aarde daalt. De stok waarmee de Piñata gebroken wordt symboliseert het goede omdat het goede alleen het kwade kan overwinnen. Wanneer de Piñata is gebroken en staat het snoepgoed symbool voor beloning voor het vertrouwen.

“Dale, dale, dale, no perdas el tino,
porque si lo perdes, pierdes el camino.
Esta piñata es de muchas mañas, sólo contiene naranjas y cañas.”
Liefdadigheid
Tot slot symboliseert de Piñata Caridad dat liefdadigheid betekent. Wanneer de Piñata uiteindelijk open breekt en het snoep ten aarde valt mogen alle kinderen delen in de vreugde.

Lees ook:
Chimichanga
Mexicaans bier
Tequila, Mezcal, Sotol en Pulque

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...