KUNST EN CULTUUR - Día de los Muertos

Morgenavond in de nacht van 1 op 2 November vind de traditionele viering van de Día de los Muertos in Mexico plaats. Het valt samen met onze viering van Allerheiligen en Allerzielen. Dit feest is een eeuwen lange traditie ontstaan uit de oorspronkelijke bewoners zoals de Maya's, Azteken en Purépecha.

In de nacht van 1 op 2 November brengen de Mexicanen eten, drinken en geschenken aan hun voorvaderen op de lokale begraafplaatsen. De graven worden schoon gemaakt, verzorgd en voorzien van bloemen metname de cempoalxochitl dat 20 bloemen betekend. De mensen geloven in de terugkeer van de ziel van hun dierbaren. Voor de overleden kinderen wordt speelgoed meegenomen en voor de volwassen flessen tequila, mezcal, sotol of atole. De viering is een feest gepaard met humoristische anekdotes. La Calavera de la Catrina symboliseert voor de buitenwereld deze traditie en is bekend over de gehele wereld.

De bekendste traditionele Día de los Muertos vieringen vinden plaats rond Lago Pátzcuaro ten zuiden van Morelia in de staat Michoacán en met name op het eiland Isla Janitzio en het idyllische Tzintzuntzan. De meest spectaculaire vieringen vinden plaats in kleinere Purépecha dorpen zoals Ihuatzio, Jarácuaro, Tzurumataro en Capula. Ook buiten Mexico zoals in de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd.

Lees ook:
Maya voor beginners
Tarascan, de Purépecha en Prinses Ireri
Alles over Playa del Carmen

NIEUWS - Nieuwe CD voor Edith Tamayo

Het album is het wachten echter waard geweest. De liedjes zijn een mix van traditionals en eigen materiaal. De luchtige en kleurrijke tracks hebben allemaal een vederlicht gevoel. Het meeste van het vooral akoestische materiaal is in een opwekkende Latin stijl met heldere glanzende gitaren en rijke percussie. Het lijkt bijna of Tamayo en band een natuurlijke mengsel hebben gecreëerd van verschillende Latijns-Amerikaanse stijlen. Natuurlijk zijn er een aantal Mexicaanse liedjes met herkenbare mariachi gitaar en ¾ maat, maar er is ook een beetje salsa, een vleugje Afro-Cubaans en volkse “call and response”. Er staat een ballade op, maar ook uptempo feestmuziek. De band gooit er zelfs de Paraguayaanse klassieke folk tune “Galopera” tegenaan, het gaat allemaal perfect samen met het belangrijke ingrediënt van Cubaanse polyritmes, die onverwachts opduiken.

Edith Olga Sahagún Tamayo (1972) werd in Culiacan Sinaloa (Mexico) geboren. Vanaf haar vroegste kindertijd hoorde Edith over de Mexicaanse revolutie, samen met de ontelbare levendige verhalen en legendes over geesten en verloren zielen. Verteld door haar grootmoeder Carlota die haar hele leven op de kleine ranch van El Beco woonde, aan de voet van de rotsige bergen van Peñascote. Tijdens de revolutie (vertelt de legende) werden daar dertig muildieren bepakt met zilver en goud in de rotsspleet gegooid. Die verhalen pasten perfect bij de volksmuziek waar Edith mee opgroeide. De typische Sinaloa sound van trompetten, klarinetten en tuba’s, de accordeon dansmuziek van het Noorden van Mexico – de polka’s en schottisches en de lange verhalende liedjes, de zogenaamde "Corridos" (Lees verder...).

Roberto Amerise – gitaar / Cesar Peña: gitaar, charango / Yasser Pino: bas / Eliel Lazo: congas, percussie / Rodrigo Labarca: bongos, cájon, percussie

Lees ook:
Alles over Frida Kahlo
Mexicaanse Muziek
Mexicaanse Films

Al op jonge leeftijd schreef ze haar eerste gedichten en liedjes. Op dertienjarige leeftijd begon ze op te treden voor publiek en was o.a. te zien op festivals. Ze won regelmatig prijzen en was te zien in verschillende radio en tv- programma’s. De zestienjarige Edith deed een auditie voor dirigent Enrique Patrón de Rueda, de artistiek directeur van een cultureel festival in Sinaloa. Onder de indruk van haar talent, boekte hij haar voor het festival, samen met vele grote namen in de Latin muziek, zoals Celia Cruz en Fernando de la Mora. Vlak daarna toerde ze door het hele land en zong boleros, huapangos en rancheras. Aan het eind van het festival kreeg Edith een uitnodiging van Lola Beltrán om met haar te zingen voor een publiek van meer dan 10.000 mensen.


Toen Edith 17 was kreeg ze een muziekbeurs voor de Hogeschool van de Kunsten in Mexico City. Daarna droomde ze ervan om naar Europa te verhuizen in de hoop er werk te vinden in de grote theaters van Italië en Spanje. In plaats daarvan kwam ze op de muziekschool van Helsingborg (Zweden) terecht en begon aan een studie klassieke zang. Na een paar jaar ging Edith terug en kreeg een baan bij het kamerkoor van de Opera in Mexico City. Verwarrende en pijnlijke jaren voor Edith, ook omdat ze haar geliefde folkliedjes in de steek liet. Nu zegt ze dat het een periode van persoonlijke en artistieke verandering was en ze bleef hopen op een tweede kans. In 2002 was het zover, ze ging terug naar Zweden, hervatte haar studie aan het conservatorium en pakte haar eerste liefde, de folk muziek, weer op. In 2008 begon ze haar eigen groep “Latincacao” en een jaar later werd ze al genomineerd voor een Deense Worldmusic Award voor haar compositie “Patita Salada”.

Lees ook:
Alles over Frida Kahlo
Mexicaanse Muziek
Mexicaanse Films

NIEUWS - Tropische storm Richard op komst

UPDATE: Orkaan Richard zal naar verwachting ten zuiden van de bekende Mexicaanse badplaatsen aan land gaan.

Nog geen week na orkaan Paula vormt de volgende orkaan, nu nog tropische storm Richard een bedreiging voor de Mexicaanse Riviera Maya. Voor de bekende badplaatsen zoals Cancun, Playa del Carmen en Tulum is inmiddels een code blauw alarm afgegeven.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zal deze tropische storm zich de komende 72 uur boven de Caribische zee ontwikkelen tot een orkaan. De verwachting is dat Richard binnen 96 uur de Mexicaanse kust zal bereiken en ter hoogte van Sian Ka'an aan land zal gaan. Vervolgens zal orkaan Richard weer af te zwakken tot een tropische storm en in noordelijke richting het gehele Yucatan schiereiland zal door kruisen.

Lees ook:
Orkaan Paula bedreigt Mexicaanse badplaatsen
Druk orkaanseizoen Playa del Carmen verwacht
Aftrap orkaanseizoen Mexico 2010

NIEUWS - Mexico getroffen door reeks van aardbevingen

Update: Vandaag 21 oktober werd om 11:53 lokale tijd het gebied getroffen door een aardbeving van 6.9 op de schaal van Richter.


El Servicio Sismológico Nacional (SSN) bericht vandaag dat vier Mexicaanse staten afgelopen nacht zijn getroffen door een reeks van aardbevingen. De getroffen staten zijn Baja California, Sinaloa, Baja California Sur, Oaxaca.

De eerste beving vandaag deed zich voort om 01:58 lokale tijd. Het epicentrum lag op 145 kilometer ten noordoosten van La Paz gelegen in de staat Baja California Sur op een diepte van 10 kilometer en had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Om 02:35 volgende een tweede beving met het epicentum op 160 kilometer ten zuidwesten van Los Mochis in de staat Sinaloa op een diepte van 10.1 kilometer met een kracht van 4.4 op de schaal van Richter. Enkele minuten later volgende de derde beving langs de San Andreas-breuk 14 kilometer ten zuidoosten van de stat Mexicali op een diepte van 5 kilometer. Deze beving had een kracht van 3.6 op de schaal van richter.

De laatste beving werd gevoeld om 03:16 ruim 62 kilometer ten noordoosten van de stad Crucecita in de staat Oaxaca. Het epicentrum bevond zich 93 kilometer diep en de beving had een kracht van 4.1 op de schaal van Richter. Mexico wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Er zijn tot nu toe geen berichten van eventuele slachtoffers of materiële schade bekend.

Lees ook:
In de schaduw van 200 jaar onafhankelijkheid...
Baja California getroffen door zware aardbeving
Bent u bang voor een aardbeving in Mexico?

ENTERTAINMENT - Paul Verhoeven maakt film over Mexicaans drugsgeweld

Diverse media waaronder de volkskrant melden dat regisseur Paul Verhoeven werkt aan een nieuwe film waarin de Mexicaanse drugsgeweld centraal staat. De titel van de film is nog niet bekend.

De film waarvan het script op dit moment wordt geschreven zal in de sfeer zijn van de beroemde jaren 30 films met in de hoofdrol James Cagney. "Er zit veel geweld in, maar ook seks en het is hard en koud", aldus de inmiddels 72e jarige Nederlandse regiseur. Verhoeven maakte internationale bekendheid met films zoals Robocop(1987), Basic Instinct(1992), Show Girls(1995) en Zwartboek(2006).

Hoewel de financiering en casting nog niet rond zijn kan Mexico Vandaag u alvast melden dat Bruce Willis in ieder geval niet de hoofdrol gaat vertolken omdat hij zich te oud vindt voor een actierol. Menig man zal zich verheugen op deelname van de Mexicaanse Hollywood actrice Salma Hayek met misschien wel gelijkwaardige scènes als in het eerste succes van Verhoeven: Turks Fruit.

Lees ook:
Salma Hayek Muy Caliente
De Mexicaanse filmindustrie
Salma Hayek beste Google Logo

NIEUWS - Orkaan Paula bedreigt Mexicaanse badplaatsen

De negende orkaan van dit seizoen Paula vormt een grote bedreiging voor de Mexicaanse badplaatsen allen gelegen aan de Caribische Zee waaronder Cancun en Playa del Carmen. Ook de eilanden Cozumel en Isla Mujeres worden bedreigd. Paula heeft zich ontwikkeld tot een orkaan van de eerste categorie en bevindt zich op dit moment 310 kilometer uit de kust ter hoogte van de Mexicaanse stad Chetumal.


De komende dagen zal Paula met snelheden van meer dan 120km/u voor de Mexicaanse kunst trekken en de verwachting bestaat dat Paula uit zal groeien tot een orkaan van de tweede categorie. De staat Quintana Roo heeft inmiddels een weeralarm uitgegeven. Volgens woordvoerder Luis Rodríguez namens de Protección Civil ligt met name het gevaar van wateroverlast op de loer omdat door de hoge druk in het gebied de orkaan veel water bevat.

UPDATE:Paula is Mexico gepasseerd, uitgegroeid tot de tweede categorie en is op weg naar Cuba.

Lees ook:
Druk orkaanseizoen Playa del Carmen verwacht
Aftrap orkaanseizoen Mexico 2010
Update orkaanseizoen Mexico 2010

REIZEN - Auto rijden in Mexico

De meest ideale manier om Mexico te verkennen is met de auto. De Mexicaanse overheid heeft de afgelopen jaren veel geld uitgetrokken aan het verbeteren en uitbreiden van de nationale infrastructuur. Nieuwe wegen maken het eenvoudig en snel om tussen de grote steden te reizen en wilt u het echte ongerepte Mexico beleven dan gaat u "weg van de snelweg."

Uiteraard neemt u uw eigen auto niet mee en zult u een auto moeten huren. Eenmaal onderweg komt u in aanraking met de Mexicaanse verkeersregels en de Mexicaanse gebruiken. Met name de topes kunnen een gevaarlijk opstakel voor u en uw auto vormen.

In dit artikel leest u alles over auto rijden in Mexico. Plan uw gewenste route, lees alles over de verkeersregels, de Mexicaanse rijstijl, tanken, parkeren en nog veel meer nuttige informatie. Met deze informatie gaat u goed voorbereidt met de auto in Mexico op vakantie.(Lees verder...)

Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over Playa del Carmen
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico

Auto huren
Een auto huren in Mexico is de ideale manier om het land in uw eigen tempo te ontdekken. In de grote steden zoals Mexico Stad maar ook in de toeristische badplaatsen zoals Cancun en Playa del Carmen is het eenvoudig om een auto te huren. Naast de vele bekende verhuurbedrijven zoals Hertz en Alameda zijn er ook tal van kleinere verhuurbedrijven. De prijzen van een auto variëren sterk. Zorg bij het huren van een auto dat u naast een geldig paspoort een geldige creditcard en internationaal rijbewijs bij u hebt. Voordat u vertrekt controleer de auto zowel van buiten als van binnen visueel op eventuele schades en wanneer deze aanwezig zijn zorg ervoor dat deze vermeld zijn. De kans op schades in Mexico veroorzaakt door met name het slechte wegdek is aanzienlijk.


Algemeen
Houdt u aan de snelheden 110 - 60 - 50 en 30 km/h en draag altijd uw autogordel niet omdat het verplicht is maar ook voor uw eigen veiligheid. In bijna elke stad of dorp zijn de straten in het centrum eenrichtingswegen, kijk dus goed uit waar u wel en niet in mag. Op gevaarlijke plekken met name in de bergen mag u niet inhalen dit wordt aangeven met de term : "no rebase" . Op veel plekken aan gevaarlijke wegen staat het verkeersbord "Alto" wat stoppen betekent.

Rij vooral niet te hard en ben alert voor allerlei soorten dieren die u op uw weg zult aantreffen. Raak niet in paniek wanneer u plotseling wordt geconfronteerd met vee op de weg. Maak loslopend vee (meestal koeien) middels de claxon duidelijk dat ze moeten door lopen en heb hierbij geduld. Wanneer u meer off road gaat merkt u het aantal dode aangereden dieren aan de kant van de weg waaronder honden, katten en koeien.

Mexico is een bergachtig land u zult dus de hellingproef goed moeten beheersen. Let ook op dat in de bergen de vrachtverkeer voor gevaarlijke situaties kan leiden. Zij hebben een hele lage snelheid bergop om vervolgens naar beneden te denderen.

Het is aan te raden niet s'avonds of s'nachts aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen het slechte wegdek maar ook de slecht verlicht wegen maken rijden in het donker zeer gevaarlijk. Ook bij slechte weersomstandigheden is waakzaamheid geboden. Wegen en straten kunnen in no time veranderen in verraderlijke modderstromen. Vermijdt plassen omdat je niet kunt zien of dit nu een gat in de weg is en hoe diep deze is. Ook aquaplaning en oliesporen vormen een gevaarlijke situatie. Na lange droogte spoelt het water de olie weer los. Daarbij onderhouden veel Mexicanen hun auto’s slecht en hebben vaak gebreken zoals geen of slechte verlichting, en kale banden.

De Mexicaanse weggebruiken
Wanneer u in de grote steden zoals Mexico Stad rijdt kan het net zo hectisch zijn als bijvoorbeeld rijden in de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam. In Mexico rijden de auto´s net zoals in Nederland aan de rechterzijde van de weg. Rechts inhalen mag net zoals in de Verenigde Staten maken de Mexicanen gebruik van het Keep lane principe. Knipperlichten dienen slechts als indicatie en veelal worden de richtingaanwijzers niet gebruik bij het veranderen van rijbaan.

Mexicanen benutten al het asfalt op de weg en let dus niet op de lijnen. Ook het woord ritsen is aan de Mexicaanse weggebruikers niet besteed. Met name in de grote steden is het een kwestie van je auto letterlijk voor de andere gooien om in te kunnen voegen. Gebruik hierbij altijd uw claxon. Probeer zo veel mogelijk kuilen in de weg te ontlopen want deze kunnen uw auto beschadigen.

Mexicanen rijden altijd met het verkeer mee dit betekent vaak rij zo hard als kan ook al is de minimum snelheid lager gesteld. U zult merken dat de snelheden in de binnenstad beduidend lager liggen dan in Nederland waardoor u goed op het verkeer kunt anticiperen.

Claxonneren is in Mexico in veel voorkomend gebruik dat niets meer betekent dan doorrijden. Waar in Nederland iedereen netjes aansluit achteraan in de file zal de Mexicaan direct claxonneren ook al is hij de laatste in de rij.

Waar in Nederland de regel "verkeer van rechts heeft voorrang" geldt is in Mexico de gebruikelijke regel "uno en uno" oftewel “één voor één” ongeacht of het verkeer van links of rechts komt.


Verkeersregels
Geloof het of niet maar ook Mexico kent verkeersregels. Nu zult u denken dat de gemiddelde Mexicaan zomaar wat doet en dit klopt ook wel maar toch dient u de basis regels te kennen.

Mexico kent niet zoveel verkeersborden als in Nederland. Klik hier voor het overzicht van de belangrijkste verkeersborden en hun betekenis.

Naast de verkeersborden maken de Mexicanen veel gebruik van verkeersaanduidingen uiteraard in het Spaans. Indien uw de cursus Mexicaans voor beginners nog niet met succes heeft afgerond volgt hier een overzicht van de meest voorkomende uitdrukkingen.

Wanneer u door de politie aan de kant wordt gezet geldt hetzelfde als in Nederland en België dat u uw papieren bij de hand heeft en deze ter inzage aan de politieagent toont. De ervaring leert wanneer u geen spaans-engels spreekt u vaak uw weg snel kunt vervolgen indien u geen ernstige overtreding hebt begaan. Mocht u bij een ernstig ongeluk betrokken raken neem dan contact op met de Nederlandse Ambassade.

Ook in Mexico zijn corrupte politieagenten actief. Zij zullen u ook al heeft u geen overtreding begaan, vaak voor te hard rijden en of door rood rijden een bekeuring geven die hij of zij vervolgens in eigen zak steekt. Vraag in dergelijk geval om een bonnetje en of de bekeuring op het lokale politiebureau kan worden afgehandeld.

Tot slot ook Mexico kent snelheidscontroles vaak aangegeven met het bord Radar in operacion.


De wegen
De Mexicaanse infrastructuur is zeer uitgebreid met vele soorten wegen. Mexico kent net zoals bijvoorbeeld Frankrijk de keuze tussen de cuota en libre oftewel de tolweg. De tolwegen zijn relatief nieuwe wegen die u het snelste van A naar B brengen. Ook hier betaalt u het makkelijkst met contant geld.

De libre wegen zijn vaak van slechtere kwalijk en brengen u "off the road." Wel een leuke uitdaging om het land te zien maar niet aan te raden voor de wat mindere avonturiers. Veel van de wegen zijn in slechte staat en let vooral op kuilen en gaten. Ook uw persoonlijke veiligheid komt in het gedrang vanwege een grote kans op criminaliteit.

Het wegennet wordt in Mexico aangeven gelijkwaardig als dat in de Verenigde Staten de belangrijkste wegen zin de MEX 15 die van Mexico Stad naar de tweede belangrijkste stad Guadalajara loopt.


Topes
Naast de vele kuilen en de Mexicaanse rijstijl zijn topes de gevaarlijkste wegobstakels. Het zijn als het ware betonnen randen die horizontaal over het wegdek lopen en bedoeld zijn om de bestuurder te dwingen zachter te rijden. Normaliter staan topes aangeven en zijn ze geel van kleur maar door achterstallig onderhoud kan het voorkomen dat dit niet het geval is. Rij doorkom vooral in stedelijk gebied nooit te hard en let goed op de weg voor u. Ook wanneer u op de wat grottere wegen rijdt en u naderde een dorp dan is de kans groot dat hier een aantal topes op uw liggen te wachten. Vaak zijn deze te herkennen aan het feit dat er een verkoper van bijvoorbeeld manden, kleden of eten aan de kant staat. Let vooral op wanneer u in een huurauto rijdt dat de verhuurders ook de onderkant van de auto controleert op schade ontstaan door topes.

Een variant op de topes zijn de vibradores. Dit zijn kleine metalen bollen de op het wegdek liggen. Vaak zijn deze te ontwijken doordat enkele bollen ontbreken waardoor u de wielen tussen deze gaten kunt manoeuvreren. Ook deze vibradores worden vaak aangeven en zijn geel van kleur.


Roadblocks
Let op dat op sommige wegen het leger zogeheten roadblocks opwerpen. Dit zijn militaire posten die op willekeurige plekken langs de Mexicaanse wegen kunnen worden opgesteld. Bij deze roadblocks zult u gedwongen worden te stoppen en dient u zich te legitimeren met uw paspoort. Het kan gebeuren dat u auto wordt onderzocht. Het leger is uit op drugs en wapensmokkelaars dus toeristen die niets te verbergen hebben hoeven zich niet druk te maken. Laat de militairen hun werk doen en maak geen foto's of camera opnames.


Routeplanner
Wanneer u uw reis van te voren wil plannen dan kunt u gebruik maken van de Mexicaanse overheid routeplanner. maar de routeplanner van MX MAP 24 geeft een goede indruk van het aantal kilometers en reistijd. let op wanneer u in de grote steden komt de verkeersdrukte toeneemt en zeker in Mexico stad zijn ijle lange files geen uitzondering waardoor de reistijd aanzienlijk wordt verlengt. Gebruik Google Streetview om alvast uw route visueel te verkenen , zo kunt u zien waar de benzinestations en andere belangrijke zaken te vinden zijn. Ook is online het stratenboek van Mexico Guia Roji te raadplagen.


Tanken
De Mexicaanse overheid is in handen van PEMEX die het monopolie heeft op alle benzine en diesel tankstations in het land. Deze tankstations zijn eenvoudig te herkeen aan de opvallende Groen, Wit en rode kleuren. Mexico kent drie soorten brandstof en afhankelijk van uw auto kunt u kiezen uit gasolina, PM95 en PM87. Normaliter hoeft u alleen de auto bij de pomp te parkeren en het personeel doet voor u de rest inclusief uw ruiten schoonmaken. U betaalt contact deze bediende en vervolgt u weg. Vergeet niet om de pompbediende een kleine fooi tot ongeveer 5% voor brandstof en tot 10% voor full service te geven. Natuurlijk zijn bij alle tankstations een kleine supermarkt te vinden waar u snacks en versnaperingen kunt kopen. De prijzen van benzine zijn de afgelopen jaren voor Mexicaanse begrippen sterk gestegen op dit moment betaald u 8 peso’s voor een liter benzine.Pech onderweg
Wanneer uw pech onderweg hebt dan bent u in eerste instantie afhankelijk van de Cruz Angeles Verdes (Groene engelen) zeg maar de Mexicaanse ANWB. Let op dat wanneer u ver van de bewoonde wereld af gaat u geen mobile bereik hebt en dus zult moeten wachten tot dat deze wagen u de helpende hand kan reiken. Wanneer het toch mogelijk is om te bellen belt u het nummer.

De Angeles Verdes patrouilleren op de federale Mexicaanse snelwegen en rijden onder de vlag van het Mexicaanse Ministerie van toerisme (La Secetaria de Turismo). Ze kunne u met de basis reparatie helpen en rijden minimaal twee keer per dag l;langs de belangrijkste Mexicaanse snelwegen. De kosten van deze service omvatten slechts de kosten van de reserve onderdelen die ze voor de reparatie gebruiken maar een fooi voor verrichte diensten is zeker aanbevolen. Alle monteurs spreken zowel Spaans als Engels.

U kunt de Angeles Verdes bereiken via het gratis nummer: 91-800-903-0092Parkeren
Parkeergarages (Estacionamiento Público) in Mexico Stad worden aangegeven door of mensen met zwaaiende vlaggen en een grote E op de muur. De kosten zijn relatief laag vergelijken met hier Voor overige gebieden zal niet of nauwelijks betaald moeten worden en parkeert u de auto waar het kan te vergelijken met Nederland.

Lees ook:
Alles over geld en pinnen in Mexico
Alles over Playa del Carmen
Alles over mobiel bellen en internet in Mexico
Alles over het weer in Mexico

NIEUWS - Mexicaan Segio Perez in Formule 1

Historisch nieuws gisteren vanuit het Formule 1 circuit. Het team van Sauber maakte bekend dat zij voor het Formule 1 seizoen 2011 de Mexicaan Sergio Perez hebben vastgelegd. Perez zal in de stal van Sauber een plek innemen naast de Japanner Kamui Kobayashi en ten koste van de Duitser Nick Heidfeld.

Perez kwam dit seizoen uit in de GP2 bij Barwa Addaxi met als teamgenoot Giedo van der Garde. Hij behaalde een tweede plaats in het klassement en wist vier GP's te winnen waaronder de GP van Monaco. Het financiële brein achter de F1 overgang is het bedrijf Telmex onderleiding van Carlos Slim. Daarom zal de naam van het grootste Mexicaanse telecombedrijf volgend Grand Prix seizoen op de wagen van het team Sauber te vinden zijn.

Perez zal de vijfde Mexicaanse Formule 1 coureur in de geschiedenis worden. De gebroeders Rodriguez: Ricardo ( 1961-1962 ) en Pedro ( 1963-1971 ) , Moises Solana (1963-1968) en Hector Rebaque (1977-1981)gingen hem voor. Josele Garza kwam uit als testrijder voor Minardi. Esteban Gutierrez pas 19 jaar en uitkomend in de GP3 zal volgend seizoen testcoureur worden bij het team van Sauber.

Lees ook:
Mexicaanse deelname Olympische Winterspelen
Quote 500 ook in Mexico
Clown Bassie groote afwezige in Mexico Stad

LIFESTYLE - Mexicaanse bedrijfscultuur en zakenetiquette

Geschreven door Raimon den Boef

Voordat ik in Mexico aankwam had ik reeds veel gelezen over de rijke cultuur van het land, de Mexicaanse bedrijfscultuur leerde ik echter kennen via persoonlijke ervaring. Wij Nederlanders staan bekend als harde werkers die beschikken over aanpassingsvermogen en een uitgebreide talenkennis. Dit werd bevestigd tijdens menig sollicitatiegesprek wat resulteerde in positieve discriminatie jegens mijn persoon.

Desondanks is het haast onvermijdelijk dat je als buitenlander zijnde, soms stuit op onbegrip en misverstanden. Na ruim twee jaar werkervaring op de verkoopafdeling van een multinational en daar opgeklommen te zijn tot een managerspositie, ben ik inmiddels goed bekend met de lokale omgangsvormen op het werk en tijdens het zakendoen.

Terwijl de Nederlander erg direct is, daar draait de Mexicaan graag om de hete brij heen. Dit werd me goed duidelijk tijdens mijn vorige baan als financieel adviseur. Dat een spaarcultuur de Mexicanen vreemd is, was tot daaraantoe. Het feit dat iets weigeren of ontkennen als onbeleefd wordt gezien en men liever een negatieve situatie vermijdt, zorgde wel voor miscommunicatie. Het duurde dan ook even voordat ik doorhad dat ¨Ok, ik bel je¨ eigenlijk ¨Nee, dankjewel¨ betekende. (Lees verder...)

Lees ook:
Wonen en werken in Mexico
Corruptie in Mexico neemt toe
Na uw pensioen naar Mexico

In mijn huidige functie, weet ik inmiddels uitstekend de verkapte nee´s te herkennen en zo mezelf een hoop tijd te besparen. Efficiënt timemanagement en zelfdiscipline lijken echter minder gebruikelijk dan dat ik in Nederland gewend was. De Mexicaan mag graag aangestuurd worden en zal zijn baas minder tegenspreken dan de mondige Nederlander. Voorheen voerde ik met mijn Belgische superieur soms pittige discussies. Waar dat voor ons een normale manier van communiceren was, werd ik daar door mijn Mexicaanse collega´s weleens scheef op aangekeken. Nu ik mensen onder mij heb, dien ik ook weleens collega´s te bekritiseren. Kritiek ontvangen is voor hen verder geen probleem, zolang het maar niet gebeurd in een groepssituatie want dan wordt de trots gekwetst. Het gebrek aan ambitiedrang en doorzettingsvermogen van menig Mexicaan zorgt ervoor dat vele groeimogelijkheden niet worden benut. Dit biedt echter wel een open kans voor de harde werker, of die nu lokaal of buitenlands is.

Zakenetiquette
Wij Nederlanders zijn succesvol in internationaal zakendoen, maar waar moet je op letten als je handel drijft met Mexicanen?

De Mexicaan mag graag de tijd nemen om zijn handelspartner wat beter leren kennen alvorens over te gaan op het zakendoen zelf. Breek eerst het ijs via lofuitingen over Mexico of snijdt algemene thema´s aan als voetbal en familie. Je mengen met binnenlandse dilemma´s als de drugsoorlog of politieke kwesties is niet aan te raden. Het is gebruikelijk om het zakendoen te combineren met eten en schrik ook niet als je wordt gevraagd om deel te nemen aan sociale activiteiten buiten de zakelijke besprekingen om.

Zakendoen is voor de Mexicanen een gewichtige aangelegenheid en formaliteit staat hoog in het vaandel. Zo wordt verwacht van de zakenpartner dat hij of zij zich formeel en conservatief gedraagt en ook zo gekleed gaat. Beheersing van het Spaans is absoluut een pre, maar houdt rekening met verschil tussen het Spaans van Spanje en Mexico maar vermijd straattaal. Willem-Alexander stal er de show mee, maar je zal er het formele aspect van de zakelijke bespreking mee tenietdoen. Daadwerkelijk een deal sluiten zal meer tijd in beslag nemen dan gewend, maar ook hier geldt het principe dat geduld loont.

Lees ook:
Wonen en werken in Mexico
Corruptie in Mexico neemt toe
Na uw pensioen naar Mexico

ENQUÊTE - Meest populaire Mexicaan?

De september enquête liet ons zien dat ruim 45% van de stemmers KLM als luchtvaartmaatschappij kiest om naar Mexico te vliegen. 13% van de mensen maakt gebruik van een chartervlucht, 6% vliegt met het Duitse Lufthansa en 22% neemt een andere maatschappij.

De afgelopen weken kwam Mexico voornamelijk in het nieuws vanwege het natuurgeweld dat grote delen van het land teistert. Uiteraard mogen de vele lugubere verhalen over het drugsgeweld niet in de kranten ontbreken. Daarom in de enquête van oktober: Wie is volgens u de meest bekende Mexicaan? We geven u een aantal opties:

1) Carlos Slim
2) Frida Kahlo
3) Speedy Gonzales
4) Don Benito Juárez
5) Pancho Villa
6) Salma Hayek
7) Anders

Zit uw favoriete Mexicaan er niet bij ? stem dan anders en geef aan in een reactie wie u de bekendste Mexicaan vindt.

Lees ook:
Mexicaans voor beginners
Alles over Frida Kahlo
Salma Hayek opnieuw ¡Muy Caliente!

Onderwerp...