NIEUWS - Mexicaanse bevolking groeit sneller dan verwacht

Het Censo de Población y Vivienda 2010 bracht vandaag de meest actuele cijfers over de bevolkingsgroei van Mexico over het jaar 2010 naar buiten. Uit deze cijfers blijkt dat de Mexicaanse bevolking dit jaar met 3,6% procent zal stijgen naar een totaal van 112,3 miljoen inwoners. Deze groei is meer dan verwacht.

Aldape Luis Eduardo Sojo hoofd van het Instituto Nacional de Estadística y Geografía(INEGI) zei dat deze groei voornamelijk wordt veroorzaakt door dat de emigratie is afgenomen terwijl het aantal geboortes is gestegen. Het aantal inwoners is in vergelijking met de laatse telling uit 2005 met maar liefst 8,7% gestegen toen werden er 103,3 miljoen Mexicanen geteld. Met dit aantal neemt Mexico de 11de plaats in op de lijst van meest bevolkte landen ter wereld. De staat Mexico is met 15 miljoen inwoners de dichtstbevolkte staat gevolgd door Mexico Stad met 8,8 miljoen en Veracruz met 7,6 miljoen inwoners.

De definitieve resultaten zullen in het eerste kwartaal van 2011 bekend worden gemaakt. Aldape Sojo gaf aan dat met deze nieuwe gegevens het regeringsbeleid op gebieden zoals onderwijs en gezondheidszorg drastisch moet worden aangepast om zo deze bevolkingsgroei op te kunnen vangen.

Lees ook:
Alles over Mexico Stad
Mexicanen iets minder gelukkig dan Nederlanders
Mexico vanuit de lucht

NIEUWS - Stewardessen Mexicana in sexy Kalender

Om het noodlijdende Mexicana de Aviación te helpen hebben stewardessen een sexy fotoshoot gemaakt voor een sexy kalender 2011. De opbrengsten zullen ten goede van de luchtvaartmaatschappij komen om enige achterstallige salarissen als nog te betalen.
Lizette Clavel, algemeen secretaris van La Asociación Sindical de Sobrecargos de Aviación, bevestigd dat de tien werknemers van Mexicana de Aviacion model hebben gestaan voor een sexy kalender. Zij benadrukte dat het initiatief van de stewardessen zelf kwam en dat de fotosessie gemaakt is op een vliegschool. De woordvoerder van de stewardessen zei dat het initiatief is ontstaan omdat zij al meer dan vier maanden geen salaris hebben ontvangen.

De kalender getiteld "Aeromozas Mexicanas levantando vuelo" is vanaf aanstaande donderdag 25 november voor 149 peso (8,75 Euro) te koop. U zult er snel moeten bij zijn want de eerste oplage worden slechts 3000 exemplaren gedrukt. Bekijk hier alvast een aantal van de foto's.

Lees ook:
Toekomst Mexicana onzeker
Salma Hayek is het beste Google Logo
Chimichanga

ENTERTAINMENT - Grootmeesters aan zet in Mexico Stad

De afgelopen twee dagen waren de Russische schaakgrootmeesters Garry Kasparov en Anatoly Karpov actief in de Mexicaanse Hoofdstad. De grootmeesters waren aanwezig op de eerste editie van La Primera Gran Feria Internacional de Ajedrez gehouden van 13 tot 21 november.

Op de Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) speelde zij gisteren gedurende anderhalf uur elk simultaan tegen 20 tegenstanders bestaande uit politici, kunstenaars en mensen uit de media. Een dag eerder speelde de grootmeesters tegen acht studenten in de Sala Nezahualcóyotl.

Kasparov en Karpov speelde 144 eerder tegen elkaar waarvan Kasporov 21 partijen won, Karpov 19 en 104 partijen eindigde in een remise.

Lees ook:
Paul Verhoeven maakt film over Mexico
Alles ov er Salma Hayek
DJ Tiësto opnieuw in Mexico

NIEUWS - De 10 meest klassieke Mexicaanse Auto's

In Mexico worden miljoenen auto's gefabriceerd. Onlangs gaf De10.mx een overzicht van de 10 meest klassieke Mexicaanse auto's. Opvallend is dat veel Europese merken met name Volkswagen en Renault razend populair zijn onder de Mexicaanse bevolking. Natuurlijk kent de auto-industrie ook veel invloed vanuit de Verenigde Staten met merken zoals Ford, Dodge en Chrysler.

De Volkswagen Caribe ontworpen door de Giorgetto Giugiar werd in 1977 naar Mexico gehaald. In maart 1987 werd het laatste model verkocht en vervangen door de nieuwe generatie Golf 2. In 1975 begon de productie van de Renault 5 in de Mexicaanse stad Ciudad Sahagun. De auto met als bijnaam Zapatito werd vooral bekend doordat deze door Telefonica als bedrijfswagen werd gebruikt. De productie van Volkswagen Combi begon in Mexico pas in 1970 en tot het einde van d e productie in 1996 zijn er meer 250.000 van verkocht. Volkswagen Vocho bij ons bekend als de Kever was jaren lang het boegbeeld van de taxi's in Mexico Stad. Geverfd in groen en wit vervoerden zijn miljoenen mensen door deze metropool. De kever werd geïntroduceerd in 1967 en werd pas in 2003 uit de productie gehaald.

Ook in Mexico is de auto-industrie sterk veranderd. Met name de SUV zijn razend populair, benzine is tenslotte goedkoop en de slechte wegen worden met deze auto's iets meer comfortabel. Niet elke Mexicaan kan zich zulke wagens permitteren vandaar dat het straatbeeld van Mexico gevuld is met oude vaak slecht onderhouden klassiekers.

Lees meer:
Alles over auto rijden in Mexico
Mexicaanse benzineprijzen blijven stijgen
Alles over Tequila

NIEUWS - Toerisme in Mexico klimt uit dal

Goed nieuws over de toeristische sector in Mexico. Vandaag maakte La Secretaría de Turismo (Sectur) bekend dat de toeristische sector in Mexico van januari tot september 2010 een omzet genereerde van 6,5 miljard Euro. Dit is 7,7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In totaal bezochten bijna 17 miljoen toeristen Mexico. Dit aantal ligt bijna 7,0% boven het aantal bezoekers een jaar eerder. Het aantal toeristen dat per cruiseschip Mexico aandeed steeg aanzienlijk en daarmee steeg de omzet met 396 miljoen Euro. Dat is een stijging van maar liefst 28,3% ten opzichte van 2009. Gemiddelde besteed de toerist 322 Euro per persoon terwijl in 2009 per toerist 313 Euro werd uitgegeven.

De sterke toename van het toerisme naar Mexico is vooral te danken aan het einde van de influenza A (H1N1). Daarnaast heeft de Mexicaanse overheid grootschalige reclamecampagnes op touw gezet om de toeristen weer naar Mexico te krijgen.

Lees ook:
Last Minute Playa del Carmen
Toerisme Mexico Stad herstelt zich tijdens de zomervakantie 2009!
Toeristen mijden Mexico voor vakantie

NATUUR EN WETENSCHAP - Bijzondere Mexicaanse vissoorten

De biodiversiteit in Mexico is enorm waaronder ook de vele soorten vis die de Mexicaanse wateren rijk zijn. Vele bijzondere soorten zijn voor de wetenschap van groot belang. Zo is de Axolotl (Ambystoma mexicanum) het enige tot nu toe gevonden levende wezen op aarde dat kan regenereren waarbij zelfs beschadigde nieren, zenuwen en hersensen hersteld kunnen worden. Deze vis komt oorspronkelijk voor in het Xochimilcomeer en het Chalcomeer. In Nederland is de Axolotl te bewonderen in de Aquariumgrotten te Valkenburg.

Dat Mexicaanse vissen bijzondere eigenschappen hebben blijkt ook uit een pas verschenen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de Mexicaanse vis evolueert als gevolg van religieuze rituelen. Tijdens dit ritueel van de Zoque gemeenschap worden barbasco planten, een soort biologisch gif in de rivier de Cueva del Azufre gebracht. Hierdoor bouwen de vissen een resistentie tegen dit gif op en worden minder aangetast.

Onlangs kwam de zeer bijzondere Mexicaanse vissensoort Poecilia sphenops in het nieuws. Wetenschappers kwam er achter dat de mannelijke vissen een snor laten groeien om zo de vrouwelijke soortgenoten te imponeren. Daarbij zouden de snorharen de vrouwelijke geslachtsdelen stimuleren.

Lees ook:
Mexico vanuit de lucht
Great Migrations: Mariposa Monarca

Burger's Zoo: een klein stukje Mexico in Nederland

NIEUWS - De Rolling Stones in Mexico

Eind oktober bracht Keith Richards, gitarist van de Rolling Stones zijn lang verwachte autobiografie Life uit. Ter promotie van dit boek gaf Richards enkele interviews met als grootste onthulling dat de Rolling Stones weer op tournee gaan. Wie het boek goed leest merkt een aantal passages op waarin de Rolling Stones in Mexico vertoeven.

De Stones gingen voor de eerste keer in 1983 naar Mexico voor opnames in o.a. Mexico Stad en Coyoacán van van de promotiefilm "Under Cover of the Night", gefilmd door Julien Temple. Hierin speelt Mick Jagger een elite die wordt ontvoerd door de terrorist Keith Richards. Op 18 december van dat jaar trouwde Richards met zijn Pati Hansen in het Finisterra Hotel in Cabo San Lucas. Begin januari 1984 werd ook de videoclip voor” She was hot” en “Too much blood” in de Churubusco studios te Mexico Stad opgenomen. In 1995 werd de videoclip voor “I Go Wild” opgenomen door Kevin Kerstake in Ex Templo de San Lazaro.

Pas op 14 januari 1995 tijdens de Voodoo Lounge tour traden de Stones in een uitverkocht Autodromo Hermanos Rodriques voor de eerste maal in Mexico op. In 1998 tijdens de Bridges to Babylon tour gaven de Stones op 7 en 9 februari wederom twee concerten in Mexico Stad. De laatste keer dat de Stones Mexico bezochten was tijdens de Bigger Bang tour. Toen traden ze naast Mexico Stad ook in Monterrey in het Estadio Universitario. Of de Stones ook Mexico in de volgende tournee aandoen is nog niet bekend.

Lees ook:
Alles over Mexico Stad
Alles over Mexicaanse Muziek
Alles over de Mexicaanse filmindustrie

MEX.BE - De slag bij Tacámbaro

De band tussen Mexico en België is ontstaan nadat Maximiliaan, getrouwd met prinses Charlotte van België door Napoleon III in 1864 als koning van Mexico werd aangesteld. Om de koningin te beschermen tegen de republikeinen onderleiding van Don Benito Juarez stuurde de Belgen op bevel van Koning Leopold II op 14 oktober 1864 meer dan 1500 vrijwilligers vanuit Oudenaarde naar Mexico om de koningin te beschermen.

Op 11 april 1865 vond de eerste slag bij Tacámbaro plaats. De republikeinse troepen onder leiding van Nicolás Régules, vielen het Belgische leger aan. Schattingen geven aan dat gedurende de vijf uur durende slag tussen de 250 en 300 Belgische vrijwilligers sneuvelden waaronder kapitein Ernest Chazal en major Tydgat. Op 16 juli 1865 wisten de Belgen tijdens de slag bij La Loma de Tacámbaro de stad te heroveren op de republikeinen.

Vandaag de dag zijn er twee monumenten in Oudenaarde en Leopoldburg die aan deze slag en de vrijwillige soldaten herinneren. In Mexico zelf herinnert slechts een gedenkbordje aan één van de huizen aan het Zocalo van Tacámbaro. De Mexicanen zingen nog altijd het lied Adiós, mamá Carlota, een satirisch lied over Charlotte, geschreven door Vicente Riva Palacio, wiens vader advocaat van Maximiliaan was.

Lees ook:
Racing Club Mexico
Maya 2012
¡ MEXICO ! Festival in BOZAR te Brussel

NIEUWS - Mexico niet het beste land om in te wonen

Vandaag publiceerde het United Nations Development Programme (UNDP) haar jaarlijkse Human Development Report. Dit rapport geeft een ranking van alle landen waarbij o.a. gekeken wordt naar levensverwachting, jaren van educatie en Bruto Nationaal Inkomen (GNI).
Mexico neemt dit jaar een bescheiden 56e plaats in op deze ranglijst met een Human Devolpment Index (HDI) van 0.750 en zakt hierdoor 3 plaatsen ten opzichte van 2009. Mexico nestelt zich daarmee tussen landen zoals Maleisië, Saoedi-Arabië en Panama. De gemiddelde levensverwachting bedraagt 76.7 jaar, gemiddeld gaan de Mexicanen 8.7 jaar naar school terwijl het aantal verwachte jaren op school 13.6 jaar bedraagt. In 2008 bedroeg het Bruto nationaal inkomen per inwoner op 13.971 Amerikaanse dollar per jaar.

De lijst wordt dit jaar aangevoerd door Noorwegen gevolgd door Australië en Nieuw Zeeland. Nederland zakte deze editie een plekje naar nummer 7 en moet hiermee Liechtenstein voor haar dulden.

Lees ook:
Wonen en werken in Mexico
Alles over auto rijden in Mexico
Alles over Playa del Carmen

ENQUÊTE - Met wie gaat u naar Mexico?

De oktober enquête eindigde in een nek aan nek race tussen Speedy Gonzalez en de winnares Salma Hayek als meest bekende Mexicaan. Frida Kahlo, Pancho Villa, Don Benito Juarez en Carlos Slim moesten genoegen nemen met een respectievelijke derde, vierde, vijfde en zesde plek.
Deze week verscheen een artikel in de Volkskrant dat het toerisme naar Mexico vanuit Nederland niet te lijden heeft onder het aanhoudende drugsgeweld. Daarbij is Mexico een populair oord voor bijna elke Nederlander. Deze maand de vraag: Met wie gaat u naar Mexico?

1) Alleen
2) Partner
3) Het hele gezin
4) Familie
5) Vrienden
5) Reisgezelschap
5) Anders

Zit uw reisgenoot er niet bij? stem dan anders en geef aan in een reactie met wie u naar Mexico gaat.

Lees ook:
Alles over Playa del Carmen
Alles over het weer in Mexico
Alles over geldzaken en de Mexicaanse Peso

Onderwerp...