OPINIE - Honden

Geschreven door Raimon den Boef

Zoals Gandhi zei is de beschaving van een volk te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan. Wat dat betreft heeft Mexico nog een lange weg te gaan wanneer ik in de media een verhaal lees over vier jongens die in deelstaat Nayarit een straathond voor de lol mishandelden en met stokken doodsloegen. Om eerlijk te zijn, ben ik inmiddels murw voor het nieuws over de slachtoffers van het drugsgerelateerde geweld. Zoveel doden hier, zoveel doden daar; het zal wel. Maar een dergelijk verhaal over extreem dierengeweld raakt me wel. Als je door het land gereisd hebt, dan zal je vast gezien hebben dat er veel straathonden zijn. Er wordt geschat dat er in Mexico in totaal 16 miljoen honden zijn waarvan er 10 miljoen permanent op de straat leven. Deze laatste groep is vaak het slachtoffer van geweld en misbruik door de mens.

Laatst was ik op bezoek bij iemand die naast verontwaardigd zijn, ook daadwerkelijk iets doet. Patricia Ruiz richtte na de dood van haar hond in 2004, een kuuroord op voor honden van de straat die oud, ziek en/of mishandeld zijn. Het kuuroord genaamd Milagros Caninos(Hondse Wonderen) biedt inmiddels plaats aan tientallen slachtoffers van de onverschillig- en wreedheid van de Mexicaanse samenleving. Volgens een onderzoek van de politieke partij Partido Verde (Groene Partij) wordt liefst 70% van de dieren in Mexico mishandeld. Er is dus nog enorm veel werk te verrichten voor de dierenrechtenbeweging in een land waar sowieso straffeloosheid eerder regel dan uitzondering is.

In de Mexicaanse senaat ligt inmiddels een wetsvoorstel waarin gepleit wordt om dierenmishandeling een strafbaar feit te maken, maar het voorstel ligt al bijna een jaar onaangeraakt op de plank. Hoop is er voor verbetering, maar in een land waar men onverschillig jegens de dood is, is het respecteren van dieren wellicht teveel gevraagd. Als je meer wilt weten over het kuuroord, breng dan een bezoek aan hun site.

Lees ook:
Cesar Millan voormalig illigaal
Mexico vanuit de lucht
Dag voor de rechten van dieren in Mexico

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...