NIEUWS - September de maand van het vaderland

Geschreven door Ellen Paap

Joehoe, jongens, het is weer zover! We zijn in september beland, de maand van het vaderland! Mexico maakt zich op voor de viering van de onafhankelijkheid. Er is geen ontkomen aan. Het is nog net niet zo dat men op 31 augustus om 12 uur ´s avonds de wekker zet, maar de eerste dagen van september wordt meteen alles van stal gehaald om alvast in de stemming te komen. En alles en iedereen doet mee. Gebouwen en huizen worden behangen met enorme lopers in de nationale driekleur en allerlei andere Mexicaanse symbolen zoals emblemen met de slang, cactus en adelaar, vilten chilipepers met sombrero´s op, en uitvouwbare papieren bellen, die wel iets weg hebben van kerstklokken. Er schalt Mariachi muziek in de metro, automobilisten en taxi´s hebben speciale minivlaggetjes aan hun ramen wapperen, en in de supermarkt zijn alle ingrediënten voor het bereiden van de traditionele septembergerechten, zoals Chiles en Nogadas, in de aanbieding. Zelfs de winkels passen op zeer creatieve wijze hun etalages aan voor deze bijzondere gelegenheid. Het hele land is uitgedost in rood, wit en groen, de kleuren van de Mexicaanse vlag.

Het meeste werk wordt echter gemaakt van de Zocalo´s, de centrale pleinen die elke Mexicaanse plaats kent. Want daar gaat de “grito” (= de “kreet”) plaatsvinden. Big deal voor de Mexicanen. Elk jaar op 15 september, om 11 uur ´s avonds geven de President (in Mexico Stad) en andere hoge piefen (in andere steden) simultaan een imitatie weg van de legendarische volksheld Miguel Hidalgo. Deze geestelijke heeft op 16 september 1810 in het plaatsje Dolores de klokken van zijn kerk laten luiden om de rebellen bijeen te roepen (vandaar de schijnbare kerstklokken...), en ze vervolgens getrakteerd op een vurig pleidooi, waarvan de exacte inhoud in de loop der geschiedenis verloren is geraakt. Maar de laatste woorden zouden zoiets zijn geweest als “Leve de maagd van Guadalupe, Leve de onafhankelijkheid, Leve Mexico!”. En met deze memorabele daad heeft Miguel Hidalgo het startsein gegeven voor een strijd die uiteindelijk in 1821, na bijna 300 jaar Spaanse overheersing, tot onafhankelijkheid zou leiden.(Lees verder...)

Lees ook:
Los Niños Héroes
In de schaduw van 200 jaar onafhankelijkheid
199 jaar geleden...


Dit ritueel wordt dus elk jaar weer, met veel enthousiasme, herhaald. Duizenden en duizenden mensen (die heb je hier zo bij elkaar…), stromen ´s avonds richting Zocalo, “verkleed” als Mexicaan. Een must is natuurlijk het dragen van een sombrero, maar eigenlijk is je outfit ook niet compleet zonder puntsnor. Heb je geen natuurlijke snor, dan kun je speciale snorretjes aanschaffen met haakjes, die je in je neusgaten hangt. Vervolgens wacht men dan met spanning het heerschap af die de klok gaat luiden. (Elke plaats in Mexico heeft dan ook een regeringsgebouw met een bel in de façade). Na het gebeier volgen dan Miguel Hidalgo´s beroemde woorden, de grito; “Leve dit en dat, Viva zus en zo” . Er worden steeds wat pauzes tussen de kreten ingebouwd zodat het verzamelde volk kans krijgt om “Viva!” terug te schreeuwen. En zo sta je een kwartier te “Vivaën” omdat de reeks van lieden en gebeurtenissen die herinnert moet worden in de loop der tijden is uitgebreid. Na het gebrul over en weer volgt het volkslied, dat door de meeste Mexicanen, met het hand op het hart, luidkeels wordt meegezongen. Een hele prestatie, gezien de bijna onmogelijke tekst. En zo zie je maar weer dat Mexicanen serieuze jongens zijn waar het hun tradities en nationale dingetjes betreft.

Maar dan, na alle formele plechtigheden afgehandeld te hebben, is het eindelijk tijd voor feest! Tot diep in de nacht wordt er, hetzij in een bar, hetzij thuis, gegeten en gedanst. En natuurlijk vloeit de tequila rijkelijk. Wat maakt het uit? Morgen zijn we toch vrij! (Want 16 september is eigenlijk pas de officiële feestdag…).

Lees ook:
Los Niños Héroes
In de schaduw van 200 jaar onafhankelijkheid
199 jaar geleden...

1 comments:

Anoniem zei

Leuk geschreven Ellen, ga zo door.

Ik heb mijn snor al laten groeien, al weet ik nog niet of het Zocalo aangedaan wordt dit jaar.

Leuk verNederlands woord "Vivaen", die houden we erin.

Groeten,

Later ; - )

Een reactie posten

Onderwerp...