ENTERTAINMENT - Rey Rieu

Geschreven door Ellen Paap

Eerst was daar Leo Beenhakker. In de afgelopen decenia is hij meerdere malen trainer geweest bij bekende Mexicaanse voetbalclubs als America en Chivas. Hij was zeer geliefd, alhoewel hij die clubs nooit tot een tastbaar kampioenschap heeft kunnen brengen. Voetbalgek Mexico noemde hem zelfs respectvol “Don Leo”. Lang is hij Mexico´s populairste BN´er geweest totdat hij in de loop der tijden uit de picture verdween.

Maar er is een nieuwe Nederlandse ster aan het Mexicaanse firmament gerezen. En uit een wel zeer onverwachte hoek. Gaan Mexicanen immers voornamelijk prat op hun eigen traditionele muziek, nu is opeens de halve bevolking in de ban van klassieke muziek. Jawel, we hebben het hier over André Rieu, Mexio´s nieuwe polderlieveling! Ook hij moet uiteraard een koosnaampje hebben, en unaniem is hij omgedoopt tot “El Rey del vals”. Koning Wals nog wel, wow! Daar kan Don Leo nog een puntje aan zuigen. Hij kreeg slechts de titel “heer” (Lees verder...)

Lees ook:
Alles over Mexicaanse muziek
Alles over Salma Hayek
Dia de los Muertos


Vorig jaar is Rey Rieu begonnen met de conquista van Mexico. In november 2010 heeft hij 2 volledig uitverkochte concerten gegeven in het Auditorio Nacional te Mexico Stad. In eerste instantie een ambitieus project, want de Auditorio heeft over de 9000 zitplaatsen, en alleen de meest gerenommeerde artiesten treden daar op. Maar daar mogen André en zijn orkest zich nu gerust onder scharen. De optredens waren een weergaloos succes. Naast een perfecte show, was het vooral de charismatische André zelf die de harten van het publiek wist te stelen. Door het klassieke repertoire af te wisselen met Mexicaanse evergreens als Cielito Lindo, en dingen te roepen als “wat is Mexico toch een beeldschoon land”, wist hij een gevoelige snaar te raken (om maar even in de termen te blijven). Mexicanen lusten wel pap van buitenlanders die (terecht) verkondigen hoe geweldig hun land is.
De sprookjesachtige DVD´s die van deze concerten gemaakt zijn, gaan als warme broodjes over de toonbank. Volgens de verkoper van de Sanbornswinkel in het Tegeltjeshuis zijn er reeds 110.000 exemplaren verkocht. Om de verkoop verder te stimuleren, staat permanent de DVD op bij de ingang van de winkel aan de autovrije straat Madero. Altijd scholen daar mensen samen om even weg te zwijmelen bij de romantische taferelen. Er wordt zelfs hier en daar meegewiegd op de muziek. Het blijft een raar gezicht, een bijna-opstopping in één van de belangrijkste straten van Mexico Stad. Dat gebeurd normaal gesproken alleen maar bij demonstraties of belangrijke voetbalwedstrijden.
André spreekt een breed publiek aan, maar het zijn toch vooral de “wat rijpere dames” die zich kunnen verliezen in zijn muziek, en in André zelf natuurlijk, want stiekem zijn ze allemaal een beetje verliefd op hem. Zo ook buurvrouw Berta. Regelmatig schallen de klanken van de Weense wals door haar woning en superfan als ze is, volgt ze alles wat er over André verschijnt in de Mexicaanse pers, en daar heeft ze op het moment best een dagtaak aan. De promotiecampagne draait namelijk op volle toeren, want Señor Rieu heeft Mexico ook dit jaar weer op de agenda gezet.
Dit heugelijke nieuws heeft hij, middels een clipje, persoonlijk medegedeeld. Op de nationale TV nog wel! Dit bevestigd nog maar eens de bijna goddelijke status van André in Mexico. In bijna vloeiend Spaans, ook al iets dat de Mexicanen erg aan hem kunnen waarderen, liet hij zich wederom lovend uit over Mexico en het Mexicaanse publiek, “De Mexicanen weten écht hoe ze een feestje moeten bouwen, voor mij en mijn orkest waren de concerten van vorig jaar zó indrukwekkend, dat we besloten hebben om dit jaar terug te komen!!!!” . Het filmpje is te zien op YouTube. Tik in; “un mensaje especial de André para sus fans en Mexico”, en je ziet André op flamboyante wijze zijn boodschap brengen. De duizenden reproducties van het clipje bewijzen dat men er geen genoeg van kan krijgen. De goed geöliede PR-machine, die hier ongetwijfeld achter zit, doet uitstekend werk. Ze weet precies hoe op de sentimenten in te spelen, en daarmee uiteindelijk de zalen vol te krijgen.
Want dit jaar pakt André het wel heel groots aan. Afgelopen weekend is hij begonnen aan een reeks van 5 concerten in Mexico Stad. Daarna volgen nog 3 concerten in de twee andere grote steden van Mexico: Guadalajara en Monterey. Mooi staaltje expansiedrift om het Mexicaanse imperium verder uit te breiden. En het loopt weer storm. Sommige data waren binnen no time uitverkocht. Ook buurvrouw Berta zal weer van de partij zijn. Ze zal zich op haar allermooist kleden, kappen en opmaken, en ze zal ook een bosje bloemen voor haar idool meenemen. Ze overweegt nog om er een kaartje in te doen met daarop haar telefoonnummer. Want als een verliefde tiener hoopt ze heimelijk nog steeds op een rendez-vous met haar Rey…

Lees ook:
Alles over Mexicaanse muziek
Alles over Salma Hayek
Dia de los Muertos

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...