ECONOMIE - Mexico en de Eurocrisis

Terwijl in Europa een nieuwe recessie op de loer ligt en de Euro onder druk staat lijken de problemen voor Mexico mee te vallen. Sinds Juni 2009 is de maandelijks export naar ruim 30 miljard Mexicaanse Peso’s verdubbeld. Toch laten recente cijfers zien dat deze groei afvlakt.
Hoe verhoudt Mexico zich met Nederland? Een aantal cijfers en vergelijkingen met Nederland op een rijtje: het Bruto Nationaal Product (BNP) per inwoner is sinds 2005 met 10% gestegen naar ongeveer 6.591 USD. In Nederland draagt dit maar liefst 27.307 USD. De werkloosheid steeg naar ongeveer 5,6% van de beroepsbevolking, een kleine 0.2% minder dan Nederland. De 10 jaarserente op staatsobligaties, een getal dat de laatste dagen herhaaldelijk in het nieuws is voor landen zoals Italië, Griekenland en Spanje bedraagt voor Mexico iets meer dan 6,49% tegen 2,52% voor Nederland. De Mexicaanse staatschuld bedraagt slechts 42% van het BNP tegen 63% voor Nederland.

De Mexicaanse Beurs La Bolsa Mexicana de Valores heeft het afgelopen jaar stukken beter gepresteerd dan de AEX. De Mexico-IPC verloor slechts 4% tegen ruim 20% verlies voor de AEX. De Mexicaanse munt, de Peso verloor dit jaar wederom veel aan waarde niet alleen t.o.v. de Amerikaanse Dollar maar ook t.o.v. de Euro. Vandaag krijgt u voor 1 Euro bijna 19 Peso terug. Dit maakt uw vakantie naar Mexico een stuk goedkoper.

Lees ook:
Alles over de Mexicaans Peso
Cisco verkoopt Mexicaans onderdeel
Mexicaanse verborgen werkeloosheid

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...