NATUUR EN WETENSCHAP - Opmerkelijke vondst in cenote Yucatan

Het Mexicaanse schiereiland Yucatan staat bekend om de vele cenotes die deze regio rijk is. Recent werden in een cenote gelegen tussen de steden Sotuta en Homun tijdens archeologische werkzaamheden diverse schedels en kaken van beren gevonden die overeenkomen met een ruim 12.000 jaar uitgestorven soort in Noord Amerika. Ook werden enkele skeletten van zes mensen gevonden.

De werkzaamheden maken deel uit van een grootschalig project gestart in 2007 onder leiding van de archeoloog Guillermo de Anda Alanis onderzoeker aan de Autonome Universiteit van Yucatan (UADY). Tot nu toe zijn in een vijftal cenotes in de staat Quintana Roo resten gevonden van uitgestorven fauna in combinatie met menselijke resten. Cenotes waren voor de laatste ijstijd normale droge grotten. Door de zeespiegelstijging na het smelten van het landijs steeg de zeespiegel ruim 50 meter waardoor deze grotten onderwater liepen.

De cenotes op het schiereiland van Yucatan vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Misschien wel de bekendste cenote is de Cenote Sagrado bij de Mayastad Chichén Itzá.

Lees ook:
Mexico van boven
Great Migrations: Mariposa Monarca

Mexico in GOOGLE Streetview

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...