NIEUWS - World Cinema Amsterdam 2012

Deze zomer vindt van 8 tot en met 19 augustus de derde editie plaats van World Cinema Amsterdam. Het festival is dé plek waar de beste, onafhankelijke films en filmmakers uit Latijns Amerika, Azië en Afrika samenkomen. De meeste van deze films beleven tijdens het festival hun Nederlandse première. Met het programma Brazilian Stories worden dit jaar de schijnwerpers gericht op Brazilië, waar een nieuwe generatie onafhankelijke filmmakers zich roert. Naast de vertrouwde hoofdlocaties Rialto en het Marie Heinekenplein worden dit jaar ook films vertoond in De Balie en in het Vondelpark Openluchttheater.

World Cinema Amsterdam vertoont meer dan veertig onafhankelijke films uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië in onder andere een uitgebreid competitieprogramma en een gratis openluchtprogramma. Zoals gebruikelijk zijn er ook ditmaal Q&A's, masterclasses, debatten en feestjes. World Cinema Amsterdam vindt plaats in Rialto en De Balie en vertoont films in de openlucht op het Marie Heinekenplein en het Vondelpark Openluchttheater in Amsterdam. Het festival ontvangt dit jaar twintig filmmakers en vertoont films uit onder andere Brazilië, Argentinië, Mexico, Uruguay, Indonesië, India, Turkije, Jordanië, Zuid-Afrika, Marokko en Congo. De hoogtepunten van het festival gaan op tournee door het land in World Cinema Amsterdam On Tour. (Lees verder...)

Lees ook:
Alles over het Mexicaanse witte doek
World Cinema Amsterdam 2010
Alles over Salma Hayek


Onder de noemer Brazilian Stories besteedt het festival speciale aandacht aan de recente,
onafhankelijke cinema van Brazilië. Werden tot voor kort in Brazilië voornamelijk commerciële films geproduceerd, de laatste jaren roert een nieuwe generatie filmmakers zich. Zij vertellen vaak kleine, intieme verhalen of richten zich op maatschappelijke issues. Zoals A cidade é uma só? (Is It Only One City?) van Adirley Queirós, die de bizarre geschiedenis in beeld brengt van een voorstad van Brasilia, die in jaren zestig uit 'esthetische' overwegingen in zijn geheel van de ene naar de andere kant van Brasilia werd verplaatst. Of A som ao redor (Neighbouring Sounds) van Kleber Mendonça Filho, een indringend portret van de Braziliaanse middenklasse in Recife; bang voor de boze buitenwereld hebben zij zichzelf in hun wijk achter tralies en hekken opgesloten. Ook wordt het zeer succesvolle O Palhaço (The Clown) van Selton Mello vertoond, een subtiel en tragikomisch portret van een vader en zoon, beiden clown. In Brazilië trok de film ruim 1,5 miljoen bezoekers. World Cinema Amsterdam laat ook diverse swingende en opzwepende muziekdocumentaires zien, een genre dat razend populair is in Brazilië. Zaterdagavond 11 augustus komt in Rialto de Cachaça Cinema Club tot leven. Deze club, een maandelijkse avond met korte films en gratis cachaça, is al jaren een begrip in Rio de Janeiro.

Hoogste tijd voor een Amsterdamse editie.
www.worldcinemaamsterdam.nl
Twitter: @WorldCinemaAMS of #WCA2012
Facebook: www.facebook.com/worldcinemaamsterdam
World Cinema Amsterdam wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam DMO, Stadsdeel Zuid,
Nederlands Fonds voor de Film, Braziliaanse Ambassade, Prins Claus Cultuurfonds en Hilton Hotel
Amsterdam.

Lees ook:
Alles over het Mexicaanse witte doek
World Cinema Amsterdam 2010
Alles over Salma Hayek

0 comments:

Een reactie posten

Onderwerp...